Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LOWBAU – A Darker Shade Of Blues CD 2013, vlastní náklad

Z rakouského hlavního města Vídně pocházející kapela s názvem LOWBAU, se dala dohromady v roce 2006 a ve své tvorbě kombinuje především prvky sludge a southern metalu, nescházejí ovšem ani výrazné vlivy stoner rocku, dále pak můžeme zaslechnout i ozvěny blues, klasického metalu nebo hard rocku. Na svém kontě má skupina prozatím dvě oficiální nahrávky, tou první je materiál pojmenovaný „The EP“ z roku 2009 a druhou pak letošní CD „A Darker Shade Of Blues“, o kterém bych tady teď rád ztratil pár slov.

Podle výše uvedeného základního stylového zaměření by se dalo čekat, že se deska ponese spíše v pomalejších, valivějších pasážích, což se ostatně často i plní, ale LOWBAU se sem tam nebrání ani výraznému zrychlení, jako je tomu například ve skladbě číslo 3 „Order Of The Bull“, která mi zároveň přijde i jako jedna z nejzajímavějších, společně třeba s šestkou „Grounded“, kde mě zaujala nejen výtečná kytara, ale i celková nálada písně. K tomu velmi dobrému bych dále zařadil ještě určitě sedmičku „The Theft Of Time“ nebo hned následující „The Maestro“, která má výborný nadupaný úvod, v jejím průběhu však přichází zvolnění a nástup akustické kytary, což je nepochybně milým zpestřením tohoto songu.

Už jsem to vlastně nakousl v předchozím odstavci, ale rád bych ještě znovu uvedl, že kdo by měl díky zmíněnému většinovému stylovému směru obavu z nějaké jednotvárnosti CD, tak se vůbec nemusí bát, se do poslechu pustit, jelikož deska je z mého pohledu docela rozmanitá (v rámci možností, pochopitelně). Namátkou, když vezmu například první půlku alba, tak na začátek je zde příjemné dvouminutové intro s akustickou kytarou, po něm pomalejší „The Prosecution Rests…“, hned vzápětí zrychlujeme takřka na maximum, s již výše zmíněnou „Order Of The Bull“, ve středním tempu běží čtyřka „Modern Day Alchemist“, pětka „A Milion Years Of Rain“ má výrazný jižanský nádech i díky zařazení harmoniky a už také zmíněná šestka „Grounded“ nabízí též velmi zajímavé momenty. Pravdou je, že polovina druhá už je taková stylově trochu svázanější, jednotvárnější, ale ani zde nechybí zajímavé prvky a zpestření, jako je opětovné zařazení harmoniky v „Coming Down Of Wisdom“ nebo orgánu (varhan) v „Nanny“, zaujme rozhodně i předposlední riffovačka „Moneyfest“. Za zmínku pak jistě stojí i titulní skladba celého materiálu „A Darker Shade Of Blues“, jejíž stopáž přesahuje 9 minut a přináší několikerou proměnu tempa a celkového vyznění, mě osobně nejvíce zaujala její závěrečná pasáž s akustickou kytarou.

Souhrnná délka nahrávky je přes 70 minut, takže to pochopitelně chce dát desce čas a věnovat jí opravdu soustředěný poslech, jelikož jinak asi jen stěží proniknete k jejímu jádru.

Nahrávání a produkce se ujali Norbert Leitner a Daniel Fellner, mix a mastering pak provedl prvně jmenovaný.

CD obsahuje obsáhlý 20 stránkový booklet, ve kterém se nachází nejen veškeré texty, ale taky několik stylově vyvedených fotografií. Pravda, titulní strana je docela strohá, obsahuje jen logo kapely a název desky, ale jinak obal svou funkci splňuje dobře.

Takovou malou zajímavostí na závěr je, že za škopky sedí v LOWBAU žena, konkrétně Maria – Beate Landl.

Seznam skladeb:

  1. 13
  2. The Prosecution Rests…
  3. Order Of The Bull
  4. Modern Day Alchemist
  5. A Million Years Of Rain
  6. Grounded
  7. The Theft Of Time
  8. The Maestro
  9. Alcoholic
  10. Coming Down On Wisdom
  11. Nanny
  12. Moneyfest
  13. A Darker Shade of Blues

Čas: 72:07

www.lowbau.com

Zveřejněno: 18. 06. 2013
Přečteno:
3359 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář