Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Redblack přichází pro podzimní dny s novinkovým albem skupiny Dark Gamballe. Následovník úspěšného díla Merizo Nanen (m.j. nejlepší české album roku 2002 v anketě Břitva) je již sedmým albem kapely.

Právě o Superstar jsem si popovídal s Jirkou ?dříve DeSedem, nyní 10? Sedláčkem, došlo ale i na jiná témata.

1/ Proč jsi vlastně přestal používat přezdívku DeSed?

DG: Protože když jsem se podepisoval na ňadra rozvášněným dívkám, doma to pak nemohli přečíst. Nikdo jim po té nevěřil, že je to můj podpis. 10 se čte přece jen líp a mimoto to výborně vypadá.

2/ Název desky, abych řekl pravdu, moc nechápu. Hlavně kvůli nedávné soutěži, z které jsem sice neviděl ani vteřinu, ale stejně jí nešlo utéct, protože byla všude a mleli o ní všichni. Jestli se nemýlím, původně se album mělo jmenovat Satan Cirkus. Co bylo důvodem ke změně a proč zrovna Superstar?

DG: CD se opravdu mělo jmenovat Satan Cirkus. Bylo to podle stejnojmenné písně, která se ale nakonec na CD nedostal. Líbila se pouze mě a Robotomovi. Zbytek kapely se tvářil, jako kdyby jim cévkovali penis, tak jsme ji vyhodili. Superstar se dělala jako poslední. Název nám přišel jako dostatečně provokující, tak jsme ho prostě použili. Víc za tím nehledej.

3/ Novinku opět vydává Redblack, v českém ug jasná jednička. Jaká panuje s Redblackem ve vaší skupině spokojenost a jak to vidíš do budoucna? Nikdy ses netajil touhou po úspěchu ? snažili jste se oslovit i jiné, velké firmy s větší reklamou a lepší distribucí (u nás třeba produkci Redblacku v obchodě nekoupíš a to jsme okresní město)? Nebo myslíš, že to dneska zajistí prodej přes internet?

DG: Redblack dělá co může. Nahrávat v dnešní době takhle nákladnou desku původně znějící kapely je práce pro duševně choré jedince, ale nás nic nebaví víc!!!! Takže pokud nám vydrží energie a seženeme dostatek dalších peněz, budeme v tom pokračovat. Pokud budete chtít pomoci Redblack, nebo Dark Gamballe, kupte si některé CD z jejich produkce. Tohle není nějaká agitace, ale holá skutečnost. Mohlo by se totiž stát, že Redblack ani Dark Gamballe už žádné desky dělat nebudou, pokud si CD každý vypálí. Byli jsme v jednání i s většími labely, nicméně jsme neměli dostatek trpělivosti. Jednání s nimi totiž bylo jako pohádka o kolovrátku.

4/ Když jsme u prodeje, máš k dispozici čísla, kolik kusů se prodalo Merizo Nanen? Daří se vám proniknout do zahraničí nebo vás zajímá jen český trh?

DG: Prodejnost je menší, než usilí a pile věnovaná hudbě. Bohužel!

5/ Kdo vymyslel slogan, že nahrávka je jako nemilosrdná válečná sekera vonící po cukrové vatě? Myslíš, že to charakterizuje vaši hudbu?

DG: Určitě!!!

6/ Kdo je podle tebe u nás superstar hudebního nebe?

DG: Michael Kocáb

7/ Máte netradičně graficky udělaný booklet. Vlastně až po rozložení je vidět hlavní motiv. Má nějaký význam, nebo ?jen? vyhovuje vašemu vkusu?

DG: Prostě se nám líbí foto od Mahonyho a zpracování Toma Kučerovského. Děkujeme jim.

8/ Kromě jediného textu v hatmatilce, které říkáte gamballština, jsou všechny texty v češtině. Rád bych některé trošku rozebral. Ale možná mě vyvedeš z omylu, co se týká mého pochopení. Začnu textem, který jsem nepochopil ? Strýček Sam. První verze je sice převážně gamballsky, ale druhá česky a já nevím, co vlastně máš na mysli? Myslíš, že lidi, kteří poslouchají vaší hudbu se zajímají o politiku?

DG: Představ si blíže neurčené místo v arabsky mluvících zemích. Učitelka se zahalenou tváří radostně mává přilétajícím americkým letadlům, vedle ní si bezstarostně hraje houf dětí. Padající bomba rozmetá celou ulici na padrť....ze sutin trčí ruka učitelky v tradičním Americkém vítězném véčku. Po té se důstojník ve večerních novinách omluví za menší chybičku....tak to je "strýček Sam".

9/ Dva textíky mají celkem silnej přírodní motiv, což u vaší řekněme strojové a místy až industriální produkce překvapí. Máš blíž k přírodě nebo spíše k technice?

DG: Texty píšu výhradně podle toho, jak na mě zapůsobí daná hudba. O tom jestli text je strojový, nebo přírodní nějak zvlásť nepřemýšlím.

10/  Kdo jsou Oni ze stejnojmenné skladby? Máš na mysli nějaké bytosti odjinud, nebo varuješ před zneužitím moci? Mě to přijde jako druhá možnost, něco jako z románu o velkém bratrovi.

DG: Strašně nerad zbavuji lidi fantazie. Oni můžou být cokoliv....cokoliv čeho se bojíš.

11/ Dost jsem civěl do Sparku, když jsem našel na dvojstránce o českém nu metalu odstavec o DG, ještě navíc mezi kapelama, které ?na svou šanci čekají?. Co jste na to říkali v kapele?

DG: Člověk ve Sparku to určitě nemyslel zle. Nicméně pokud by se od Dark Gamballe zajímal více než deset vteřin, zjistil by, že naše hudba se po léta vyvíjí. Nová deska je jen logické pokračování a ne nějaké chytání nu-metalového trendu. Nicméně pokud to tak na něj působí, má nárok na svůj názor.

12/ Sledujete vůbec média ? časopisy, ziny, webziny, případně které a které to u vás vyhrávají?

DG: Čteme si pouze pochvalné recenze. Po té se sejdeme celá skupina, přeříkáme si nejpochvalnější pasáže, utvoříme kruh a asi tři hodiny se plácáme po zádech. Po té nás to přestane bavit a řekneme si že se vlastně hovno stalo, vynadáme si navzájem si do čuráků a jdeme zkoušet. Podporujeme samozřejmě pouze ty, kdož nás chválí. Fobia je momentálně hodně vysoko.

13/ Co si vlastně slibujete od nové desky? Rádia to asi hrát nebudou (rád bych se mýlil), klip vám zahrajou akorát v Madhousu ? vyplácíte se vůbec firmě? Jestli to není tajné, kdo platil studio? Vždyť jste tam strávili spoustu času, který není zadarmo ?

DG: Studio a klip si Dark Gamballe platili sami. Zbytek je v režii Redblacku. Firmě se nevyplácíme, ale oni nás mají rádi a my je také.

14/ Jsem se vyčerpal ? zapomněl jsem na něco důležitého? Tady je prostor pro poslední slova ?

DG: Ať je na světě mír. Ať má Redblack víc peněz. Ať nemají dospívající dívky problémy s akné. To jsou pičoviny, teď vážně. Upřímně děkuji za podporu a přeji hodně štěstí !  10

Díky za odpovědi.


Zveřejněno: 13. 11. 2004
Přečteno:
3529 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 11. 2004 23:37 napsal/a marty
hm hmm
no me se nejvic libi odpoved na otazku cislo 12, tak by to melo bejt vsude, :-)
16. 11. 2004 14:19 napsal/a marty
?
jak to myslis???
15. 11. 2004 16:45 napsal/a Tom
Je tam někdo?
Neokusujte si jen tak nehty a napište už něco!