Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

MATER MONSTIFERA – V troskách Tvýho světa FD 2013, vlastní náklad

5 - 2 + 3 = 3. V písemné práci z matematiky by asi uvedená rovnice znamenala nedostatečnou, nicméně poslední dva roky jihočeské MATER MONSTIFERY uvedená číselná kombinace vystihuje naprosto přesně. Z pěti členů dva odešli, na jejich místa přišly tři nové tváře, s nimiž ty „pozůstalé“ připravily tři nové skladby. Pro jistotu si personálie upřesněme – odešel zpěvák Destructor a klávesistka Jitka, na jejich místa přišli Štěpán a Denisa. A změna největší – po dvanácti letech s automatem zasedl za bicí člověk z masa a kostí, Ondra, který ještě buší do škopků v DIEVISION.

Nová sestava začala tvořit a zhruba po dvou letech o sobě dává vědět třemi skladbami, které asi fanoušky kapely, kteří v poslední době neviděli nějaký koncert, překvapí. MATER MONSTIFERA totiž po letech hoblování symfonického black metalu minimálně ve dvou případech zamířila do jiných sfér. Těžko jednoznačně materiál zařadit, vedle pozůstatků blackového symfonična se vynořují záblesky death i heavy metalu, možná i thrash, vše řekněme s přídomkem moderní. Jiný je samozřejmě i zpěv, ale největší změnou jsou živé bicí. Příchod Ondry kapelu evidentně nakopl, už když jsem ji viděl živě na konci loňského roku, byl jsem příjemně překvapen, domácí poslech pak dobrý dojem potvrzuje.

Za pozornost určitě stojí formát, v jakém novinkový materiál vyšel. Jistě, dávat na CD třináct minut je asi blbost, hodit to ke stažení na net zase trochu škoda, takže vydání na flash disku dává smysl. Skladby na něm jsou uloženy v CD formátu, je k nim přiložen obal do klasické krabičky na CD a spousta dalšího materiálu – fotografie (z koncertů i propagační), wallpapery, videozáznamy... prostě disk je naplněný vším možným a když někdo touží po kolečku, může si muziku vypálit a obal vytisknout. Dobrý nápad – a když případného kupce MONSTIFERA omrzí, nosič může použít na něco jiného.

„Flešku“ otevírá asi největší hitovka Sedm hříchů. Chytlavá skladba s refrénem, který si každý rychle zapamatuje. Velký podíl na přístupnosti má i host u mikrofonu Radek Popel, který dává se Štěpánem duet – a čistější polohy, navíc výborně zazpívané, jdou skladbě k duhu. Podle mě je právě úvodní kompozice nejlepší položkou mini nahrávky a letité hity Nevinnost a Beletseri mají novou konkurenci. Druhá Dál v nebi bloudím je pestřejší, ale paradoxně mě příliš nebaví, hlavně pasáž chvíli po začátku je taková nijaká; naštěstí v druhé polovině to nakopává bicmen a taky Štěpán s hlasem více pracuje, samozřejmě v rámci řevu. I závěrečné heavy sólo se povedlo. Titulní skladba mi přijde jako průsečík mezi novou a starou tváří kapely. Je asi nejvíce symfo a black, ale najdou se i pasáže umírněné a dojde i na různé drobné hrátky, vyhrávky, změny rytmu a tempa. Nejsilnějším okamžikem je pomalejší hymnický závěr, který je jako dělaný na ukončení koncertu...

Abych pravdu napsal, nejsem úplně odvařený ze zvuku. A není to tím, že bych písničky poslouchal z malých bedniček u PC, mám to vypálené na CD v best of kvalitě. Zvuk mi přijde tak nějak zbytečně nečitelný, zahuštěný, což bych přivítal u nějaké stoner doom temnotě, ale u MM bych raději kytary trochu čitelnější; ale ne, že by to hrálo špatně, prostě subjektivně to tak slyším, někdo jiný bude naopak z moderního vyznění nadšený. A navíc, podobně dnes zní z CD skoro všechno, moje uši rozmlsané vinylovým zvukem jsou holt rozmlsané. (úsměv)

Seznam skladeb:
  1. Sedm hříchů
  2. Dál v nebi bloudím
  3. V troskách Tvýho světa

Čas: 12:51

Sestava:
  • Steph - voc
  • Ondre - drums
  • A. Cesyn - guit
  • Denisa - key
  • Daemon - bass
  • Yvor - guit

www.bandzone.cz/matermonstifera



Zveřejněno: 25. 03. 2013
Přečteno:
3522 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář