Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

XIII. STOLETÍ - Vendetta CD 2004 - Monitor EMI

Další kapela vstává z mrtvých ? což u druhdy upírskou tématikou načichlého XIII. Století zas až tak nepřekvapuje. Moje zvědavost na novou desku byla veliká (Třináctky jsou jednou z mých nejoblíbenějších kapel) a notně ji přiživila recenze ze Sparku končící slovy, že se jedná o nabubřelý žvást; k tomu dvě hvězdičky, čili slabé album.

Já si po několika poslechách myslím, že největší slabinou cédéčka je titulní obrázek. Ten je skutečně příšernej, větší blbost než ženská s pistolí mířící na kebuli nějakýho nešťastníka se zas tak často nevidí, k tomu alobalový pozadí rovná se nejhorší obal kapely za posledních 12 let.

Mnohem lepší je to s hudebním obsahem. Ten jakoby plynule navazuje na předcházející album Metropolis. Doba koketování s řekněme metalem (ač to kapela nerada slyší, tak album Nosferatu je tvrdé až až) je dávno pryč a současná tvorba se nese v duchu poklidného gothic rocku. Víceméně jednoduché kompozice s dobře zapamatovatelnými nosnými melodiemi a uhrančivě deklamujícím projevem hlavního mozku kapely Petra Štěpána. Úvodní Vendetta obsahuje trochu nadstandardní množství kytar, takže dává vzpomenout na karpatské období.  K Horizontu událostí prý je (nebo bude) klip, skladba patří k těm křehčím, s jednoduchým rytmem bicích, které svádí k dojmu, že jsou dílem stroje, nikoliv člověka a s klávesami sem tam přizdobenými nějakým pazvukem. Svižnější Berlin & Vienna je první anglicky zpívanou věcí a má docela spád. Zodiak zase zvolňuje, hlavní motiv se opakuje pořád dokola ? zpěv, píšťala, zpěv, píšťala? Andy Warhol se trochu vymyká z konceptu desky, spíše minimalistické využití nástrojů a zpěvorecitace jsou předzvěstí vrcholu. Ten přilétá s Posledním letadlem do Buenos Aires, přes 7 minut dlouhou skladbou. Minutu sice zabírá úvodní pasáž s hlasem z gramofonu jak ze starého filmu, ale pak se pomalu rozjíždí hitovka jako hrom. Sice víc než 3 minuty trvá, než se dočkáme hypnotického refrénu, ale ten stojí za to! Petr Štěpán předvádí, že nemusí zpívat jen v jedné vyzkoušené poloze, ale že umí i něco víc. Znám tu věc už nazpaměť, protože mi doma onehdy hrála celý odpoledne, protože se do ní úplně zbláznila moje devítiletá dcera a vyžadovala ji imrvérefurt dokola. Obřad za mrtvé začíná deštěm a hromobitím, klasickým to gotickým doprovodem, a hlavní slovo (krom vokálu) má ?umělá? harmonika - nečekáná to událost. Poslední řadovkou jest klasická odrhovačka Shelley s dalším hitovým refrénem a také hutnější kytarou. Následují dvě zbytečnosti, cover vlastní skladby z předchozí desky (už tam se mi moc nelíbila, tady už mi vyloženě nesedí) a cover Sexuálních Pistolníků, o kterém by se dalo říci totéž co o coveru vlastním.

Textům stále vládne čeština, a to je dobře. Petr Štěpán si se slovy pohrává, témat je vícero a některá i překvapí, třeba umělá inteligence v Resident Evil. Několik písní jakoby spojuje idea odchodu, konce, cesty jinam ? opět Rezident, Horizont nebo Poslední letadlo. U Posledního letadla do Buenos Aires si nejsem tak úplně jistý, co tím vlastně chce autor slov sdělit. Mám trochu obavy, že tohle už trochu zavání ? jestli to nechápu správně, tak se předem omlouvám ? ale zdá se mi, že to ledadlo má letět z Německa do jižní Ameriky někdy v roce 1945, a že by tehdy odlétali nevinní, si nemyslím. To raději pochválím hezky poskládaná znamení zvěrokruhu v Zodiakovi.

Jak tedy zní závěrečné hodnocení, neboli resumé? Mě se album líbí, předpokládám, že stejně tak se bude líbit fanouškům kapely, kterým nevadí postupné zvolňování a ?měknutí? a kteří si oblíbili i přelomové dílko Metropolis. Zklamáni budou ti, kteří kapele vyčítají klišovitost, jednoduchost a opakování se (nechci říkat vykrádání sebe sama). Zklamáni budou (a to již podruhé) i příznivci časů, kdy se opěvovaly vlkodlaci, démoni, upíři a podobná temnější témata. Těch už se od téhle kapely asi nedočkáme.

http://www.maffet.cz/www/xiii/index.html

Čas: 59:20

Skladby:

1. Vendetta

2. Resident Evil

3. Horizont událostí

4. Berlin & Vienna

5. Zodiak

6. Into The Garden Of Delight

7. Andy Warhol

8. Poslední letadlo do Buenos Aires

9. Obřad za mrtvé

10. Shelley

11. Bela Lugosi?s Dead (industrial dance version)

12. Stepping Stone (pistols version)


Zveřejněno: 05. 11. 2004
Přečteno:
3655 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 03. 2016 23:03 napsal/a Tumorinsitu
Po pár letech
Tuhle recenzi čtu po mnoha letech. Pár poznámek. Pro mne jeden z vrcholů kapely, možná nejsilnější deska ze všech. Až psychedelická atmosférma některých písní, opakované montivy do zblbnutí, přitom žádná vata, má to svůj účel a cíle plní. Obal je sice poněkud absurdní, ale myslím, že to nejsou žádní pitomci a ten obal udělali prostě tak, jak chtěli. Nemohu si pomoct, ale má to něco do sebe, nevím co, ale oslovuje mne to. To je jako absurdní divadlo, buď to berete, nebo ne. S tím Letadlem nemám problém. Ano, jedná se o zpracování tématu útěku nacistických pohlavárů do Argentiny apod., ale v podstaně celé album je zpracování jisté dekadentní tématiky minulých časů a temné budoucnosti. Stejně jako válečné filmy nejsou oslavou války, tady prostě tématika temných stránek minulosti a budoucnosti společnosti nemůže být chápána jako jejich propagace. Nacismus stále oslovuje mnoho lidí svojí mystičností, absurdností atd. jako téma pro umění, historiky a řadu dalších. To neznamená, že lidé, kteří to nějak zpracovávají, se s tím ztotožňují. 8/10 a 9/10, když pominu tu angličtinu
27. 04. 2011 12:40 napsal/a Gothaj
Vendetta
souhlas, angličtina je tu příšerná a obal jakbysmet. S tímto albem u mě XIII. skončila, jediná dobrá písnička je tu Obřad za mrtvé - jinak celkem bída
08. 11. 2004 07:22 napsal/a Johan
pro IFU
To letadlo neni konkretni, ale je znamo, ze na konci valky se nemecti pohlavari uklizeli do jizni Ameriky a ten text mi prijde prave o tom - o odletu fasistickych svini. Radsi bych se mylil.
05. 11. 2004 15:37 napsal/a Ifa
Něco k recenzi
Zcela souhlasím s Johanem, ale co v recenzi nebylo je to, že angličtina Petra Štěpána je přímo odporná.Nejsem nějakým silným znalcem angl. jazyka, ale to co předvádí zpěvák s vyslovností je do Pekel volající. Nemohu pochopit jak tohle mohl Monitor pustit. Přijde mi to, že to snad ani lidé z Monitoru neslyšeli. Nicméně s tou angličtinou je to známá věc. Peťa už se nám takhle předvedl na Metropolisu ve skladbě London After Midnight. Tohle by měl zpěvák na profesionální úrovni zvládat. Skladby v angličtině se mi líbí, ale člověk nesmí poslouchat ten text, což moc dobře nejde. A Johane, co že to bylo za letadlo o kterým jsi mluvil v recenzi? Nikdy jsem o tom neslyšel.