Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
HUSMAN FEST

SONIC REIGN – Monument in Black CD 2013, Apostasy Records

Nebývám v blackovém hájemství příliš častým hostem. Přeci jen jsem již dlouho chycen poněkud jinou muzikou. Nic to ale nemění na tom, že mám black metal rád. Jen si vyzobávám labužnicky to, co lahodí jen mým uším. Možná se deska Monument in Black německých vlků SONIC REIGN skalním blackmetalistům příliš líbit nebude, to ale nemění nic na tom, že já jsem jejich novou deskou nadšen. Většinou mi vadí u černokněžnických kapel takový ten „nepříjemný“ skřehot. Toho jsem na recenzovaném cd ušetřen a tak s chutí do toho.

SONIC REIGN přicházejí letos teprve se svojí druhou dlouhohrající deskou (předchozí s názvem Raw Dark Pure vyšla v roce 2006). A opět se jedná o temnými melodiemi protkaný black metal s velkým důrazem na temnou atmosféru, na všeobjímající pocit zmaru a beznaděje. Kapelu tvoří pouze dva spoluhráči, kteří jsou zcela oddání černému kovu. Monument in Black opatřili velice dobrým zvukem, kterému sice možná chybí trošku té severské špinavosti, ale zase na druhou stranu se tak dostanou lépe na povrch veškeré nosné melodie. Velkým přínosem je hlas Benjamina, který sice vládne mocným blackovým vokálem, ale přesto je mu krásně rozumět. V některých momentech ucítíte mírné vlivy Satyricon, Thorns nebo i trošku Hellhammer (jen více čistší a „propracovanější“).

Křišťálově čistý black´n´roll možná postrádá nějakou tu pořádnou blackovou „nenávist“. O to více je ale nahrávka otevřena běžným posluchačům (možná proto jsem se chytil i já). Převážně songy ve středním tempu jsou občas obohaceny nezbytnými sypačkami. Ani v těch ale neztrácejí SONIC REIGN schopnost vytvořit pocit smutku. Lebka na obalu není zcela od věci. V některých náboženstvích znázorňuje věčnost. A přesně takové pocity mívám u poslechu i já. Kolem vás proplouvá ve vlnách nekonečná smyčka času. Vy jen stojíte a všemi póry svého těla vnímáte zlobu v podobě Monument in Black. Ten chlad číšící z reproduktorů je až hmatatelný. Můžu s absolutní jistotou říci, že přesně takovéto pojetí black metalu mi dělá velmi dobře. Pestrý, těkající, občas se přelévající až někam k základům rock´n´rollu.

Vše kolem je zahaleno do černé barvy. Unáší vás ďábelské melodie a vše kolem dává vyniknout lidské samotě. Ano, osamění je to slovo, které mám opět a znova na jazyku, když poslouchám Monument in Black. Vynikající zážitek přinášejí SONIC REIGN v noci, kdy vše kolem spí a vy sledujete za oknem nevrlou šeď zimního města. Hudba má být o emocích a těch se mi dostává nespočet. Musím si vždy utřídit myšlenky a pak s ledovým klidem vložit opět cd do přehrávače. Nehledejte na desce zbytečně nic nového. Takhle to nefunguje. Stačí jen pustit a poslouchat. Ona si vás už ta černota sama najde. A pokud ne, nezoufejte, třeba máte rádi jen něco jiného nebo zrovna na „smutnění“ nemáte náladu. Něco divného je cítit ve vzduchu. Nevím, jestli bude mít deska úspěch a je mi to vcelku jedno. Pro mě osobně black metalové album, které mě dokáže oslovit. Esence tmy, chladu a smutku.

Seznam skladeb:

  1. Abhorrence Vs. Scum
  2. Clouds Above the Desert
  3. The Whisperer in the Dark
  4. Monument in Black
  5. A Doctrine Unreachable
  6. Daily Nightmare Injected
  7. Soul Flagellation


Čas: 46:04

Sestava:

  • Sebastian Schneider – bicí
  • Benjamin Borucki – zpěv, kytara, basa


https://www.facebook.com/sonicreign
http://www.myspace.com/sonicreign
http://www.apostasyrecords.com/


Zveřejněno: 06. 03. 2013
Přečteno:
3305 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2013 19:27 napsal/a Morbivod
zvuk
Klidně bych tomuhle deset dal. Krom zmíněných kvalit za výborný vokál a normální dobrý ničím nezkažený zvuk, a to je v dnešní době skoro rarita. Kdyby to vyšlo před patnácti lety, stoprocentně to bude v současnosti bráno jako zásadní black metalovém album. Ale dnešní doba je přesycená tolik, že zásadním už se cokoli nového stát samozřejmě nemůže, přesto to lze řadit prakticky na špičku. Teď spíš právě Satyricon mají co dohánět.
06. 03. 2013 18:00 napsal/a Opat
...
Satyricon by za svá zásadní alba samozřejmě ode mě dostaly 10 bodů. Sonic Reign sice v mnoha pasážích Satyricon připomínají, už to však není tak markantní, jako na předchozí desce. A upřímně, osobně mi nevadí, když se kapela inspiruje jinou, pokud je to provedeno kvalitně, má to všechny potřebné atributy a není to vyloženě kopírka od začátku do konce.
06. 03. 2013 09:20 napsal/a Asphyx
osobně jsem uskutečnil poslechů nespočet. Přišla zásilka od Apostasy Records. Tohle cd bylo přidáno jako \"dárek.\" Osobně jsem se do desky dostával velice pomalu. Přeci jen jsem black metalem velice opatrný a přistupuji k němu s velkou obezřetností:)) Ti Satyricon jsou tam samozřejmě slyšet, to je bez debat. Přístup - je to kopírka - je samozřejmě možný, akorát to by se dalo dneska říci s skoro u každého nového alba. Mě se na tohle líbí způsob hodnocení u Metal Storm. Tam hodnotí zvlášť bodově: Performance: Songwriting: Originality: Production: Já když si dám dohromady svoje hodnocení (podobným způsobem,samozřejmě hypoteticky, není to matematika) Sonic Reign - vychází mi za 8:))
06. 03. 2013 09:00 napsal/a Coornelus
?
Kolik poslechů je tomu třeba dát? Já jsem to dnes, na váš popud, protočil a přijde mi to, že to zní jako kdyby Satyricon začali vykrádat sami sebe, ale třeba se to časem změní :-) Jestli je tohle za osm/devět, tak dávám Satyricon minimálně 15, bo ne? :-))))) Asi to chce čas, uvidim. Každopádně jsem z tohohle dostal chuť pustit si Now, Diabolical a The Age of Nero.
06. 03. 2013 08:10 napsal/a Opat
...
Tohle je pro mě zatím nejlepší letošní deska. Poslouchám to pořád dokola, jsou tam desítky skvělejch nápadů. Ta inspirace Satyricon je znatelná, ale už menší než na \"Raw Dark Pure\", které zatím ale nemám tolik naposlouchané. Za mě ještě o bodík výše. Jen škoda, že neplánují žádná koncertní vystoupení.