Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

DARK GAMBALLE - Superstar CD 2004, Redblack

Následovník alba Merizo Nanen (které vyhrálo jedinou anketu, která u nás k něčemu je, tedy Břitvu) je tu. Ve fajnovém kabátu, tedy bookletu. Titulní stránka sice na první pohled vypadá jako nicneznamenající mazanice, ale stačí list rozložit a máme tu poničenou hlavu možná anděla, možná M. Monroe a nebo nějaké ?superstar?. A ta tvář určitě nepatří člověku, který by byl šťastný. Zrovna jako dívka v textu k titulní skladbě Superstar. Ale to už jsem u 7. skladby  a přeskočit 6 písní na tomhle díle jednoduše nejde. Možná tak první 2, protože ty už mají jednu recenzi za sebou, neboť tvořily promo 2003. Obě patří k tomu nejlepšímu, co deska obsahuje - tedy tvrdé kytary, dunivou basu, pestré a přesné bicí, změny rytmu, hitové melodie, zkreslené či umělé zvuky a skvělý zpěv. Totéž platí i o čtvrté Pod vodou s dalším hypnotickým refrénem. Trochu křehčí polohu DG reprezentují skladby Běh na dlouho trať a zejména Na slupkách od banánů. Ta je (kromě refrénu) postavená na klávesové hravosti, monotónních bicích a melodickém zpěvu; ale v závěru se úplně mění rytmus a zvuk - zajímavá věc a nečekaně ukončená. Po Baletkách přichází popově se tvářící Superstar a hlas 10 v úvodu mi připomíná zpěváka skupiny Kryštof. Po pomalém rozjezdu je ale vše (opět) jinak - přitvrdí kytary, přitvrdí zpěv, a tak ani tenhle song v 7 ráno při ranním čaji z Evropy 2 neuslyšíme. Jediná částečně nesrozumitelná věc má číslo 8 a vedle češtiny se objevuje pozůstatek minulosti, neboli gamballština. Jedná se asi o nejtěžší skladbu desky, kdy hlavně instrumentální pasáže připomínaj industriál. Takže pro odlehčení následuje oddechovější, sentimentální, až najazzlá skladbička Prší. Střídání melodických a strojových pasáží nabídnou Krystaly, v Démonovi dokonce dojde ve větší míře i na harmoniku a gramofonky. Poslední řadovkou pro mě je V zrcadlech, protože pak následují 3 "neřadovky". Nejprve druhá verze Strýčka Sama, ve které narozdíl od první verze zpívá Apoka, a dokonce česky. Zwerg už názvem signalizuje, že asi česky nebude, a taky ne. Německy odříkaná slova jen za doprovodu paliček. Závěr patří předělávce Zubatá od Pražského Výběru, samozřejmě ultra moderna, ve které se pánové opravdu vyřádili co do počtu zvuků a pazvuků.

Takže to bych měl muziku, že je to zahraný a zazpívaný parádně snad ani nemusím připomínat, takže texty, ty rozhodně stojí za zmínku. V bookletu jsou skoro všechny, chybí Strýček Sam II, Zwerg a Zubatá, tedy tři ?neřadovky?. 11 textů je česky, no textů, skoro bych řekl, že se jedná o poezii. Nečejkejte ale nějaké sladké řečičky, spíše strach, obavy, melancholii a nečekané slovní obraty. Několika písněmi se line společný motiv ? něco jako velký bratr tě sleduje ? Oni (?jsou tu a na svou šanci čekají??) či Pod vodou. Jediný text je čistá epika ? Superstar - pojednávající o z iluzí vyvedené mladé umělkyni. Docela překvapí přírodní motivy (Prší, Krystaly), méně už vrtání se v sobě samém (Démon, Baletky v hlavě). Trošku problém mám se strejdou Samem, kde si nejsem jistej, co tím autor chtěl říci ? třeba se to dozvím z odpovědí v připravovaném rozhovoru. Celkově ale rozhodně nadprůměr, málokdo si takhle hraje se slovy a vymýšlí netradiční a zajímavá slovní spojení.

Zvuk ? jedním slovem super. Celkem rok se točilo ve studiích Shark a Šopa pod dohledem standy Valáška a je to znát. Deska hraje dobře i při slabší hlasitosti, což nebývá tak úplně samozřejmostí, ale při rozumném zesílení je to pastva pro uši. Všechny nástroje jsou fantasticky nazvučené a nic se mezi sebou nepere. Poslech na nekvalitním aparátu nebo z plastových repráků by se měl trestat!

Závěrečné shrnutí: komplet 12 (+3) dark rockových skladeb se skvělým zvukem, parádními nápady, výborným zpěvem a množstvím očekávaných i nečekaných momentů.

Tipy na hity: Oni, In-flagranti, Pod vodou, Krystaly

Obešel bych se bez: Strýček Sam, Zwerg

CD navíc obsahuje bohatou datovou stopu s dvěma klipy, prezentací kapely, fotkami a mp3 starších skladeb. Dost bych se divil, kdyby DG s tímhle cédesem zase něco nevyhráli!

Čas: 52:26

Seznam skladeb:

  1. In-flagranti
  2. Oni
  3. Běh na dlouhou trať
  4. Pod vodou
  5. Na slupkách od banánů
  6. Baletky v hlavě
  7. Superstar
  8. Strýček Sam
  9. Prší
  10. Krystaly
  11. Démon
  12. V zrcadlech
  13. Strýček Sam II
  14. Zwerg
  15. Zubatá (cover Pražského Výběru)

www.darkgamballe.cz


Zveřejněno: 29. 10. 2004
Přečteno:
3502 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář