Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EMPIRE – Show! CD 2012, V.J.M.

Pražská hardrocková parta EMPIRE (na scéně od konce roku 2005), v čele s tvůrčím tandemem Radek Kurc (zpěv, texty) a Dario Sapienza (kytara, hudba), představila na sklonku loňského roku svou v pořadí třetí řadovou nahrávku, kterou opatřila prostým a především velice výstižným názvem „Show!“. Všichni, kteří se o tuhle kapelu podrobněji zajímají jistě zaregistrovali, že ji v průběhu vzniku CD postihla velmi tragická událost, když při rallyeovém sportu zahynul její bubeník Aleš Zimolka. Po hříchu naposled si tak právě na této desce můžete vychutnat jeho výbornou hru. Novinkou je též účinkování klávesisty a vokalisty Petra „Petroffa“ Maliňáka, již v roli plnohodnotného člena skupiny.

CD začíná krátkým, zhruba minutovým symfonicko/klávesovým intrem „Backstage“, po němž přichází na řadu titulní a pro mě zároveň i jedna z nejlepších věcí celého materiálu, skladba „Show!“, střednětempá věc s výrazným hitovým potenciálem, které dominuje silný refrén a perfektní kytarová práce Daria Sapienzi, to vše podpořené Petroffovými klapkami, přináší hned na úvod bezvadný hudební zážitek. Následující píseň „Rock je náš business“ má zcela jasný rock’n’rollový nádech, je poměrně jednoduchá, ale přitom velice úderná a příjemná, ozdobou je v tomto případě výkon rytmické sekce Miki Žďánský (basa) -  Aleš Zimolka (bicí). Trojkou je „Čas“, jestli se nepletu, první píseň z desky, kterou kapela loni fanouškům představila, oproti předchozí skladbě nás opět posouvá do tvrdší a hutnější polohy, v podstatě se o ní dá povědět to samé, co o titulce „Show!“, znovu famózní výkon Daria a nádherný sborový zpěv. „Kráska z temnot“ je další svižný song s melodickým refrénem, řezanými riffy a zajímavými beglajty. Pomalejší rozjezd má šestka „Svobodný“, celkově bych řekl, že se jedná o takovou klidnější, částečně baladickou, hodně procítěnou skladbu. Další na řadě je „Skok“, což je zcela trefné pojmenování, jelikož po předchozím zpomalení přichází opět přitvrzení, takže se posunujeme znovu do svižnější fáze alba, která pokračuje i s následujícím válem „Volej“, což je riffovačka se snadno zapamatovatelným jednoduchým refrén, pro mě jeden z dalších vrcholů CD. „Mirabel“ začíná pozvolna, postupně se však rozjede a následně se odehrává ve znamení kombinace rychlejších a pomalejších pasáží. Zaregistrovat zde můžeme takřka veškeré atributy charakteristické pro muziku Empire, to znamená výborný vokál, neméně kvalitní kytarovou práci, údernou rytmiku a silný refrén. Opětovně do těch tvrdších vod nás přenese předposlední „Ďábelská hra“, ve které to Aleš za bicími opravdu hrne, příjemným zpestřením je pomalá vsuvka zhruba uprostřed této věci, o kvalitním refrénu snad už ani není potřeba hovořit.  Celé album uzavírá árie „Nessun dorma“, z Pucciniho opery „Turandot“, pochopitelně že přearanžovaná do rockové podoby, o což se postaral Dario, který zároveň tuhle věc kompletně nahrál, včetně klávesových partů. Myslím si, že je to docela zajímavý nápad a též příjemné zpestření na závěr desky.

EMPIRE se na této nahrávce představují jako parta výtečných instrumentalistů a vyzrálých osobností, které dohromady tvoří naprosto perfektně fungující celek, jenž se poctivou prací propracoval mezi nejlepší domácí kapely daného hudebního zaměření. Velkou devizou jsou dále skvělé sborové refrény, výrazné melodie a vyrovnanost zde prezentovaných skladeb, jejichž autorství si, jak už je psáno v úvodu rozdělili vokalista Radek a kytarista Dario, který se zároveň postaral i o aranže, mix, mastering a produkci alba. Z mého pohledu představila kapela své doposud nejkompaktnější a nejvyspělejší album ve své historii.

Takže ještě k tomu výstižnému názvu CD – ano, takhle nějak si opravdu představuju pořádnou hudební „Show!“. Bez ostychu dávám devět a věřím, že s příštím zářezem to Empire dotáhnou až na samotný vrchol našeho bodování (úsměv).

Na úplný závěr se jistě sluší dodat, že deska je věnovaná památce, v úvodu článku již zmíněného, tragicky zesnulého bubeníka Aleše Zimolky.

Seznam skladeb:

  1. Backstage
  2. Show!
  3. Rock je náš business
  4. Čas
  5. Kráska z temnot
  6. Svobodný
  7. Skok
  8. Volej
  9. Mirabel
  10. Ďábelská hra
  11. Nessun dorma

Zveřejněno: 21. 02. 2013
Přečteno:
3902 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář