Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Slovak Death Fest 2004 - Compilation CD 2004 - Forensick Music

Čo asi tak môže obsahovať kompilácia, ktorá vyšla u Forensick music... :-) Jedná sa o výber piesní od kapiel, ktoré mali tú češť predviesť sa svojou zručnosťou na Slovak Deathfeste v Žiline, plus 5 bonusových skladieb od kapiel, ktoré Forensick vydáva. Obal je zaujímavý tým, že akokoľvek ho otočíte, spoznáte v ňom ľudskú tvár.

Tak hádam prejdem k prvému songu a tým je Condemned conditions od Disawoved. Hneď to na nás vysypú s klepačkou, rýchlym tempom a growlingom, ktorý je patrične rýchly k hudbe, znie trošku, akoby spevák spieval cez plechový hrniec. :-) No neznie to zle a dodáva mu to na osobitosti. Inak je to celkom typický brutal death, pred ktorý sa občas zvykne dať aj slovíčko ultra. Len škoda, že na Death feste kapela nemohla zahrať. Taktiež Pyaemia, od ktorej je druhá skladba, nevystúpila z toho istého dôvodu ako Disavowed (spoločný bubeník). No a uznajte, že bez bicích by to nebolo ono. ;-) Skladba od Pyaemie sa volá Malodorus Rancidity, je o dačo nápaditejšia, avšak nápaditejší je aj plechovejší zvuk, ktorý ale koniec koncov tiež nie je na škodu a dodáva tomu taký ten správny kanálový podtext. Growlingu sú tu dva druhy, hrubší a tenší, ako to zvykne byť, pričom hrubší je dominantnejší (pochopiteľne, veď nejde o black metal).

No a nasleduje Deflorace, vrzgot dverí a buchot a už sa tento death/grind rozšupne ako a bežiacom páse. Song sa volá I want to kill a dáva človeku rozporuplné pocity - či headbangovať alebo tancovať... Táto pieseň je proste veselica. :-)

Ďaľší sú Sanatorium a to s Violent Intercourse z ich posledného albumu Celebration of Exhumation, kde už Sančovia paria slušné gore. Naozaj veľmi slušné, zvuk vynikajúci... Growling bezchybný, dostatočne hlbký, príjemný, hudba veľmi fajn počúvateľná, proste taká death pohodovka, ktorá vie na koncerte slušne rozparádiť.

Seeds Of Sorrow si to rozparádi s naozaj slušným gitarkovým sóličkom v piesni Deep Mongolian Steinem Job... Takto z CD som ich ešte nepočula a musím povedať, že po vypočutí tohto každému, komu je ich tvorba tak neznáma ako mne a má aspoň trošku rád death metal, to privodí pocit "už nech tu mám ich album, sakra".

Parricide a ich Kingdom Of Downfall začne crustovo brúsiť rytmus, no to je len taký "ofajč", muzika prejde do grind/deathu s mnohými prechodmi.

Intestinal Grinder od Eternal Bleeding už podľa názvu, predvedie plechový grind core, dosť zaujímavý. Vlastne som o tejto slovenskej skupine doteraz nepočula, ale teraz som si istá, že ak ich neomrzí hrať, počuť o nich bude ešte veľa. Občas využívajú noise core vokál, ktorý hudbu fajn spestrí.

No a ďaľší na placke sú Dysanchely s Get What You Deserve a musím povedať, že je to dooosť kvalitné, i keď už nie tak death metalové ako predošlé veci, no vlastne mi to trošku pripomína chvíľami Teraphy!, ani sama neviem čím, snáď skutočne prekvapivo dobrým gitarovým sólom. Na koncerte, čo som zhliadla, sa moc nepredviedli (neviem, čím to bolo), ale tento song ma naozaj veľmi príjemne prekvapil.

Typhoid - Deoxyribonucleic Accident z rovnomenného albumu je kvalitný death, ktorý na slovenskej scéne existuje pomerne dlho, pamätám si ho ešte zo svojich "šteňacích rokov" a už vtedy ľudí (vrátane mňa) chytal za "srdiečka" :-) a chytá doteraz. Len škoda, že na Death Feste mi to tak neznelo, tak fajn.

No a Wayd, jazzmani s piesňou Sperm, Milk & Fate sa tešia obľube širokých más, hádam to ani nemusím veľmi približovať, no snáď nie som jediná, čo prežíva záchvaty šialenej energie, keď toto počúva. "Show me the fate!" Mňam!!!

Perversity taktiež počujem takto z CD prvý raz a musím povedať, že takto na mňa pôsobí ako priemerný death metal... Nevšimla som si nič zlé, ale ani nič preborné... Hádam len vokál je trošku monotónny, no koncertný prejav majú vynikajúci. Každá kapela akoby mala to svoje naj a každá iné.

Craniotomy a ich rozkladajúce sa telá "Body Rot" sú dosť plechovo zahraté, ale hudba je cool, growling taký, aký má v gore byť - čím vydarenejšie "chroch kroch", tým lepšie. :-) Páči sa mi to!

Dehonest a song Heartless začne tlkotom srdca, ktoré zrejme neskôr má niekomu chýbať, death je to rýchly, veľký dôraz na basgitaru, ktorá dodáva hudbe ozaj šmrnc a vokál fajn zachrčaný. Pjekné, pjekné.

A ide na rad čóóó? - bonusovky. Ako prví sú medzi nimi Thalarion - Heliotica. No čo, chlapci trošku zmenili štýl, hudba je akosi technickejšia, celé to má šmrnc a z doom/black metalu s nudiacim vokálom speváka a Neliným ženským spevom (ktorý sa tu nenachádza, ale ani nechýba - keďže sa hudobne posunuli do iných vôd) sa stala neuveriteľná premena. Spevák už ani trošku nenudí - nenudil ani predtým, pokiaľ ste si nechceli vypočuť celý album naraz, ale pokiaľ áno, bol problém. :-) No a ako vravím, je to teďko death so štipkou blacku a odvážnymi riffmi, sólami... Verdikt: Taktiež mňam!!

Sordid s Emaciated And Weak... no je to death, je to rýchle, vokál priemerný... Nijak uchvacujúce, ani ubíjajúce... Nemastné, neslané. Čakám na nejaké prekvapenie a... si predstavte, ono príde. ;-) Ozve sa akási vsuvka hovoreného slova a za tým slušné sólo a ďalej sa pieseň uberá úplne "šiko(ho)vne". Paráda. Taktiež Throneaeon je velice rezké, hezké, dosť mi to pripomína Vader a ten ja rada. Zase mňam. No, podľa názvu by som čakala skôr black metal. No pieseň Oblivion potešila.

Soils Of Fate a ich Blood Money je hutná-prehutná, pomalo-rýchla skladba a vokál je typu "hu uuuurgh uh hu" čo pripomína goriliaka z pralesa. :-) Ale skutočne fajné je to, bože na tejto kompilácii snáď nieto zlej piesne. Mám z toho normálne traumu. ;-)

No a konečne sa dostávam k záveru. Nieže by ma nebavilo písať takéto dlhé recenzie, ale... :-) Embolism, jedna z mála grind core slovenských stálic skutočne nesklame svojim našlapaným, hutno-plechovo-noisovým songom To A Friend, ktorý si hneď pri prvom počutí u mňa vybojoval veľké plus a vrelo odporúčam grindovo ladeným dušiam. Nik neoľutuje... ale tu to ozaj platí, ozaj ozaj. Vypočujte si.

No a to je asi tak... Celé. Proste, kto nemá albumy od týchto kapiel, má čo robiť kým všetko zoženie a vypočuje a naozaj všetko stojí za to. Moja trauma z toho sa prehlbuje, tak  to už radšej zabalím. Death metal forever!


Zveřejněno: 26. 10. 2004
Přečteno:
3327 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář