Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

BLOODSHED WALHALLA – The Battle Will Never End CD 2012, Fog Foundation

O italském metalovém projektu BLOODSHED WALHALLA (dále jen BW) jsem na Fobii poprvé psal zhruba někdy v první třetině roku 2011, kdy na recenzi do redakce dorazila nahrávka "Legends Of A Viking". Alespoň ve stručnosti si tedy na úvod článku zopakujme, že za BW stojí multiinstrumentalista, říkající si Drakhen, který prostřednictvím své tvorby vzdává hold především legendárním švédským metalistům Bathory, jimiž je jeho muzika silně ovlivněná. Je tedy celkem jasné, že právě zmíněné platí i pro aktuální placku BW s názvem „The Battle Will Never End“, kterou Drakhen vyslal do světa v loňském roce (opět prostřednictvím vydavatelství Fog Foundation) a která opětovně přistála i na stole našeho milého šéfredaktora (úsměv).

Samotné album obsahuje celkem sedm eposů v celkové délce přes 55 minut, jeho úvod obstarává instrumentálka „Heimdallr“, což je docela nemastný a neslaný prolog, v němž se v podstatě vůbec nic zajímavého neděje, je to taková kombinace různých zvuků (vítr, bouře…) a úderů do bubnů. Když vezmu v potaz, že tohle trvá více jak šest minut, tak jako intro je to na mě fakt hodně dlouhé a nenavozuje to  u mě zrovna nějakou moc pozitivní náladu před poslechem desky. Na řadu přichází druhá „Blood And Fire“, jejíž začátek se ještě nese v podobně nevýrazném duchu, jako úvodní vál, chvilku jsem se i docela obával, že snad bude celé CD pouze ve znamení instrumentálek a směsice všemožných (pa) zvuků (smích), naštěstí se však zhruba po 2 minutách ozývá vokál hlavního protagonisty a celý song se rozjíždí ve velmi příjemném, rychlém tempu a sám sebe přistihuji, jak s přibývající stopáží skladby, začínám uznale pokyvovat hlavou do rytmu. Přesto, že tahle věc má více než 9 a půl minuty, tak vyjma zmíněné úvodní pasáže vás rozhodně nebude nudit. Mohutným chorálem otevřená trojka „All The End Of The World“, svou kvalitou plynule navazuje na předchozí píseň, její silnou stránkou jsou sborové zpěvy a i celkově je to velice zajímavá melodie, tentokráte s výrazně kratší délkou, jelikož končí už po necelých 5 minutách. Čtyřka „ The Battle Will Never End“ začíná akustickou kytarou a zpěvem ptáků, následně nastupují na scénu bicí, které rozjíždí další nádherný hymnický song (docela mi to připomíná Root a jejich CD „Kärgeras“), další části se pak nesou především ve znamení kombinace akustické kytary s elektrickou. Pětka pojmenovaná  „The Storm“ sice nepřináší tempo v názvu zmíněné bouře, naopak, je to další výrazně hymnická věc, opětovně obohacená akustikou a majestátním chorálem, jenž jsou podložené právě hlasem bouře. Poslední dvě věci se nesou rovněž v již popsaném duchu, zcela bez problémů drží nastavenou laťku a závěrečná, baladickým nádechem opatřená „My Sword Again For You“ (takřka 10 minutová stopáž), je naprosto nádhernou tečkou, za tímto velice povedeným materiálem.

Pakliže u předchozího alba mi až tak úplně neseděl nejspíše úmyslně vytvořený archaický zvukový kabát, tak tentokráte musím uznat, že už si dal Drakhen mnohem více záležet a nesnažil se za každou cenu zvukově dostat do 80 let. Sound ze studia Firesword, nacházejícího se v italském městě Castellaneta, se opravdu hodně povedl a nenacházím na něm žádnou vadu. Zajímavostí jistě je, že se deska nahrávala už v listopadu a prosinci roku 2011, takže prakticky celý rok čekala na své oficiální vydání.

Obal je tentokráte hodně strohý a jednoduchý, zadní strana neexistuje vůbec, k nahrávce je přiložený pouze profi tištěný dvojlist, na kterém je velmi pěkným způsobem vyobrazen motiv severské krajiny (cover vytvořil André Kosslick), doplněný seznamem skladeb a krátkou děkovačkou.

Jelikož předchozí Drakhenův počin mě nijak extra zvláštním způsobem neuchvátil, tak tentokráte jsem velice mile překvapen hodně příjemným a svěžím materiálem. Jediné, co mi tak nesedí, je ta úvodní instrumentálka, která mně osobně nepřináší při poslechu žádný užitek, ale vzhledem ke konceptu alba, je autorem zřejmě nepostradatelná. Jinak strašně rád říkám, že CD přináší opravdu výborný obsah, který dle mého mínění určitě osloví nejen příznivce fenomenálních Bathory (troufnu si říct, že z tohohle díla by měl radost i samotný Thomas Forsberg), ale i viking metalu obecně. Hodnocení 8 a půl bodíku.

Seznam skladeb:

  1. Heimdallr
  2. Blood And Fire
  3. At The End Of The World
  4. The Battle Will Never End
  5. The Storm
  6. Land Of Fire
  7. My Sword Again For You

Zveřejněno: 04. 02. 2013
Přečteno:
3410 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář