Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

POST MORTEM, SELF - DEFENCE, MATER MONSTIFERA, UNBORN, PANYCHIDA, SIX DEGREES OF SEPARATION, MINDWORK

Zima neúprosně vztahuje svůj mrazivý pařát na krajinu pražskou, 19. 1. 2013 však existovalo jedno místo, kde se vám krev vařila kvalitní metalovou muzikou. Klub Nová Chmelnice hostil již sedmý ročník festivalu Winter Metal Attack a vystřídal tak klub Exitus, kde se akce konala loni. Po dvoudenním zápřahu se letos smrskla opět na jeden našlapaný večer. Příchod těsně po otevíračce byl oceněn nižším vstupným a pohledem na hlouček rozsazených kapel, prostor se však začal pozvolna a velmi nadějně plnit.


Podsvětím zavál ledový vzduch a přinesl sebou první tóny letošního ročníku v podání POST MORTEM z Prahy. Metal v jejich podání kořenil první z ženských vokálů tohoto večera, zpěvačka se snažila rozproudit atmosféru různými pohybovými kreacemi a i když s kapelou nevystupuje dlouho, co se týká pódiové show k nim sedla. Vokálově by mi však k hudebnímu podkladu spíš hodil tvrdší zpěv, avšak svůj hrací čas využili naplno a nebyli špatným otvírákem akce.


Lesní žínky propustily ze svého středu jednu vílu, která svým zpěvem doprovázela skupinu SELF–DEFENCE z Prahy. Jejich metal obohacený hardcorovými prvky nepostrádá ani melodické části, kde se jejich nová pěvecká posila mohla alespoň trochu vyřádit. Zajímavá barva hlasu zpěvačky kapelu posunula jiným směrem, než jsme byli zvyklí z jejich předchozích vystoupení. Střídání s mužským hlasem obohatilo zvuk a skvěle doplnilo kytarové party. Vypadá to na krok správným směrem...


Dál po proudu řeky Styx se plaví loďka s první výraznější hvězdou... Atmospheric metalovou MATER MONSTIFERU z Trhových Svin jsem měla možnost slyšet koncem minulého roku. Black metalový válec přejel všechny zúčastněné a zaplnil sál temnotou prýštící z každého póru. Tentokrát byly dobře slyšitelné i klávesy, které dodávaly hudbě na zajímavosti a ubíraly na stereotypu. Fascinující pro mě opět byl skvěle zvládnutý growl, kterého se snad nikdy nenabažím a který jsem do teď postrádala.


Z temného pražského hvozdu v záři lucerem vyjela velkolepá thrash metalová jízda, UNBORN. Letos se dočkáme dalšího zářezu do historie v podobě CD Awaken to Reality, z kterého zaznělo hned několik pecek, nechyběly však ani staré známé No Second Chance a No Escape. Nevýrazným černým puntíkem byla prasklá struna kytaristy, který si tak zopakoval poslední koncert v Brně. Tentokrát se nekonalo dlouhé čekání vyplňované vtipy, ale byla ohlášena první očekávaná změna v sestavě. Za kytaristu Radka Dvořáka přichází David z Post Mortem, který si na chvíli vyzkoušel být "unborňátkem" a odehrál kousek koncertu. Show byla opět elektrizující a lidé nabuzení předešlou kapelou pařili jako o život. Zpěvák opět strhl veškerou pozornost na sebe, ať už šlo o nezaměnitelný vokál, tak herecké umění, ostatní členové jako vždy zdatně sekundovali.


Pohanští bohové pozvedají své korbele k poctě svých věrných přívrženců a za zvuků dud a fléten vítají plzeňskou black metalovou PANYCHIDU, která koření svoji tvorbu paganovými melodiemi a rytmy. Poslední příležitost poslechnout si tuto kapelu naživo byla na festivalu Phantoms of Pilsen, což už je pěkná řádka měsíců. Fanoušci byli proto velmi natěšení a bylo to poznat i podle kotle, který se pod pódiem vytvořil. Malý šok způsobil nový sestřih zpěváka, který mu naštěstí nic neubral na pěveckých kvalitách. Vystoupení bylo tradičně kvalitní, snad jen o trochu méně živelnější než na minulém ročníku.


Teplota prudce stoupá až krev se vaří a na pódium přichází headliner večera SIX DEGREES OF SEPARATION z Ludkovic. Tuto pozici si jistě právem zaslouží, zajímavé kytarové party a bravurnost zpěváka, který zároveň hrál na baskytaru, mě zcela uhranuly. Lehkost s jakou prezentovali svoje skladby se přenesla na publikum, které děkovalo mohutným potleskem a za to bylo odměněno dalším kusem.


Půlnoc, doba všeho nadpřirozena, přivítala poslední účinkující MINDWORK z Prahy. Jejich experimentální forma metalu udržela v sále pár posledních přeživších, ale většina se již vydala do svých domovů. V loňském roce vyšlé CD Eterea vypovídá o kvalitách kapely, škoda toho hracího času...


Křup, křup... po ledu zmrzlou Prahou k domovu kráčí spousta lidí plných dojmů a zážitků z dnešního večera. Dopomohla k tomu výborná organizace, pestrý program a skoro striktní dodržení harmonogramu akce. Až na maličko přebasovaný zvuk na začátku není co vytknout. Sedmý ročník této akce se opět ukázal být správnou volbou.


Fotky: Sorrowdy, děkujeme


Celá fotogalerie: http://www.photomusic.cz/report/1096-winter-metal-attack-2013.html


Zveřejněno: 23. 01. 2013
Přečteno:
3678 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 01. 2013 09:07 napsal/a Veryška
...
Pěkný report. :) Docela mě zamrzelo, že jsem tam nejela.. :)