Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

V pražském klubu Roxy se ve středu 27. 10. 2004 opět netradičně rozezní tóny metalové hudby. Agentura Shindy Productions pozvala na tento den švédskou kapelu Therion hrající podle vlastního vyjádření romantický deathmetal.

Jako hosté ji doplní dvě norské formace, a to Tristania a Trail of Tears. V den koncertu doporučujeme naplánovat si volné odpoledne, neboť začátek je stanoven na 17:30 a i ten bude jistě stát za pozornost. Vstupenka v předprodeji je k mání za Kč 490,-, na místě pak za Kč 540,-.

A jak to vlastně všechno vzniklo? V roce 1987 Christofer Johnsson založil v Upplands Väsby hudební uskupení s názvem Blitzkrieg, kde hrál na basu, za bicími seděl Oskar Forss, trojici doplnil kytarista Peter Hansson. Formace později změnila název na MegaTherion a došlo k jisté rošádě, kdy Christopher Johnson vyměnil basovou kytaru za elektriku. Od této doby byla kapela deathmetalovou. Se změnou na současný název Therion opustil kapelu bubeník Oskar Forss, kterého vystřídal Erik Gustafsson. Hlavním tvůrcem Therion je od prvopočátku kytarista a zpěvák Christofer Johnsson. Ten je zároveň autorem hudby i textů, navíc obsluhuje klávesové nástroje.

V začátcích byla alba Therion čistě deathmetalová. Jejich skladby se však vyznačovaly melodičností a technickou propracovaností. První demo nahrávka Time Shall Tell spatřila světlo světa v roce 1990. Do této doby kapela realizovala pouze dvě koncertní vystoupení. V roce 1992 vyšlo album Beyond Sanctorum pod křídly labelu Active Records. Deska byla nahrána jen ve dvou osobách neb bubeník odešel do USA.

Brzy na to jej odchodem napodobil i Peter Hansson. Bicí převzal Piotr Wawrzeniuk, basy se ujal Andreas Wahl a novým kytaristou se stal Magnus Barthesson. Tehdy vzniklo album Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas znatelně ovlivněné tvorbou Iron Maiden a Judas Priest. Active Records po tomto albu s kapelou rozvázalo smlouvu. Ujal se jí label Megarock Records a za nedlouho nastal přesun k Nuclear Blast, kterýžto zastřešuje tvorbu Therion dodnes. Výsledkem bylo vynikající album Lepaca Kliffoth s perskými motivy podložené inspirací kapelami jako např. Eloy, Pink Floyd a Mandala Band. Vše nemůže být vždy růžové, a tak i u Therion nastalo období jisté recese. Kapela byla vyčerpaná neustálým koncertováním. Bylo nutné přizvat ku pomoci manažera, zajistit lepší podmínky k nahrávání, v plánu bylo angažmá chorálových pěvců. Byl přizván druhý kytarista Jonas Mellberg.

V pořadí již páté album Therion s názvem Theli vyšlo v roce 1996 a bylo jednoznačným průlomem v tvorbě kapely. Hudební styl Therion se od tohoto alba změnil v symfonický operní metal s nejrůznějšími vlivy, od progresivního rocku sedmdesátých let, přes heavymetal let osmdesátých až po aplikaci orientálních vlivů v hudbě. Na desce je možné slyšet violy, flétny, cella a další orchestrální nástroje. Poprvé zde Therion angažovali operní pěvce.

Mezi členy kapely ovšem stále panovaly neshody a napětí. Následující album Vovin, které bylo komerčně vůbec nejúspěšnějším albem Therion, neboť se ho v Evropě prodalo více než 125 000, bylo nahráno jako Christoferovo sólové album ? ovšem pod názvem Therion. Jednalo se o první album se zapojením skutečného orchestru. Na následující Crowling of Atlantis byl za bicí angažován Sami Karppinen. Následně sestavu doplnili bratři Kristian a Johan Niemanové.

Odteď byla tvorba Therion ve znamení kooperace mezi jednotlivými členy, kteří tak spolutvořili hudbu i texty a vznikala tak plně koncepční alba s mystickou tématikou. Kapela vytvořila jakousi spojnici mezi chytlavou metalovou hudbou a operní/klasickou hudbou.

V roce 2002 oslavili Therion své patnácté výročí vydáním live dvojalba "Live in Midgard".

V květnu 2004 vyšlo dvojalbum Sirius B a Lemuria, kde Therion hudební koncepci propracovávají ještě detailněji a angažují na 171 hudebníků a zpěváků.

Kapela je považována za původce trendového vytváření symfonických kapel, které se vyznačují ženským operním zpěvem a hrou na klávesy. Také nastolila éru využití orchestrů.

Celkem sedmičlenná norská kapela Tristania se prezentuje symfonickým metalem s prvky gotického rocku, deathmetalu, blackmetalu a klasické hudby. Na leden 2005 plánuje vydání nové desky s názvem ?Ashes?.

Pro změnu opět sedmičlenní Trail of tears začínali v roce 1994. Kapela procházela jak personálními tak stylovými změnami. Debutové album Disclosure in Red jí vyšlo v listopadu 1998. Kapela je ve stáji Napalm Records. S touto společností podepsala smlouvu na tři alba. Známé je i to, že vytvořila coververzi skladby Caffeine od mých oblíbených Faith No More.

Co dodat? V Roxy se bez pochyby můžeme těšit na kvalitní metalově-operní večer.

Info na:

www.shindy.cz

www.megatherion.com


Zveřejněno: 22. 10. 2004
Přečteno:
3581 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář