Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

\"Tak nám deštivé léto vystřídal chladný podzim a my přicházíme s dalším vydáním Postřehů. Můj původní záměr nevyšel (viz. dále) tak jsem tu s jiným tématem: White metal.\"

"Po ortodoxním Radkovi a pohodovým Jirkovi jsem myslel, že oslovím někoho z protipólu, tedy někoho ze Satanovi církve nebo tak, ale zaskočila mě jistá uzavřenost či nedostupnost oslovených lidí. Na některé osobnosti není možné sehnat ani kontakt. Občas se vynoří z temnot, něco sdělí a hned se zase ztratí jako pára nad hrncem nebo jako nějaký přízrak. Místo honění duchů  jsem se rozhodl, že využiji nabídky Ondřeje, který mi zaslal takový průřez white metalovou scénou. Zůstáváme tedy ještě nějakou chvíli u křesťanství. Příště se mi snad podaří podchytit nějakou tu černou dušičku. Nyní se však soustřeďme na následující článek, který je vlastně logickým vyúštěním předchozích vydání a může tak nabídnout východisko lidem, kterým se sice metal líbí, ale neztotožňují se s texty některých kapel. Pokud se budete chtít dozvědět něco víte, Ondra vám bude v diskuzi"

UPOZORNĚNÍ

(V tomto článku se nechceme zabývat otázkou, zda křesťan může tento druh hudby provozovat, či nikoliv. Myslíme si totiž, že svoboda byla dána všem. Metal je hudba jako každá jiná. Nemá pravdu ten, kdo si myslí, že metal jako takový, je protikřesťanská hudba. Bohužel se však tu a tam, setkáváme s tímto neopodstatněným argumentem.) 

Názor

Mnozí z vás se už s tímto netradičním slovním spojením určitě setkali. U některých to možná vyvolalo záporné, u jiného kladné reakce. Nicméně si myslíme, že by bylo docela dobré osvětlit našim čtenářům jak celou věc vidíme my. 

V první řadě by jsme chtěli podotknout, že se nám označení "white či christian metal" zdá nejen zavádějící, ale i nevhodné. A to nejen proto, že např. Mortification, ať už jsou věřící nebo ne, pořád budou death metal (ve smyslu zaběhnutého chápaní hudby) a ne nic jiného. Dále pak také proto, že se tak tento křesťanský interpret dobrovolně uzavírá do nějaké pomyslné schránky, kterou odemkne jen málo kdo! To už pochopila většina kapel. Proto se některé kapely, i když křesťansky smýšlející, nějak výrazně k označení "white metal" nehlásí. Proč by měl existovat "white" metal, když neexistuje např. "white" pop atd.? Naštěstí již většina kapel (z obou břehů) pochopila, že se nemůže schovávat za určité "přesvědčení", ale jen a pouze za kvalitní hudbu!! Kvalitní hudba prostě nemá nic společného s věroučným vyznáním, ale spíše s poctivou prací. Jednoduše řečeno existuje určitá sorta kapel, které mají svoji striktní ideologii a s ní spjatou image (jen tak na okraj: bohužel se občas stává, že hudební stránka věci již není na takové úrovni, jako propagovaná image). Nicméně protože existují kapely s jasným ideologickým smýšlením, jež jsou vymezeny, mohl se objevit podobný postoj i u některých křesťanských kapel - proto tedy nejspíš vzniklo vymezení: white metal. Jedná se v podstatě o akci a reakci. Toto označení vlastně pomůže jen věřícím posluchačům, aby si našli to svoje, ale jinak v podstadě není účelné ani potřebné. Když, už se však toto souborné označení vyskytuje, pojďme si jej alespoň trochu přiblížit. 

 

O co tedy ve skutečnosti jde? Takže, White metal se dá rovněž z hlediska terminologie pojmout jako křesťanský metal. Co je to však křesťanský? Odpovědět na tuto otázku již není tak snadné. Myslíme si, že se dá na celou věc dívat ze dvou, svým způsobem pravdivých pohledů. První z nich říká: křesťanská hudba je ta, kde je křesťanský text (zde ovšem vyvstává otázka, co je to křesťanský text?). Myslíme si, že pro zjednodušení můžeme říct, že je to text, ve kterém k nám interpret hovoří z pohledu své osobní žité zkušenosti víry. Druhý pohled na věc je ten, že stačí, aby křesťanskou hudbu hrál křesťan. To znamená, že texty mohou být úplně "normální - obyčejné" jen přesvědčení a cíle kapely jsou trochu odlišné, než jak je tomu u sekulárních kapel. Takže, jak jsme se již pokusili naznačit, přesně definovat hranici White metalu a vůbec křesťanské tvorby, je značně nesnadné! 

 

Stručná historie white metalu, současná scéna - působení 

Přejděme však dál. Je white metal jen výstřelkem posledních dní, či nikoliv? Jak to vlastně vůbec začalo? Je pochopitelné, že tak jako se rozvíjel hudební průmysl všude ve světě, tak přesně podobně vznikala i křesťanská scéna. Křesťanští hudebníci se rozhodně ve vývoji neopozdili. Tak jako metal všude ve světe započal rock and rollem, ani na white scéně tomu nebylo jinak. Po rockerech (např.Larry Normanovi) nastupují první hardrockové a heavy metalové kapely (Stryper, Bride, Bloodgood, Sacred Warrior atd.). Nástupem Metallicy a Slayeru se nám začíná blýskat na tvrdší časy. Na white scéně se objevují tvrdší bandy (např. Deliverance, Vengeance Rising atd.). Jednoduše by se dalo říci, že white scéna rostla zcela souběžně vedle té sekulární. Je však pochopitelné, z komerčního hlediska, že white scéna vždy byla lehce přehlédnutelná (oproti té sekulární). White metalová scéna je totiž stále v některých zemích sužována ideologickými spory. Chceme tím říct, že na interpreta z jedné strany tlačí křesťané, kteří se mu snaží propláchnou mozek, výroky, že metal je hudba pekel a oproti tomu se ozývá druhá strana, která provolává: Křesťan a metal?? Nesmysl. A to zdaleka není jediná příčina proč se o white metalu ví tak málo. Bohužel další fakt je, že v poměru k sekulární scéně, je množství white kapel zanedbatelné. Samozřejmě, že čím měně kapel je, tím méně je i těch opravdu kvalitních. Nicméně i white metalová scéna zplodila skvělé věci a rovněž má své želízka v ohni. Dokonce některé white band pomáhaly prorazit určitý hudební styl ve svých zemích, kde do té doby zatím nic podobného nebylo. Z kapel, které se probily až na výsluní, můžeme jen tak letmo vzpomenout např. Mortification, Tourniquet, Believer, Extol, Narnia, Bloodgood, Savior Machine, As I Lay Dying, Saviour Machine, Virgin Black, Impelliteri, Galactic Cowboys, Paramaecium, P.O.D. atd.

Co se týče současné white metalové scény, tak ta je k dnešnímu dni poměrně masivní. Vzniká spousta nových kapel, zvláště v zemích, kde je tomuto procesu vše příznivě nakloněno. Existuje celá řada opravdu dobrých kapel od heavy až po black. Některé se protlačili i do světových "production". Mnoho z nich skutečně sklízí zasloužené ovace. Přesto všechno, White metal vždy byl a asi navždy zůstane ve vodách undergroundu a ze zjevných důvodů setrvá uzamčen ve své vlastní subkultuře. Je to však škoda, protože svět tak přichází o dobrou hudbu. Myslíme si, že ten kdo nemá skutečně vymytý mozek si najde cestu i k této scéně. 

PS: UPOZORNĚNÍ!!! Slovo WHITE METAL zahrnuje všechny hudební styly jako např. heavy, gothic, speed, thrash, death, grind, doom, black a kdoví co ještě všechno existuje. Je to jen souborný název pro křesťanské interprety (je to prostě jen taková skořápka). 

writen by Pain (úvod IFA)


Zveřejněno: 13. 10. 2004
Přečteno:
3898 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 05. 2014 03:44 napsal/a simrat
prekliatie klamarovi
vyvoj napredovanie spolocnosti evolucia evolucna teoria pokrok a podobne kokotini s psej pici zo zajebanej psej riti su pre male deti ako napisal jano evolucia neexistuje ziadna evolucia neni jednoducho preto lebo spolocnost neni stale slusnejsia a lepsia ale spolocnost je stale brutalnejsia a zvrhlejsia sodomska zkazenost rastie a vyvoj k lepsiemu neni my ludia starneme a nevyvyjame sa nemladneme a zivot sa nezlepsuje a tvoj zivot nejde do lepsieho ty skurveny kokot pojebany fanusik hovna FAKE to je ten tvoj vyvoj a evolucia vidiet to v kazdom cisto novom vyrobku vyrobky su coraz nekvalitnejsie a slabsie su coraz fejkovejsie a nekvalitnejsie tak ako tvoje srdce a tvoj zivot ty hovno zdochni ty kokot skurveny az chces ist s dobou a predstavovat trend a modu prijmi povahu ludoopa a zabi svojho nepriatela kokot skurveny pojebany jednoducho doba sa meni a ludia uz chapu ze nas zivot sa nezlepsuje a nemladneme nic v zivote nema vyznam a ajtak nakoniec vsetci zomrieme ostava len zmierit sa s tym a prijat pravdu a realitu taka aka je vzdy si bol trendovy chudak a nim aj zostanes bud prekliaty a zatrateny od vsetkych satan je pan sveta a ty nemas ziadnu buducnost len istotu smrti tak sa tes a uzivaj si zivot na zdravie pite na mna milujem pravdu a ty budes mat prekliate skarede deti do tisiceho pokolenia ty smrad zdochni na srdce ty hovno slava satanovi tento prispevok je pre akehokolvek skurveneho debila kedy pojebaneho zenou ZDOCHNI
16. 05. 2011 17:01 napsal/a DW
:)
já si pořád nemyslim, že bejt metailstou je nějakej sociální status.. Bejt fanouškem metalu - ok, to už beru, ale že by to měla bejt nějaká subkultura - nevim no:)
16. 05. 2011 12:09 napsal/a Salamandr
No uf
Naštěstí mě po pubertě přesla touha být metalistou... Když si tak čtu tuhle diskuzi, tak jsem opravdu rád...
15. 05. 2011 21:46 napsal/a jano
to all
JA MAM DOKAZ ZE MOJE TELO BOLO OD HLAVY PO PATY PLNE BOZEJ MOCI PLNE LASKY A CISTOTY DUCHA SVATEHO PLNE ZIVEJ VODY KTORA PRUDI K VECNEMU ZIVOTU MAL SOM ISTOTU A VEDOMIE VECNEHO ZIVOTA PO SMRTI BOL SOM PLNY DUCHA SVATEHO ZALIEVALI MA VLNY BOZEJ LASKY TA KRASA A MOC SA NEDA ANI OPISAT A TRVALO TO VYSE TYZDNA KYM TO SO MNA VYPRCHALO D U C H SVATY POMAZANIE DUCHA SVATEHO BOZIA PRITOMNOST SLADKA BOZIA PRITOMNOST A KEDYKOLVEK SOM POMYSLEL NA JEZISOVE MENO POCITIL SOM ESTE VECIU LASKU A RADOST KUPAL SOM SA V TOM CELE DNI KRST DUCHOM SVATYM TO BOL NAJPRV SOM SA POCTIVO NON STOP MODLIL A POTOM JEZIS NA MNA VYLIAL DUCHA SVATEHO A POKRSTIL MA DUCHOM SVATYM AKO BY POTOM BOH NEEXISTOVAL KED MI DAL ZAZIT ZAZRACNU PRITOMNOST DUCHA SVATEHO VLNY BOZEJ LASKY A NADPRIRODZENEJ RADOSTI JA NEMUSIM BLUDIT VIEM ZE EVOLUCIA JE VYMYSEL ZATIAL NAM VLADNU ODPORNY POKRYTCI ALE ICH DOBA KONCI PRICHADZA CAS KEDY SA SAM DIABOL VYZRADI SKRZE ZAZRAKY A ZJAVI svoju ODPORNU PRITOMNOST A KED SME UZ PRI TOM POZNAM ZENU MENOM JANA KTORA MA V SEBE ARMADU DEMONOV JE POSADNUTA TA ODPORNA NEZNESITELNA PRITOMNOST STRACHU A ZLA CO Z NEJ IDE JE LEN VYMYSEL ? ALEBO HRUBY ODPORNY DUCHOVNY MUZSKY HLAS CO Z NEJ HOVORI DAKEDY AJ TO JE VYMYSEL ? EVOLUCIA JE VYMYSEL A K TOMU ESTE ODPORNY A POKRYTECKY vsetci vsetci idu cestou sveta za ateizmom ja sa ale držím Ježiša nechcem ist z vacsinou pachat zlo KLAMARI BUDU MAT PODIEL V OHNIVOM JAZERE EVOLUCIA JE OHAVNOST A LOZ A.M.E.N.
15. 05. 2011 21:17 napsal/a jano
to immortal
ja mám dokaz vo svojom srdci zazračný dokaz že Ježiš vstal z mrtvych nepotrebujem sa neustale divat na zbohatlyckych nespravodlivych fararov na katolikov alebo na veci cez ktore diabol robí Ježišovi zle meno Boh existuje je to pravda ktorá platí pre celý svet dokaz o Stvoritelovi je aj daleky vesmir planeta zem priroda clovek evolucia je vymysel potrebujes dokaz immortal a pritom zabudas ze evolucia je len loz ze tu existuje Boh Otec Stvoritel ktorý všetko stvoril Slovom a mne sa dal spoznat cez zazračnú moc Ducha Svateho ja dokaz mam zazil som zazrak obratenia a stretnutia s Ježišom ktorý vyvracia evolucnu TEORIU praxou nadprirodzena ty ani svet nemate dokaz o Božej existencii lebo sa nezaujimate o modlitbu, post, askezu nezaujimate sa o Bibliu ani o Boha a ani Boh sa nezaujima o vas namiesto Ducha Svateho vam posiela posobenie bludu aby ste verili lzi a boli odsudený ajtak ale keby si dal dohromady všetky majetky sveta banky,mrakodrapy,satelity,autá ajtak to nemá takú hodnotu ako jediná i biedna ludská duša...človek bol stvorený na obraz Boží a má nekonečnú hodnotu ...až boží zazrak nevidíš v tvari ineho človeka vela si nepochopil ani z metalu...