Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

FiIREZONE – Desirable\'s Fulmination CD 2012, vlastní náklad

Opavští metalisté FIREZONE patří už nějaký ten pátek mezi stálice domácí scény, od svého založení v roce 2002 nás stačili obšťastnit třemi plnohodnotnými  a velice kvalitními alby a letos se na své fans rozhodli po třech letech od posledního počinu zaútočit znovu, tentokráte s 5 skladbovým EP nazvaným „Desirable's Fulmination“.

Jedním z né právě asi chtěných poznávacích znamení se pro kapelu staly i poměrně časté změny na postu vokalisty, které ji mnohokrát přibrzdily v práci a i na aktuální nahrávce se nám představuje nový křikloun Martin „Wentyl“ Civela (ex – Macleod, proslulý je především svojí pódiovou show, při níž používá různé kostýmy a spoustu zajímavých rekvizit /smích/), jenž se k FIREZONE přidal na začátku roku 2011, po odchodu tehdejšího zpěváka Tukana (skupinu opustil ze zdravotních důvodů). Dalším novicem v sestavě je pak basák Humpolec, jenž koncem loňského roku nahradil zakládajícího člena Pavla „Snopa“ Sněhotu.

Po poslechu předchozího alba „Centuries Of Torment“ jsem měl Firezone více méně zafixované především jako takový melodický death (sama kapela svou tvorbu označuje jako „Mental Metal“), sem tam obohacený o nějaké další prvky a to vlastně zůstalo i po změně zpěváka. I když je nutno dodat, že Wentyl svým projevem přinesl do skladeb větší vlivy thrashe a především blacku, jeho zpěv, dá – li se to vůbec tak nazvat (v loňském rozhovoru kluci sami k jeho jménu napsali přízvisko „hrdelní zvuky“, což si myslím, že naprosto odpovídá /smích/) je poměrně barevný, střídá spoustu výrazů a poloh. Na škodu mi ale přijde, že srozumitelnost jeho projevu je prakticky nulová. První čtyři věci na EP se nesou spíše v rychlejším tempu, s občasným zpomalením, z nich bych vyzdvihl trojku „Reign My Revenge“, závěrečná sedmiminutová „Death Squad“ je takovou valivou, hutnou, rozmáchlou skladbou, místy trochu až s doommetalovým nádechem a i když se takovému tomu „klasickému“ stylu skupiny vymyká, na mě osobně zanechala z celé kolekce ten nejlepší dojem. Rád bych ještě rovněž zmínil kvalitní práci obou kytaristů Radima a Klause, jenž je jedním z nosných pilířů tvorby FIREZONE.

Nahrávka vznikla v ostravském studiu Mroš, pod dohledem samotného pana majitele, tedy Mroše (úsměv), výsledný zvuk je celkem solidní, akorát bych místy asi ubral na basech a trochu více zvýraznil Wentylův vokál, který je dle mého mínění zbytečně utopený.

EP vychází jako pěkný rozkládací digipack, ve kterém najdete veškeré důležité informace, včetně textů a spousty fotografií, samotné CD je sice pouze pálené, ale myslím si, že v dnešní době se tomuto přístupu kapel nemůžeme vůbec divit.

Hodnocení 7 a půl.

Seznam skladeb:


  1. Wake Up And Realize Who you Are
  2. Funerall Knell
  3. Reign My Revenge
  4. Doomsday Is Here
  5. Death Squad

Zveřejněno: 05. 12. 2012
Přečteno:
3382 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář