HUSMAN FEST

SMASHED FACE, SPASM, HUMAN HUMUS, TWISTED TRUTH, DRACO HYPNALIS, MACERACE

V hanácké metropoli se opět konala metalová akce s názvem Rotten fest, která vždy do Olomouce přinese uchu lahodící výběr kapel převážně extrémního stylu.

Šestý ročník se bohužel zapsal do dějin jako problémový, protože přinesl těžkou hlavu především pořadateli, ale částečně i návštěvníkům. Jen proto, že metalová cháska je banda lidí veselých, si nikdo nenechal tohle vystoupení zkazit i přesto, že nepřijely hned tři z vystupujících kapel.

Jako první vlítnul na pódium pořadatel a tím pádem i leader a taky jediný člen projektu MACERACE a všechno mohlo začít. Macerace hrála jak cover verze od slavných kolegů Napalm Death, nebo Cannibal Corpse, tak i věci z vlastní dílny. Kvůli slyšitelnému onemocnění hlasivek, na které si zpěvák stěžoval, byla například předělávka od Cryptopsy dost úsměvná. Nicméně pokud šlo o zahřátí publika a navození té správné atmosféry na další kapely, tak to byl dobrý rozjezd.

Nemoc naneštěstí postihla i zpívajícího kytaristu z DRACO HYPNALIS a proto kapele nezbylo nic jiného, než svůj set odehrát jen jako instrumentální. I přes tento hendikep zněli chlapi skvěle a posluchač, který nemá jejich cd naposlouchané, by to nepoznal. Jediná věc, která mi u těchto melodiků trochu vadí, jsou naprogramované bicí, ale co dělat, když je bubeníků poskrovnu.

Po melodickém death/blacku v podání dvou třetin Draco Hypnalis začala plavková sezóna se SPASM. Při jejich setu začaly tančit polku snad i židle u stolů a spolu s nimi všichni přítomní v sále i předsálí. Chlapi hrnuli svůj grind tak, jak se na takovou muziku sluší a patří. A jako důkaz toho, že jim fanoušci nejsou lhostejní a chtějí se o nich dozvědět co nejvíc, pokládali stejně tak jako vždycky otázky typu „kdo se dívá na porno“ a podobně. Lidi na všechny tyto dotazy reagovali a ochotně se hlásili i k autoerotice a jiným domácím praktikám. Spasm bez zbytečného protahování všechny přítomné naučili některé ze svých textů a bylo vymalováno.

Nevím proč, ale vždy, když Spasm dohrají, tak publikum nějak prořídne a pak už některé tváře nelze najít. Nicméně ti, kteří Spasm ustáli a vydrželi v sále a přilehlých prostorách si mohli opět skočit i když v trochu více korovém tempu na TWISTED TRUTH. Tihle hoši nejsou na Hané neznámým pojmem a to se jim stejně jako předešlým Spasm vrací v podání různých tanečků dole pod pódiem. Pánové hráli s noblesou a humorem sobě vlastním a dá se říct, že nikoho z přítomných nenudili.

To se žel nedá napsat o HUMAN HUMUS. Kapela sama o sobě nebyla špatná, ale protože dorazila později, než měla, tak se většina lidí z publika vydala k baru konzumovat nápoje s různým obsahem alkoholu a proto byl jejich koncert namísto nekonečného tance pro většinu jen sledování pódia. Navíc kapela nevypadala, že by z tohoto vystoupení byla nějak zvlášť odvařená.

Toto se ale netýká předposlední party SMASHED FACE, kteří byli pasováni do role hlavní kapely. Smůla byla ta, že se hodiny pomalu přiblížily k ránu a proto už tak dost nepočetné publikum ještě více prořídlo. Pro ty, kteří vydrželi, měli Smashed Face připravené profesionální vystoupení plné akce a pódiové podívané. Smashed Face do skromných řad posluchačů nasázeli jak starší, tak nové kusy jejich tvorby v nádherně čistém a masivním zvuku. Reakce publika sice nebyla nijak výbušná, ale z výrazů na tvářích přítomných se dalo číst, že se obě strany baví. Především pak skalní fanoušci.

Jako poslední byli na seznamu napsaní Wizard Infernal, které jsem už kvůli pokročilé hodině neviděl. Snad někdy příště.

Sečteno a podtrženo. Šestá nálož Rotten festu i přes všechny své problémy vybuchla  a po jejím konci nikomu nemůžou zůstat oči pro pláč, ale jen dobrý pocit z akce, na které je pravidelně skvělý zvuk a kapely, které jsou ve svém ranku něčím víc, než jen hudebním stylem. Proto doufám, že se Olomouc dočká dalšího ataku tohoto jednodenního festivalu.


Zveřejněno: 25. 10. 2012
Přečteno:
3403 x
Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář