Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

HOODED MENACE – Effigies of Evil CD 2012, Relapse Records

Mezi náhrobky bloudí ztracené duše. Stařenky mění květiny na hrobech svých bývalých manželů a milenců. Hrobník kleje u hřbitovní zdi. Za tu dobu, co dělá tuhle práci, se naučil mluvit sám se sebou. Sedíte na lavičce, na uších sluchátka. Výběr hudby pro letošní podzim je více než jasný. Nové album HOODED MENACE je pro tuto příležitost velice vhodné. Umí vytvořit tu správnou ponurou atmosféru. Pod nohama vám praská uschlé listí. Ve větru se chvějí plameny svíček zapálených pro dávné společné vzpomínky. Slyšíte to ticho? Začíná první píseň.

Vortex Macabre. Ochladilo se. Slunce bývá na podzim již nízko. Zdánlivý klid rozřízne mrazivá kytara. Effigies of Evil. Pomalé, těžké a plouživé jsou podoby zla. Lasse je zpěvák s hlubokým hlasem. Chroptí, syčí a prská text do smutného rytmu. Máte pocit, jakoby se v urnovém háji něco pohnulo. Ztuhnete v napjaté poloze. Na hřbitově by člověk i uvěřil v existenci duchů. Byl to ale jen pták. Pro tentokrát. In the Dead We Dwell. Začíná se ukázkou z jakéhosi filmu. Vrstvené kytary vytváří atmosféru smutku. Tomuhle se říká doom metal! Hřbitov je plný měnících se stínů. Curses Soribed in Gore. Prokletí nenajdou nikdy klid. Tak je to dáno. Mírné zrychlení rytmu. Slyšíte to vzdálené šeptání? Nebo to jen vánek rozechvěl listy starých dubů? Crumbling Insanity. Chodit v mládí na hřbitovy není normální. Mládí má hledět dopředu. Jenže je to tak lákavé. Opakující se tklivá melodie. Utíkající rytmus. Lechtání činelů. Blázni a šílenci nejsou prý již myšlenkami dávno na tomto světě. Vidí přízraky a rozmlouvají s nimi. Možná jsou jen o krok před námi. Summoned into Euphoric Madness. Na Hooded Menace mě vždycky fascinovala jejich schopnost stvořit dokonale temný riff. V této písni jeden takový je. Nedovedu se od téhle písně odpoutat. Doslova mě vždycky rozvibruje celé tělo. Setmělo se. I hrobník odešel se sprostými slovy na rtech domů. Jsem tady sám. Asi bych se měl bát. Objímá mě ale spíše zvědavost. Evoken Vulgarity. Další temná a těžká píseň. Mám pocit, že některé fotky na náhrobcích se na mě smějí. Retribution Eternity. Hřbitovy mají jednu úžasnou schopnost. Člověk na nich pochopí pomíjivost našeho snažení. Vyčistíte si hlavu od počítačů, cinkajících tramvají, naštvaných řidičů v drahých autech, stresu z práce a dnešní seřvání od šéfa. Vše vám bude připadat najednou malicherné. Každý máme dnes hlavu něčím zanesenou. Pochmurné songy ve spojení s tichem a atmosférou hřbitova vám pomůžou aspoň trošku pochopit věčnost a pročistit mozek od zbytečností. Píseň na závěr trošinku zrychlí a probere vás z doomové letargie.

Nedokážu album Effigies of Evil poslouchat kdykoliv. Musím mít tu správnou náladu a prostředí. Již minulé album Never Cross the Dead ve mě dovedlo vytvořit „dušičkovou“ náladu. Brzy začne podzim, tak budu letošní album protáčet asi častěji. Nedoporučuji se do alba ponořovat na dlouhé hodiny o samotě. Mohlo by ve vás vyvolat dlouhodobé deprese. Po třech čtyřech protočeních cdčka v přehrávači jděte ven s někým veselým, kupte si pivko a vyprávějte si jednoduché sprosté vtipy. Effigies of Evil vyšlo i v několika vinylových edicích. Zvuk mi přijde oproti minulému albu ještě temnější.

Až na mě zase dolehne touha po samotě a vypravím se na můj „oblíbený“ horský hřbitov, vezmu si do mp3 přehrávače Effigies of Evil určitě s sebou. Sice to nevyváží poslech doma z cd, ale zase mě pohltí ta neopakovatelná atmosféra. Rád se zase a znovu nechám ukolébávat prvotřídním doom metalem.

Seznam skladeb:

  1. Vortex Macabre
  2. Effigies of Evil
  3. In the Dead We Dwell
  4. Curses Soribed in Gore
  5. Crumbling Insanity
  6. Summoned into Euphoric Madness
  7. Evoken Vulgarity
  8. Retribution Eternity


Čas: 50:56

Sestava:

  • Lasse Pyykko – kytara, zpěv, basa
  • Pekka Koskelo – bicí


http://hoodedmenace.bandcamp.com/


Zveřejněno: 04. 10. 2012
Přečteno:
3362 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 02. 2013 07:32 napsal/a BAlder
HM
hele tak kámoš má první dvě desky Hooded menace.téměř nehrané a Napalm Death - Harmony corruption.pokud máte pište na b,milan@seznam.cz
13. 02. 2013 11:56 napsal/a Balder
Old II
Všechno vyprodaný kámo!i Druhý pressy.Přešli k Relapse a ten to začal šponovat tak jak u všech kapel.kámoš mi teď někdy bude posílat seznam a myslím, že tam nějaký má. Dám vědět.
13. 02. 2013 09:42 napsal/a Coornelus
DOOMENTIA
Koukal jsem na jejich diskografii, a ty předešlé desky vyšly u Doomentie všechny. Ale na skladě už Doomentia nemá nic, ještě minulej tejden tam tu poslední desku měl, a už je fuč. Zřejmě se jedná o komerčně úspěšnou kapelu:-)) Koukal jsem na stránky Relapse, a tam kromě napálený limitky, maj už taky vyprodáno. Docela mě to láká.
13. 02. 2013 09:24 napsal/a Johan
ještě větší old :-)
Mně se líbí demáč, co vyšel u Doomentie na překrásném vinylku.
12. 02. 2013 19:42 napsal/a Balder
old
si nemůžu pomoct, mám radši Fulfill the Curse nebo Never Cross the Dead. Tenhle novej materiál mi už nějak nepáchne :)