Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

O nově vydaném albu Sophisticated Atrocity, o slovenské metalové scéně, koncertech, historii kapely a ostatních věcech hovořil Steve ze slovenské deathmetalové kapely BRUTE.

Ave Brute! Letos jste vydali nové album Sophisticated Atrocity.  Je to vaše první album po 14 letech od vzniku kapely. Deska se opravdu povedla. Jak je ale možné, že jste prvotinu vydali až po takové době? Nebyl čas, chuť nebo peníze?

Veľká vďaka za pochvalné slová k nášmu debutu. Keď som pred 14 rokmi kapelu založil, fungovala necelé 2 roky. Stihli sme natočiť naše prvé demo „Fetus of evil“ a potom sa kapela rozpadla. Ja som musel dať prednosť práci v Prahe, aby som zabezpečil rodinu, no banda skúšala a fungovala ešte nejakú dobu. No počas mojej neprítomnosti to chalani nejako zabalili, vzhľadom na rôzne problémy spojené s chodom death metalovej kapely tej doby vo Vranove. Nejaké nápady som vlastne vytváral stále. Aj počas môjho pobytu v Prahe, aj po návrate na Slovensko. Dokonca sa nejaké použili aj na prome 2002 cz death/ grind bandy Mortura, v ktorej som cca rok pôsobil počas môjho pobytu v Čechách. Myšlienku znovuzrodenia Brute som mal neustále v srdci, no niekoľko rokov sa mi nedarilo zohnať spoluhráčov, tak som druhú nahrávku (promo 2008 – Furious pictures and agony), aj za pomoci programovaných bicích natočil sám. Do dvoch rokoch sa ku mne pridal druhý gitarista Puky (Exliris) a staronový vokalista Pafo. Tak vznikol tretí počin (promo 2010 – Inhuman seed of terror), taktiež nahraný automatom. Na kapely s automatom sa vydavateľstva nehrnú, tak sa išlo ďalej. Konečne sme po mnoho rokoch našli aj živého bubeníka Hettyho (Organon). Medzitým Pukyho vymenil mladý a talentovaný gitarista Hegrid. Po ťažkých a náročných skúškach sa nám konečne pošťastilo vstúpiť do Vranovského štúdia Tretradrot a splniť tak náš dlhoročný sen. Debutové Cd bolo na svete.

Již je to nějakou dobu, co je cdčko v prodeji. Jak jste spokojeni s prodejem, ohlasy, recenzemi?

Čo sa týka predaja viem, že prvý náklad bol 500 kusov a koľko sa presne toho predalo ešte netuším. Náš label Nice to eat you records má zabespečenú distribúciu aj v USA a to nás viac teší, než nejaké čísla predajnosti. Nerobíme to pre biznis, a preto nás tato skutočnosť o to viac prekvapila a potešila. Ohlasy sú k našej veľkej spokojnosti kladné a recenzie objektivně povzbudivé a tiež pozitívne.

Jak jste skládali nové písně? Podíleli se všichni členové kapely nebo je to jen tvůj projekt?

Už žiaden projekt. Je to regulérna kapela, no songy na našom debute sú až na „Jail of inner self“ moja robota. Dôvod je jednoduchý. Brute chvíľu fungoval jako one man band a skladby, či jednotlivé rify sú z rôzneho obdobia, keď som tvoril ešte sám, no sú tam aj štyri zbrusu nové songy. Debut je vlastne taký Best of nápadov cca od roku 2003 – 2011, až na Jail…, ktorá vznikla ešte před vznikom Brute a hudobne sa na nej dosť podieľal môj brat Slavo, člen prvej zostavy. Už niekoľko mesiacov tvoríme zbrusu nové skladby a do tvorby sa zapojil aj Hegrid, a myslím, že je to velké plus pre napredovanie kapely, protože je medzi nami vekový rozdiel 19 rokov, ja som logicky z tej starej garnitúry death metalu. On má svoj štýl tvorby a ja zase svoj. Tým pádom by nová tvorba mala vyznieť zaujímavejšie. Jedno je ale isté, nové songy sú drzejšie, brutálnejšie, vražednejšie a pestrejšie. Texty sú zatial moja záležitosť.

Kdo vlastně v současné době hraje v Brute? Máte stálou sestavu? Hraješ i s klukama o několik let mladšími? Nedochází ke „generačním“ třenicím? Jak se vlastně ostatní do kapely dostali?

Niekoľko týždňov před týmto rozhovorom sme boli ešte päťčlenná kapela. Moja maličkosť (gitara), Pafo (vox), Hegrid (gitara), Radko (bass) a Hetty (bicie). No naše cesty sa rozišli s bubeníkom Hettym a my mu iné neprajeme, len nech sa mu v živote darí a hlavne nech je zdravý. Stála zostava je v naších podmienkach relativný pojem, no dá sa povedať, že teraz sme stabilní, až na spomínané bicie. Momentálne nám pomocnú ruku podal bubeník Sead Bihorac (MORTALLY INFECTED), který nám prisľúbil výpomoc na koncertoch a pri tvorbe nového materiálu. Kto vie? Možno sa časom stane právoplatným členom našej kapely, no hlavné je, že ho máme a môžme pokračovať v práci. Pafo bol v našej prvej zostave (1998-2000). Niekedy v roku 2009 som ho znova oslovil, či by mi nepomohol naspievať promo 2010 a stratený syn Brute sa vrátil. Hegrid k nám prišiel z kapely Grond v priebehu roku 2011. S Hettym nás skontaktoval kámoš Oči z kapely Killer Face. Hetty neváhal, hneď sa k nám pridal a v Brute odvádzal na skúškach, alebo koncertech kvalitnú robotu zhruba dva roky. Za seba len poviem, že je to jeden neskutočne talentovaný muzikant, rodený  pre bicie. Bassák Radko prišiel len nedávno, no zapadol k nám po hudobnej, či ľudskej stránke. Talent mu nechýba tiež. Vekový rozdiel nerobí problém. Práve nová krv Brute len prospieva.

Na vašem bandzone profilu není uveden žádný koncert. Vím, že jste nedávno hráli na živo ve Stropkově. Jaké máte pocity z vystoupení? Budou nějaké další koncerty?

Nejaké koncerty som v lete musel zrušiť, kvôli rôznym pracovným, či osobným dôvodom členov kapely. Preto je to riedke. No tri týždne pred Stropkovom sme hrali napríklad dve koncerty za sebou v Poprade a Košiciach. V Stropkove bolo výborne ako vždy, lebo sme tam ako doma. Stala sa tam aj taká kuriozita, že hneď, keď sme dohrali, vypadol elektrický pruď tak na 2-3 hodiny a my nevieme, či to bolo našou vinou, alebo nejaká sabotáž. Hlavná kapela (Malignant Tumour) musela čakať po tme, no nakonec sa rozsvietilo a festival pokračoval ďalej. Páčilo sa mi, že ľudia v tej tme nepoodchádzali a zotrali. Najbližšie hráme 6. októbra u nás vo Vranove (Abadon rock klub). Koncert organizujeme my a spolu s nami vystúpia kapelky ako Draco Hypnalis a Macerace. Týždeň potom (12.10.) by sme mali koncertovať v Prahe v klube Exit-us.

Působíš už na slovenské scéně poměrně dlouhou dobu. Pozoruješ nějaký vývoj, změny, přístup ze strany fanoušků, skupin apod. oproti dřívějšku?

Mám aj dobré, aj zmiešanejšie pocity. Death metal sa samozrejme musel trochu časom a dobou zmeniť. Mladšie kapely sú čoraz technickejšie a modernejšie. Muzikanti majú konzervatóriá a lepší prístup k hudbe. Niektoré bandy sa až predbiehajú v rýchlosti a technickosti, čo môže uškodiť celkovej atmosfére ich tvorby. Myslím, že Brute má jasné old korene a ja si osobne svoj život bez klasického death metalu neviem predstaviť. A mimo to si vážim a obdivujem ľudí, ktorí sa v UG pohybujú už dávno a majú poniektorí, rodiny, deti, a stále im srdce bije pre tvrdú muziku. Tiež ma teší, a všímam si, že aj mladší fanúšici  počúvajú aj staršie kultové hordy, ktoré pôsobia dodnes.

Já osobně jsem ujetej na metalové obaly. Ten k Sophisticated Atrocity mě zaujal na první pohled. Kdo ho vytvořil? A jak vznikal? Dali jste grafikovi volnou ruku? Nebo jste mu do toho mluvili?

Vďaka patrí nášmu fanúšikovi a kamarátovi Valeriovi Chomovi, který mal vlastne voľné ruky pri práci na covery, no vedel o čom muzika Brute je, tak to bola pre neho skôr radosť a myslím si aj česť, že nám s tým mohol pomôcť. No určitú predstavu sme mali. Ešte sa trochu poupravil booklet priamo u vydalateľa a obal bol hotový.

Totálně mě smetl zvuk nového alba. Jak jste toho docílili? Kde jste nahrávali?

 Nahrávali sme vo vranovskom štúdiu Tretradrot. Nahrávalo sa klasicky a samých nás zvuk prekvapil. Pohrali sme sa trochu s efektami, žiadne tajemstvo za tým nieje. Jedno som sa naučil. Čím viac člověk špekuluje, tým viac je z toho zmetený. Proste sme vycítili zvuk a nahrávali.

Vždycky se ptám, kde kapely berou inspiraci k textům? Jak je to u vás?

Všetko je to o emóciach. Ak ma niečo fakt naštve, prekvapí, ohúri a šokuje, nejako to prichádza samo. Člověk pišúci text, by mal písať z vnútra, vedieť text dopasovať k atmosfére skladby a samotnému žánru určitej hudby. Musí to mať myšlienku a srdce.

Album je opravdu hodně brutální. Obsahuje pět nových písní a zbytek jsou nahrávky z dema a proma z minulých let. Museli jste staré skladby hodně upravovat pro dnešní dobu, produkci?

Musím ťa poopraviť. Nových skladeb je dokopy štyri. Tri sú z nedávnej doby a boli predtým nahrané s automatom, čiže až také staré niesu. No posledná skladba v poradí „Jail of inner self“ je z dôb, keď kapela oficiálne ešte neexistovala a jej korene siahajú možno nejakýck 15-16 rokov dozadu. Ta sa logicky trochu upravovať musela. Preto má Sophisticated Atrocity nádych melodickosti a európskej, či zámorskej old school. Chalani ju na debutu chceli. Tri staršie skladby z rôznych dôb si tiež zaslúžili na Cd byť, no a potom sa hodili aj štyri nové skladby. Výber skladieb odzrkadľovali hlavne rôzne okolnosti s dianím kapely počas niekoľkých rokov. Jednoducho sú na cd skladby ktoré na debutové cd patrili. Nemaj strach, na novom Cd budú skladby brutálnejšie a aktuálne dnešnému nášmu citenie, no že milujeme old school, to nezaprieme nikdy a nám nevadí, keď to bude cítiť, práve naopak.

Co já vím, tak v poslední době vydala nová deathová alba Dementor, Perversity a vy? Máš nějaký další tip od vás ze Slovenska? Nějaký nový objev? Nebo staré bardy, co do toho zase šli?

Rád by som spomenul aj kapely konkrétne od nás z východu, ktoré pokiaľ viem label nemajú, no ich albumy sú podľa mňa skvosty svetověj kvality, ako například Impeccant zo Svidníka, Faustinus z Humenného a kopec ďalších. Sice tvoria melodickejšiu odnož death metalu, no treba si ich vyhľadať a popočúvať. Famózné albumy vydali Diftery, Nomenmortis, Disconsolate, Suburban Terrorist  a mnoho ďalších obdivuhodných kapiel, na ktoré som nechcel zabudnúť.

Četl jsem někde, že máš rodinu. Jak to všechno prosím tě zvládáš? Práce, rodinu a do toho Brute? Jsi superman (smích)?

Keby som nemal rodinu, nezvládol by som Brute. Keby som nemal Brute, nezvládol by som rodinu, ak ma rozumieš. Rodina bude u mňa vždy na prvom mieste, no Brute mám tam niekde vrastené hluboko v srdci. Rodina je veľká zodpovednost a kopec starostí, ho hlavne radosti. No človek by mal mať nejaký ventil a relax. Milujem svoju rodinu, no death metal je môj údel.

Uvažujete o klipu? Vím, že je to nákladná záležitost. Ale propagaci kapely by to hodně pomohlo.

Ako každá kapela áno, no zatial to okolnosti nedovoluju. Jasne, že po tom tužíme.

Co říkáš a jak se stavíš k vydání Sophisticated Atrocity na vinylu?

Tak nad tým som ešte neuvažoval. Ak by to bolo časom pre kapelu plus a našiel by sa ochotný label, aby nám s tým pomohol, prečo nie. Vinyl má blízko k UG a sound vinylu je neskutečný.

Chystáte se i na nějaké koncerty k nám do Čech?
 
Najbližšie by sme sa mali představit dvoma vystúpeniami 12. 10. 2012 v Prahe a 13. 10. ešte na jednom zatial neupresnenom mieste. Všetko sa časom dozvieme.

Pokládám každé kapele otázku ohledně jejich postoje ke stahování muziky. Třeba vaše album bylo ke stažení tuším třetí den po vydání? Na jednu stranu to může polichotit, že je o kapelu zájem, na druhou stranu je to krádež. Jak se k tomu stavíte vy?

Ekonomická stránka nedovoľuje v našej krajine každému si kupovať originály. No ja sa snažím kupovať a tým podporovať aspoň sk/cz bandy, ak sa mi album páči a mám nato. Ak si občas člověk niečo obľúbené stiahne, lebo nemá vždy nato financie, až táká krádež to nebude. Tamtí hore kradnú legálne jedna radosť.

Vždycky mě zajímá, co muzikanti poslouchají za muziku. Co posloucháte v Brute?

Hlavne death metal a mladší chalani občas progresívny death metal, black atď…

Zbývá ti vůbec čas ještě na nějaké jiné koníčky? A jestli ano, tak na jaké?

Dokončujem rodinný dom a to už moc času na iné koníčky nieje. Ak budeme zdraví, po dokončení domčeka by som viacej chcel s rodinou cestovať a zdielať hlavne krásy prírody a historických miest.

Děkuji moc za rozhovor a přeji spoustu dobrých alb, oddaných fanoušků a plné kluby při koncertech.

Velmi pekne za celú kapelu ďakujem tebe za priestor vo Fobia zine a skutečným fanúšikom a priateľom za podporu, bez ktorej by to nešlo, a ktorú nechceme sklamať.

RECENZE

http://bandzone.cz/brute
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 07. 10. 2012
Přečteno:
4219 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář