Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

BRUNO FERRARI – Vaudeville CD 2012, X Production

Generační šansoniér, dekadentní showman a zpěvák Bruno Ferrari se po šesti letech vrací s novou deskou „Vaudeville“. Produkoval ji legendární anglický producent John Fryer (např. DEPECHE MODE, NINE INCH NAILS).

Vaudeville navazuje na Brunova alba „Peep Sound“ (2002), „Man Fatal“ (2005) a „Lovers In Danger“ (2006). Kromě základní sestavy tvořené Davidem N. Jahnem a Jakubem Horákem na album několika skladbami autorsky přispěl také Moimir Papalescu.

To jsem opsal z promo materiálů. Jenže je mi to houby platné – stejně tyhle lidi neznám. Zato znám Bruna Ferrariho – slavného filmového herce, který se bojí půl metrů nad zemí a tak za něj musí při náročnějších scénách zaskakovat kaskadér – neohrožený Mike (J. P. Belmondo), sympaťák, kterému neodolá ani krásná Raquel Welchová. Bruno Ferrari je ale také pseudonym Samira Hausera, který je známý hlavně z působení ve tvrdě elektronické VANESSE.

Abych pravdu řekl, nejzajímavější informací z bookletu je pro mě ta, že na nahrávce se podílel i Necrocock. Ten se coby autor podepsal pod song „I´m Your Steak“, což je taková syntetická hříčka ne nepodobná „Oligofrenní dívce“ nebo „Prázdninám“. Další skladby napsali Jahn a Papalescu, navíc jsou mezi autorskými songy zamíchány i svérázné předělávky. Nejzajímavěji zní „King Kong“, který je starý 30 let a pochází z asi nejslavnějšího alba ABRAXASU „Box“. Bruno Ferrari k téhle přerostlé opici dokonce natočil videoklip. Trochu „na prdel“ dostala „Dáma při těle“, kterou u nás proslavil Petr Spálený (i když se jedná o převzatou věc od Lee Hazlewooda) – a i přesto, že nejsem žádným extra fanouškem středního proudu sedmdesátých let, raději si poslechnu toho Spáleného, než ultra pomalou a hodně překopanou Ferrariho verzi.

Recenze by se asi měla věnovat hlavně původní tvorbě, ale abych pravdu řekl, nevím si s tím rady. Připomíná mi to disko osmdesátých let, ale řádně znetvořené a nemálo ujeté. A do něj pánové neváhají zamíchat třeba country motivy, spousty různých samplů a pazvuků... chytlavé melodie se střídají s pasážemi podivnými a ještě podivnějšími. Zpěv je taky řádně ujetý, chvíli šepot, chvíli recitace, pak normální zpěv, kterému ale nechybí parodický rozměr. Prostě mi to celé přijde jako jedna velká legrace, takové schválně pokleslé, ostatně název alba znamená zábavné divadelní představení se zpěvy a tanci, předchůdce  operety, muzikálu, varieté... prostě zábavný různorodý program. Mně z něj nejvíc šmakuje zmiňovaný „King Kong“ a potom hitovka „Já a mé tupé“, v níž Brunovi pomáhá nějaká zpěvandule, nebo nějaký vtipálek s vysokým hlasem. Kapela asi považuje za svou výkladní skříň „Latino Lover In Hell“, protože i k té byl pořízen videoklip.

Ani nevím, jakému publiku je tahle divočina určená, ale metalisti, hardcoristi ani pankáči to asi nebudou. Spíš nějací vyznavači svérázného diska, new wave, EBM, synth popu... nebo jak se všem těm elektronikou načichlým žánrům říká.

Bodování si protentokrát odpustím – ne, že bych nedokázal vysolit nějaké číslo, ale v téhle scéně se neorientuji, nedokáži to s ničím porovnat... Prostě berte tuhle (ne)recenzi spíše jako avízo, že něco specifického vyšlo, pusťte si klipy a uvidíte. Patříte-li mezi zaryté fanoušky mistra Necrococka, třeba se vám to zalíbí...

Seznam skladeb:
  1. Innocent Moustache Prisoner
  2. King Kong
  3. Latino Lover In Hell
  4. Missionary Man
  5. I´m Your Steak
  6. Black Lingerie
  7. Zdrhej!
  8. Zrození Venuše
  9. Highspeed Love
  10. Já a mé tupé
  11. Dáma při těle
  12. Princess Raising
  13. 20th Century Man
  14. Black Lingerie – John Fryer Remix

Čas: 52:10

www.facebook.com/brunof2
www.xproduction.cz

Zveřejněno: 04. 09. 2012
Přečteno:
3611 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář