Nejbližší koncerty
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

SKLEPMASTER – The Great Apocalypse DVD-R 2012, vlastní náklad

Po loňském výborném EP „The Unforgiven Sin“, si kapela Sklepmaster v letošním roce pro své fanoušky připravila další lahůdku, v podobě svého prvního oficiálního DVD, jenž dostalo název „The Great Apocalypse“. K pořízení obrazového záznamu kluci využili svou účast na akci nazvané Prajzske Rockove Jaro vol. 7, která se uskutečnila 30. 3. 2012 v prostorném kulturním domě v Dolním Benešově.

Samotný úvod koncertu obstarává intro z výše zmíněného EP, během něhož máme možnost si prostřednictvím záběrů kamer prohlédnout kompletní pódiovou scénu, které vyjma dvou menších praporů s logem kapely, dominuje velká plachta s titulním motivem coveru DVD, jenž představuje postapokalyptickou vizi světa a pochází z dílny mistra svého oboru, nepřekonatelného Jaromíra „Deathera“ Bezruče. V druhé části „Prologue“ pak už na stage nastupují hlavní hrdinové večera, ozdobeni vkusným warpaintem a skladbou „Natural Instinct“ rozjíždějí svůj, něco málo přes 45 minut trvající, set, naplněný melodickým death metalem, okořeněným občasnými výlety do dalších žánrů. Včetně závěrečného coveru od švédských Amon Amarth (song „Pursuit Of Vikings“, při němž si v rámci větší autenticity oba kytaristé ozdobí své hlavy vikingskými přilbami), čítá playlist celkem 11 věcí a dá se říct, že se v podstatě jedná o kombinaci materiálu z dema „A Taste Of Demonology“ (2009) a loňského EP „The Unforgiven Sin“, to vše doplněné i jednou aktuální novinkou z připravovaného debutového alba, konkrétně se jedná o skladbu pojmenovanou „Empty Inside“, kterou basák a zpěvák v jedné osobě Štěpán „Faki“ Janík komentuje slovy „…trošku hardcore vole…“. Během koncertu se na pódiu představí i dva hosté, z nichž se jako první prezentuje vokalista slovenských metalistů Inward Radoslav „Arny“ Zemancik, který společně s Fakim a kytaristou a zpěvákem Ondrou „Scytherem“ Šebestíkem odeřve vál „We Are The Damnation“, vzápětí po něm přichází na scénu bývalý bubeník Sklepmasteru Petr „Křovák“ Křefký (hrál na demu „ATOD“), jenž si s kapelou dává „Death Agony“. A abych nezapomněl, tak ještě musím zmínit jednoho tajemného návštěvníka, který se na pódiu objevuje v úvodu koncertu a jímž je maník v protichemickém obleku s plynovou maskou a detektorem v ruce, jehož účast ještě umocňuje obrazově vytvořenou atmosféru zániku světa. Vizuální stránku vystoupení rovněž doplňuje spousta světelných efektů, které zajímavým způsobem podbarvují celou hudební stránku. Musím říct, že je opravdu radost sledovat kluky ze Sklepmasteru, s jakým nasazením a zaujetím (chlapi doufám, že to takhle drtíte pořád a ne jenom před kamerama /smích/) svou tvorbu posluchačům předkládají. Vytknul bych pouze dvě věci. Tou první je, že by si kapela měla zvolit jednoho frontmana, který bude uvádět skladby, potažmo i nejvíce komunikovat s publikem, místy se totiž stává, že se této věci souběžně ujímají jak Ondra, tak Štěpán a výsledkem je, že mluví přes sebe a rozumět není nic. Ta druhá je spíše vysloveně o mých osobních pocitech – moc se mi nezamlouvá vizuální pódiová prezentace Štěpána, jehož kreace by se dle mého názoru hodily spíše někam do hardcoru nebo punku, ale jak říkám, je to jen můj dojem, pakliže se Štěpán takto na pódiu cítí dobře a skalním fans to sedí, tak proč ne.

Jako bonus jsou na DVD zařazeny oba dosavadní klipy, které pánové stvořili ke skladbám „Death Agony“ (černobílé provedení obsahující záběry ze studia) a „Doomsday Machine“ (barevný obrazový klip kombinovaný s live prostřihy) a krátký dokument z nahrávání dema v roce 2009.

Určitě také nesmím zapomenout zmínit i pár technických detailů, které se DVD týkají. Takže - záznam byl pořízen na 5 profesionálních kamer, režie a střihu se ujal sám Ondra Šebestík (vyjma Sklepmasteru též duchovní otec a tvůrce metalového internetového TV pořadu Reactor), zvuk pro nosič vytvořil Martin Linda (studio Helpness, z pozice zvukového mistra se podílel i na EP „TUS“) a jedná se o formát Dolby Surround 2.1. Součástí je též přehledné, graficky pěkně zmáknuté menu, v průběhu koncertu pak nechybí ani titulky s názvy skladeb. Jak již jsem napsal v úvodu, autorem krásného obalu je Jaromír Bezruč (škoda, že vyjma vnějšího obalu není i nějaký vnitřní). Můžeme jen litovat, že DVD není lisované, ale pouze pálené a že jeho stopáž není ještě o něco málo delší.

Každý fanda, který si „The Great Apokalypse“ pořídí, navíc spolu se samotným DVD nalezne v krabičce i bonus v podobě audio CD, na které kapela zařadila kompletní obsah svého stále aktuálního EP „The Unforgiven Sin“, dále jsou zde umístěné dvě věci z dema „A Taste Of Demonology“ a na závěr čtyři songy ze samotného koncertu, na němž se pořizoval obrazový záznam, z toho jedna věc, konkrétně „Utrpení“ na DVD není, takže je to i docela taková raritka.

A mé hodnocení závěrem? Kvalitní obraz, velmi dobrý zvuk, maximální nasazení kapely, perfektně připravená scéna – to vše je kombinace, která na naše poměry vytváří velice hodnotný a zajímavý celek, jenž určitě stojí za pozornost všech metalových fanoušků.

Seznam skladeb:

  • DVD

  1. Natural Instinct
  2. Devil In My Face
  3. Accept Saint As A Necessary Evil
  4. Doomsday Machine
  5. We Are The Damnation
  6. Death Agony
  7. Kladivem do hlavy
  8. Empty Inside
  9. Dead Dreams
  10. Vengeance From Stars
  11. Pursuit Of Vikings

  • CD

  1. Prologue
  2. Vengeance From Stars
  3. Natural Instinct
  4. We Are The Damnation
  5. Devil In My Face
  6. Epilogue
  7. Carry Like A Madman
  8. Fortuch Death
  9. Accept Saint As A Necessary Evil
  10. Empty Inside
  11. Utrpení
  12. Pursuit Of Vikings

Čas: DVD 48 min + CD 43:23

Sestava:

  • Ondřej „Scyther“ Šebestík – kytara, zpěv
  • Štěpán „Faki“ Janík – baskytara, zpěv
  • Roman „Vader“ Hafera – kytara
  • Otakar „Oťas“ Sekl – bicí

www.sklepmaster.cz

www.bandzone.cz/sklepmaster

Zveřejněno: 28. 08. 2012
Přečteno:
3628 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář