DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

O kapele, nové desce a dění kolem jsme si povídali s MÖRKHIMMEL, kapelou, které není cizí metal, ale ani punková divokost.

Kapela letos vydala zajímavou desku s nevšedním názvem Zloskřivec. Album vyšlo pouze ve formátu LP, a je z něj cítit severský metalový duch ale zároveň i hardcoreová údernost. Jelikož byla pro mě kapela zahalena tajemstvím a pramálo jsem o ní věděl, není nic jednodušího než se zeptat. Rozhovor jsem vedl s jediným původním členem, zpěvákem Slávkem, jeho odpovědi doplnili kytarista David a bubeník Havran.

Jsem moc rád, že jsme se dohodli na rozhovoru. Přece jen kapely vašeho ranku tady na Fobii tak často neprezentujeme a přijde mi to dost škoda. Narážím na to, že kapely okolo HC/punk scény si hrajou často na svém písečku, a to samé se dá říct i o těch metalových, ale vy svou pekelnou muzikou jste solidní metal, přičemž díky vydavatelství budete řazeni do punkového ranku. Jak ty tohle dělení vnímáš? Případně v jaké komunitě se cítíte nejlépe?

Slávek: Nazdar Petře, předem díky za pochvalu a prostor na vašem webzinu.
Hehehe, nevím, jestli jsme kapela přímo z HC/punkového písečku, i když kořeny tam určitě máme. Já sám za sebe se cítím dobře na každém pískovišti, které není pokálené.
Nedělá nám problém hrát pro metalisty a nedělá nám problém hrát pro hardkoráře. A jak to pozoruju, tak hranice mezi těmito hudebními subkulturami postupně ustupují, nebo lépe řečeno, nejsou striktně vytyčené.

Nová deska vyšla u Barváka a jeho Insane Society Records, což, opravte mě jestli se pletu, je ve svém ranku asi ten nejlepší label, který lze v Čechách vystopovat. Jak jste spokojeni se spoluprácí, a jak k ní vlastně došlo? Vaše minulé desky přece jen vyšly jinde.

Slávek: Ano, myslím si, že máš pravdu. Momentálně je mistr Barvák u nás ve svém ranku ten nejlepší a myslím si, že vždy byl. Určitě je pro nás ten nejpovolanějši a jsem rád, že naše spolupráce se vyvíjí tímto směrem. A nejen, že vydává desky, ale taky nás občas vozí na koncerty.
Na spolupráci jsme se začali dohadovat na našem skandinávském tour, kde mimo jiné šoféroval. A vše bylo stvrzeno krví a alkoholem (alkoholem jen z naší strany), po společné cestě z Brna po našem koncertě s ANTISECT, kde, jak jinak, řídil též.
Se spoluprací jsme velmi spokojeni. Dělá pro nás opravdu hodně. V celé historii MÖRKHIMMEL jsme neměli tak silnou podporu a já mu touto cestou děkuju.

Název vaší kapely je MÖRKHIMMEL, psáno dohromady. Mörk himmel s mezerou švédsky znamená temné nebe. Takže název přivanul vítr odtud? A proč zrovna švédský název?

Slávek: Jak už jsi zmínil, tak název přivanul vítr ze severu. Jen upřesním, že název je švédsky, ale taky norsky a dánsky. Jsem fascinován skandinávskou kulturou, historií, krajinou a hlavně hudbou.  Navíc se mně náš název strašně líbí. Prostě jasná volba. Schválně si řekni za sebou Morkhimmel, dark sky a temné nebe. Co podle tebe zní nejlépe? Když to teď poslouchám, tak česky je to taky hodně zvučné.

Stejně tajemně a nevšedně na mě působí název vaší desky – Zloskřivec. Co si pod tímto názvem představit, co má konkrétně znamenat?

Slávek: Tenhle výraz je novotvar, který je nedílnou součásti našeho slovníku a vznikl na našem posledním tour. V podstatě si pod ním můžeš představit, co chceš, tady necháváme prostor čtenářům/posluchačům. Pro mě je Zloskřivec osoba, která má potěšení činit mi utrpení, nebo jsem to já, když přemýšlím nad krutou pomstou osobě, která mi činí utrpení.
Pro ostatní nechávám cesty otevřené a fantazii se meze nekladou.

Havran: „Zloskřivec“ je bytostně české slovo, které ale vzniklo na jedné party ve Švédsku. Myslím, že to o naší kapele něco vypovídá.

Deska má necelou půl hodinu a obsahuje sedm skladeb. Musím říct, že mi její poslech vždy ukrutně rychle uteče a napadá mě myšlenka, jestli nemohla být tak o dva kusy delší. Nebylo víc materiálu nebo jste nechtěli překročit stopáž třiceti minut?

Slávek: Délka stopáže je záměr. Nebyl problém ještě jednu skladbu, kterou jsme nahráli navíc, přidat.
Takhle mi to přijde na styl MÖRKHIMMEL adekvátní. To, že ti deska při poslechu rychle uteče, je přece lepší, než kdyby tě měla svou délkou nudit. A pokud se někomu zdá krátká, tak si ji může pustit dvakrát (úsměv).

Deska má český název, ale nezpíváte pouze česky, ale i anglicky. Proč ta kombinace obou jazyků?

Slávek: Dříve byly texty psané většinou anglicky, v současnosti je to asi půl na půl a do budoucna bude určitě čeština převažovat. Důvod? Dříve jsem pěl pouze anglicky, ale v současné době mě baví víc a víc používat češtinu. Ostatní v kapele taky a při zpětné sebereflexi mě to také lépe zní. Taky se můžu víc vyřádit v psaní textů, přece jenom angličtina není můj rodný jazyk.

Který člen kapely má největší podíl na výsledném soundu, nebo jinak, kdo je nositelem hlavní porce muziky. A texty jsou čí záležitostí?

Slávek: Texty píšu v současné době jenom já. Hlavní skladatelský podíl pochází od Davida. Jeho riffy mají úžasný mizantropický rozměr. Výsledný sound je prací nás všech, i když je pravda, že největší podíl na něm má taky David.

David: Je sice pravda, že nejvíc kytarových nápadů pochází ode mě, nejdůležitější ale stejně je, jak se s daným nápadem dál pracuje, což je u nás vždy záležitostí celý kapely. To, jakou formu a jaký sound ve výsledku naše věci mají, je dílem nás všech. Když materiál na desku vznikal, každý z nás přispěl něčím ze sebe, ať už konkrétním nápadem nebo prostě jen svým specifickým feelingem, a jen díky tomu MÖRKHIMMEL zní tak, jak zní. 

Hodně kapel žánrově spřízněných nahrává u Honzy Kapáka v jeho Hellsoundu, ani vy jste nebyli výjimkou. Čím to? Je to díky rozumnému poměru kvalita/cena? A jaké jsou tvé pocity z nahrávání, dopadlo to tak, jak jste si představovali?

Slávek: Musím říct, že to, že spousta hudebně spřízněných kapel nahrává u Honzy, mě v počátku odrazovalo, protože jsem stál o to, aby náš výsledný sound dostal vlastní ksicht a zvukově nezapadal mezi ostatní kapely z naší kotliny. Když nahrávku zpětně hodnotím, tak se to nám a Honzovi podařilo a já jsem s jeho prací velmi spokojen. Honza je talentovaný zvukař a hudebník a práce s ním byla opravdu zábava.

Havran: Myslím, že všichni jsme s nahrávkou opravdu hodně spokojení. Ze své pozice bubeníka můžu říct, že jsem byl z Honzovy práce vyloženě nadšený. Asi i díky tomu, že Honza je sám excelentní bubeník, si s bicími skutečně vyhrál a na výsledku je to kurevsky znát. To, že v tvé otázce zmíněný poměr kvalita/cena byl velmi příznivý, je skvělý bonus. Doufám, že se do Hellsoundu ještě vrátíme.

Navíc si Honza u vás zahostoval. Ve skladbě Medůza namluvil část textu. To byl momentální nápad a čí? Hodně kapel, které u něj natáčely, využilo jeho služeb, tu nahrál sólo, vám na albu promluvil... napadá mě, jestli před vstupem do studia nemá jako podmínku, že si musí na desce zahrát? (úsměv)

David: Nápad, že Honza namluví část textu v úvodu skladby Dotek medůzy, vznikl naprosto spontánně v průběhu nahrávání. Stejně spontánně vzniklo i vlastní intro, který stávající podobu dostalo poté, co jsme s Honzou trochu přepálili reverb na mojí kytaře. Někdo z nás tehdy poznamenal, že to zní jak polnice z biblické apokalypsy, což nás docela pobavilo a rozhodli jsme hudební podklad doplnit i tematickým textem. Co se týče interpretace, volba celkem okamžitě padla na Honzu, protože jediný z nás přítomných byl schopný do mikrofonu namluvit pár vět a nevypadat při tom jak úplný blbec. Možná se to nezdá, ale nahrát mluvené slovo, aby mělo nějaký výraz a zároveň nepůsobilo křečovitě, nebo úplně suše, není vůbec nic jednoduchého. Ačkoliv jsme si dobře vědomí, že se svým způsobem jedná o docela otřepaný metalový klišé, výsledek nás baví a jsme s ním spokojeni. 

Spousta kapel z HC/punkových vod docela kašle na svou prezentaci. Nemají Bandzone, když mají, tak ho neaktualizují, Facebook je pro ně něco nehorázného a jejich webovky jsou tak ubohé kvality, že se dá říct, že jsou o ničem a hlavně neaktuální. Ne tak vy. Máte pěkné nové stránky, své profily pravidelně aktualizujete, v tomto bodě se celkem vymykáte. Znamená to, že když vyšla deska, tak nechcete nic podcenit a máte zájem, aby se o ní vědělo?

David:  Je to tak, jak říkáš, nemám ale pocit, že v tomhle směru děláme něco nestandardního. V podstatě se jen snažíme využít všech běžně dostupných a relativně osvědčených informačních kanálů, což mi přijde jako celkem samozřejmost. Dá se říct, že v dnešní době je to minimum, co pro zviditelnění kapely, kromě živého hraní, je možný udělat. To, že se na rozdíl od některých HC/Punk kapel snažíme propagaci nezanedbávat, je hlavně o tom, že nám dost záleží na tom, aby se MÖRKHIMMEL dostal k co nejvíc lidem, který má potenciál zaujmout, a to nejen v rámci HC/Punk scény.

Zaujalo mě, že jste nedávno podnikli turné po Švédsku. Co to všechno obnáší zorganizovat takovou akci? Jaké jste nabyli dojmy? A máš nějakou „veselou/smutnou“ historku z turné?

Slávek: Ve Skandinávii jsme byli už podruhé. Poslední tour bylo přes Německo, Dánsko, Švédsko a Norsko. Organizace obnáší hodiny mailování a nervů, ale výsledek stál za to. Potkali jsme spoustu zajímavých lidí, užívali si koncerty a párty. Jelikož jsme měli nějaké days off, byl čas i na turistiku. V kapele jsme velcí fanoušci megalitických kultur a vikinské historie, takže naše dodávka stavěla u každého runového šutráku, či megalitických obřadních míst a pohřebišť. Vše doprovázela syrová severská příroda.
Zábavná byla afterparty po koncertě v Kodani, kdy probíhaly na old school metal diskotéce tance na baru či s odpadkovým košem na hlavě. Párty v Goteborgu byla taky výborná. Konala se asi do čtyř odpoledne druhého dne a nikomu nevadilo, když jsem v pozdních ranních hodinách nasprejoval jméno kapely přes půl podlahy klubu.

Jak na vás reagovali lidi a jaká sorta na vás dorazila?

Slávek: Jelikož byly koncerty bookované hlavně přes lidi motající se v hardcore/punk scéně, tak převažovali punkáči, ale metly se na našich koncertech vyskytovaly také. Ve Švédsku je metalová a punková scéna hodně propojená. V Norsku naopak rozdělená. Zajímavé je, že když jsme hráli v Oslu poprvé, hráli jsme v metalovém podniku Funhouse (nyní kultovní klub Unholly), tak návštěvníci byli většinou black metalisti. Když jsme hráli podruhé, hráli jsme na squatu Blitz s ANTISECT, kde převažovali punkáči.

Zloskřivec vyšel pouze na vinylu. Je to tím, že v jiném formátu Barvák desky ani nevydává, a vlastně vám to tak i vyhovuje?

David: Primárně jde skutečně o to, že Barvák během posledních let od vydávání CD de facto zcela upustil. Důvod je víceméně jasný, s rozšířením stahování muziky v MP3 přestal být mezi lidmi o digitální nosiče zájem. Horší je, že v dnešní době už to není žádná sláva ani s prodejem vinylů a prodávají se většinou trika, mikiny apod. O to víc nás samozřejmě těší, že i za takto nepříznivých okolností Barvák do vydání naší desky šel a pevně doufáme, že se nakonec v rozumným počtu prodá.

Ptát se jestli jste v kapele příznivci vinylů asi nemá ani smysl, ale jak ty nahlížíš na zvýšený zájem o ně?

Slávek: Já jak to tak pozoruji a jak David řekl už výše, tak zvýšený zájem o vinyly teď také upadá. Myslím, že boom byl tak před třema/dvěma lety. Když se bavím s prodejci, tak prodejnost vinylů klesá, o CD ani nemluvě. Snad jen hadry se prodávají pořad stejně.

Havran: Opticky se sice možná zájem o vinyly zvýšil, je to vidět hlavně v mainstreamové scéně, ale nepřijde mi, že by lidí, kupujících desky HC/punk/metal kapel nějak přibylo, spíš naopak. Zvýšila se hlavně nabídka.

Na svých stránkách se charakterizujete jako kapela ovlivněná dis-beatovými smečkami, ale zároveň i poctivým starým black metalem. Tomu rozumím a je to ve vaší hudbě cítit. Člověk nemůže ale poslouchat neustále jen old school. Co tě baví ze současných kapel?

Slávek: Současné nahrávky, co v poslední době nejvíc poslouchám a které mě usadily na prdel, jsou nové desky od ASPHYX, MARDUK, PARADISE LOST, CANDLEMASS, NAPALM DEATH, taky poslední MINISTRY mě baví. Z nových, nebo novějších kapel, které teď sjíždím, to jsou VALLENFYRE, INVERLOCH, WOLFBRIGADE, MARTYRDOD. U nás samozřejmě AVENGER, MARCH OF THE HORDES, HYPNOS, nepohrdnu ani novou ANATHEMOU. Jinak i vážná hudba mi není cizí. Prokofiev, Wagner, Grieg atd... Jak vidíš, až na klasiku sice stále současné kapely, které už ale mají většinou něco za sebou.

David: V mém případě je to hodně podobný jako u Slávka, teda až na Anathemu :o). Obecně bych řekl, že když poslouchám nový nahrávky, většinou jde o desky lety prověřených klasik. Taky jsem si všiml, že se jedná hlavně o evropský kapely, v čemž není žádný prvoplán, ale asi mě prostě Evropa, hlavně Skandinávie, Holandsko a Británie, hudebně baví nejvíc. Nový kapely moc aktivně nevyhledávám, ale z toho, co se ke mně v poslední době dostalo, mi hodně utkvěli třeba angličtí BINAH.

Ze zakládající sestavy Mörkhimmel si zbyl Slávku už pouze ty. Momentálně je kapela složena ze zkušených muzikantů, někteří se pohybují i v jiných kapelách. Nenarušuje to chod kapely a nevznikají pře při plánování koncertů? A jaká je teď v kapele chemie a jak moc si se současnou sestavou spokojen?

Slávek: Máme toho hodně na svědomí, ale pravda je taková, že v současné je době aktivní pouze Evin KODET a kapela, ve které hraji já a Andy (VEKSLAN). Jelikož tyhle kapely moc často nehrávají, žádné vážnější komplikace nám nevznikají.
V M'ORKHIMMEL se vystřídala spousta lidí a já jsem se současnou sestavou opravdu spokojen. V současné době se pouštíme do tvorby nového materiálu, tak doufám, že nám nastavené tempo vydrží.

Budete na podporu desky nějakým výraznějším způsobem koncertovat, nebo se nikam neženete a necháváte věci jen tak plynout? A je nějaká vysněná akce, na které byste si chtěli s kapelou zahrát?

Slávek: Už máme za sebou slovenské mini tour a pár koncertů. Výraznější koncertní aktivita nastane až na podzim, kdy se rýsují nějaké akce hlavně v zahraničí. V plánu je Polsko, Německo, Holandsko, Belgie a Francie. Něco v Čechách bude určitě taky.

RECENZE

http://morkhimmel.cz/

Zveřejněno: 02. 09. 2012
Přečteno:
3428 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 09. 2012 14:42 napsal/a Asphyx
moc
hezký rozhovor, díky. Jediné, co mě mrzí, tak že nevychází Zloskřivec na CD. Nejsem vlastníkem gramofonu:)) Jo a jen mimochodem, kapela Binah letos nahrála opravdu skvělou desku.