Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MÖRKHIMMEL – Zloskřivec LP 2012, Insane Society Records

Po čase se mi dostává do ruky další zajímavá kapela pocházející z labelu Insane Society Records, a to jmenovitě pražská skupina Mörkhimmel. A hned na začátku je potřeba odkrýt karty a smeknout. Jedná se vskutku o další povedený počin, který si s ničím nezadá se stájovými kolegy, jenž se loni také svými deskami vyznamenali (Gride, Evidence Smrti). To srovnání se týká kvality, jinak svým výrazem, je každá z kapel samozřejmě jiná. Stávající sestavu Mörkhimmel tvoří lidé, kteří byli, nebo stále jsou aktivní, ať už v mrtvých nebo fungujících kapelách (!Úl, Thema 11, Mother, Kodet, Vekslan atd.), a tudíž mají za sebou nejednu zkušenost, a tak nějak jsou zárukou toho, že Mörkhimmel budou stát za pozornost.

Ač by někoho z metalových vod, přece jen jsme metalový webzin, při pohledu na vydavatelství mohlo napadnout, že se zde bude jednat o další crust klepačku či HC/punk smršť bez větší hloubky, tudíž nic pro něj, bylo by chyba na základě těchto domněnek, nedat Mörkhimmel šanci. Proč? Protože Zloskřivec je báječná syrová, metalová jízda. Nedá mi to, a ocituju zde část promo textu k desce: kapela nahrála sedm nových songů, které se mimo punkové dravosti nechaly inspirovat i zřetelným vlivem starého švédského death metalu nebo old school black metalovou školou (hail to Venom a Hellhammer). Na tuzemské poměry navýsost originální a hlavně kvalitní nahrávka. Promo řeči jsou často sbírkou blábolů a fantasmagorií, ale v tomto případě mi nezbývá než souhlasit, a dvakrát to podtrhnout.

Deska vychází pouze jako vinyl a je stylově laděna do černé barvy. Černá vládne celému layoutu, snad jen ta trocha červeného coloru na titulu by mohla dodávat trochu naděje. Při bližším ohledání je ale jasné, že oči nepatří žádné milé figuře... že by to byl sám pán z nejrohatějších?

Jak je tmavý celý obraz grafického ztvárnění, tak o moc víc světla se nedostává ani hudební produkci. Je temná, je černá, zlá... to zcela určitě, ale co je nejdůležitější, náramně se poslouchá. Už dlouho jsem neměl u české kapely pocit, že při poslechu dostávám na držku. Ne ten pocit nesouvisí s rychlostí provedení, ale s intenzitou, naléhavostí a věrohodností, jakou je hudba šířena. Podobně jako teď mi namlátili Mörkhimmel, tak v roce 2010 se to povedlo Gospel of the Future díky jejich CD Eclipse. Ač každý z nich k tomu použil jiné postupy, přece jen Mörkhimmel se větší rychlosti oproti GOTF nebrání, ten pád na zem, měl/má totožný efekt. 

Mörkhimmel je zkrátka zlá kapela, o tom není pochyb. Udělí vám půlhodinovou lekci, jak má vypadat Švédsko a death metal, dají vám nakouknout do blackmetalového kotle, a nebrání se tomu zahalit to celé crustovým odérem. A téhle kombinaci se těžko odolává, zvlášť když se ví, jak má znít, a v Praze na ní evidentně našli účinný recept. Našli i vhodný zvuk, který společně s Honzou Kapákem namíchali v jeho studiu Hellsound. Sedm věcí zdobí Zloskřivce a všechny jsou jak nášlapné miny. Těžko vybrat jednu nej, to prostě nejde. Až se mi vkrádá myšlenka, proč se na desku nevešlo víc věcí, při stopáži necelé půl hodiny, by tu prostor byl. Na druhou stranu radši ocením kvalitu před kvantitou.

Na hrubý pytel patří hrubá záplata. Mörkhimmel svou záplatu mají v podobě vokalisty a jediného původního člena ansámblu, Slávka. Ten šíří svým hlasem zkázu a jeho morbidní výraz je jednoznačně dalším poznávacím rysem kapely. Textově se potom jedná o stejně temnou náplň, která plně koresponduje s muzikou, přičemž je použita čeština i angličtina. V tomto bodě bych ale upřednostnil pouze jeden jazyk, pro větší plynulost. Osobně bych volil češtinu, Slávkovi je i přes jeho drsný výraz poměrně slušně rozumět.

A tak se narodila deska, jejíž přednost spatřuji ve vkusném a fungujícím pojmutí death a black metalu staré školy, přičemž díky svým muzikantským kořenům členů kapely je nahrávka načichlá HC/crustovou špínou. Zatímco pro mě je to přednost, pro druhé se z toho může stát problém. Pro pankáče mohou být Mörkhimmel moc metal a naopak. Každopádně pro mě se stávají černými koni letošní albové úrody a v mém osobním žebříčku bude Zloskřivec okupovat horní pozice.

Čas: cca 28 minut

Seznam skladeb:

  • strana A
  1. Insomnia
  2. Nothing
  3. Zítřek beze mě
  4. Dark sky
  • strana B
  1. Dotek medůzy
  2. Hromada mrtvých krav
  3. Tunica molesta

http://morkhimmel.cz
http://www.insanesociety.net


Zveřejněno: 28. 07. 2012
Přečteno:
4186 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 07. 2012 11:14 napsal/a Johan
Taky
se mi to líbí, ale mrzí mě střídání češtiny a angličtiny. Kdyby to bylo celé česky, byl bych spokojenější...
28. 07. 2012 00:18 napsal/a Mafek
Ano
tahle LP stojí za poslech. Souhlasím s recenzí. Oproti minulé LP \"In The Shadow Of The City\", je \"Zloskřivec\" jinej level. Vyšší.