Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

SERJ TANKIAN – Harakiri CD 2012, Serjical Strike

Znáte ten pocit, kdy vám někdo imponuje natolik, že v téměř až nekritický obdiv přechází každý výplod jeho kreativity? A to i v případě, že jde o přisprostlou báseň, seškrábanou v alkoholickém opojení na pivní podtácek? Není pak nakonec proti některým zásadám publicistiky, když má člověk s takovou mírou adorace hodnotit novou desku onoho "půllitrového" poety? Inu, otázka je sice ve smyslu řečnickém, ale... pustí-li se někdo do rozborů a analýz desky svého oblíbence, má nespornou výhodu v tom, že se do díla skutečně ponoří. Pátrá v nánosech zvukových stop, objevuje harmonické provázanosti; snaží se proniknout mezi texty a v těch, které svou symbolikou příliš prodlévají v dimenzích abstraktna, snaživě nalézá smysl, vetkaný mezi řádky. Pro mě je takovou osobou americký zpěvák, multiinstrumentalista, básník a politický aktivista, narozený v libanonském Bejrútu a s kořeny zapuštěnými v Arménii. V současnosti žijící na Novém Zélandu. Serj Tankian - ostatně, sedí tento popis vůbec na někoho jiného?

Dovolím si přeskočit celou etapu o tom, kterak Serj začínal koketovat s rockem v poměrně "pozdním věku" šestadvaceti let, s grácií se pokusím obloukem vyhnout veleúspěšným System of a Down, s nimiž bude už navždy spjat - a které vlastně (pokud se mám přiznat) neposlouchám. Tankianův sólový debut vyšel roku 2007 pod názvem "Elect the Dead" a brzy dosáhnul téměř kultovního statusu; co skladba, to perla, na druhou stranu dílo posunulo pomyslnou laťku možná až příliš vysoko. Skrz živé provedení "Elect the Dead Orchestra" s orchestrálními aranžemi se skladatel propracoval k experimentálně pojaté "Imperfect Harmonies", která před dvěma lety způsobila mezi jeho fanoušky určitý rozkol. S odstupem času a se střízlivějším pohledem jistě nejde o špatnou desku, jejím největším záporem je ale poměrně špatná zvuková produkce, kdy se veliké části desky nedostává jasných kontur a vokály i bicí jsou poměrně utopené. S třetí deskou byl avizován návrat k rockovějšímu pojetí a po dvouleté přestávce tak může srdce každého Serjofila radostí zaplesat...

Nakonec se tedy "Harakiri" ukazuje jako album v mezích alternativního rocku, kdy termín "alternativní" dostává svému jménu v plné šíři. Pozitivita sálající z refrénu skladby "Cornucopia" je v ostrém kontrastu s gradujícím textem - a už jen to je předzvěstí toho, v jakém duchu se deska nese. Tankian je horlivý politický aktivista a jeho texty tuto skutečnost plně reflektují - jsou studnicí obžalob lidstva za činy, vedoucí např. k masovému, dobrovolnému úhynu fauny ("Harakiri", "Butterfly" a již zmíněná úvodní "Cornucopia"); ve sféře hudební se tyto písně pak pohybují v tempu úderného rocku s agresivnějšími kytarovými linkami, které lze srovnat např. s "Empty Walls" z debutní desky. Zůstanu-li u tohoto porovnávání, potom taková "Figure It Out" je novodobou "Unthinking Majority"; podobně jako starší kousek konfrontuje "ty nahoře", tentokrát si nevybíravým způsobem bere na paškál místo americké vládní administrativy tzv. CEO (což jsou v podstatě "prezidenti" ve firmách většiny anglofonního prostředí; Wikipedia saved the day again!). Nechybí tudíž ostrá slova, nevyhneme se ani Serjovu oblíbenému pronášení frází křikem.

Většina desky je pojata jako sebereflexe lidského druhum, s autorem desky jakožto mluvčím; výsledné kousky jsou však - v duchu přísloví "jeden člověk dokáže být chytrý; lidstvo pak hloupé" - poněkud pokrytecké. Je totiž jednoduché psát hudbu o nešvarech soudobé společnosti, potom ovšem nástává trošku paradoxní situacei, kdy většinu kupní síly onoho skladatele tvoří právě tato skupina lidí ("Reality TV"). A jasně, vyvoláváme spory a válčíme, koneckonců agresivitu máme zabudovanou v genech; ano, agresivita je špatná, ovšem pouze do chvíle, kdy nejste utlačováni - potom se instiktivně stává jednou z prvních odpovědí. "Occupied Tears" je poněkud jemnější skladbou, podkreslená arrpegiovými kytarovými vyhrávkami a obsahuje takřka akustickou vsuvku s textem, který nad vším zlým strká hlavu do písku - tedy vytváří umělou utopii, která, jak už tak z povahy utopií vyplývá, spěje k rychlému zániku. Přinejmenším snaha o nápravu stinné stránky lidstva je ale, i přes svou naivitu, určitě chválihodná. Dvojice skladeb "Deafening Silence" a "Forget Me Knot", které v sebe plynule přecházejí, směřuje do poklidných vod, místy i mimo celý rockový žánr. Beatboxové "bicí", občasné klavírní preludování a jako třešnička na dortu doprovodné ženské vokály. Z konceptu desky pak jakoby mimoděk vybočuje třetí "Ching Chime" s výrazně rytmickým textem a orientálním hudebním doprovodem.

Celkový dojem, odhlédnu-li od textů alba, je ale vynikající - tím ovšem nemyslím stylizaci textů (ta je jako vždy na velice dobré úrovni, ostatně Tankian vydal také dvě básnické sbírky), ale jejich vyznění. Po rozporuplném "Imperfect Harmonies" jde o obrovský skok kupředu a papírově se dost možná i vyrovná debutu - jenže ten mají fanoušci v srdci už léta a... zkrátka - byl první. Od plného počtu bodů si tedy uberte půlbod - nebo ho k hodnocení pod článkem přihoďte.

Sestava:

  • Zpěv, klávesy - Serj Tankian
  • Kytara - Dan Monti
  • Baskytara - Mario Pagliarulo
  • Bicí - Troy Zeigler

Seznam skladeb:

  1. Cornucopia
  2. Figure It Out
  3. Ching Chime
  4. Butterfly
  5. Harakiri
  6. Occupied Tears
  7. Deafening Silence
  8. Forget Me Knot
  9. Reality TV
  10. Uneducated Democracy
  11. Weave On
  12. Revolver*
  13. Tyrant's Gratitude*

*součást deluxe edice

Čas: 45:18

Oficiální stránky Serje Tankiana
Serjical Strike Records

Zveřejněno: 11. 08. 2012
Přečteno:
3704 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář