Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Trhové Sviny, Autocamp, čtvrtek 21.6. a pátek 22.6.

Čtvrtek

Rok utekl jako pivo v trubkách a opět je tu AFOD! Milovaný, kultovní, atd... Elita samozřejmě dorazila již ve čtvrtek a s radostí se pustila do konzumace všelikých nápojů obsahujících tu menší, tu větší množství alkoholu, a co hůř, i do požívání halucinogenů. My, slušní chlapci (Goro a já) jsme se samozřejmě drželi stranou, ale o Belligerence nebo dvou pětinách FOB se to rozhodně říci nedá. (Johan)

Jestli to bylo stranou je diskutabilní. Právě Johan místo veselice s přáteli mermomocnil mladou blondýnku, takže se k nám připojil až ve finiši, kdy už postrádal patřičný modem, tudíž pokus o jakýkoliv dialog postrádal smysl.(Corbow)


Pátek

Ráno bylo... krušné. Jen Belligerence byli samá legrace a vodka. (úsměv) V půl osmé začali "snídat" a když vypili litr vodky, šli spát... My, rozumní (Goro, IFA,já) jsme dali přednost odpočinku a poté stravě v kulturním prostředí venkovského pohostinství ve vesničce Rejta (nebo jak se to píše). V tamním šenku se k nám celých pět hodin chovali slušně a dokonce jsme se s obsluhou spřátelili natolik, že nám nosila pivo s úsměvem na rtu. Ale nepřijeli jsme na rekreaci, nýbrž za kulturním vyžitím, takže v půl páté jsme dali sličné servírce, splňující ta nejpřísnější Gorova kritéria, vale a šli podpořit první kapelu. (Johan)

Stejne jako loni měli tu čest otevřít apokalyptické formy smrti DESIRE FOR SORROW, vyznavači melodické formy černého kovu s klávesami. Loni o nich Veronika psala něco ve smyslu, že to je začínající kapela a že by to mohla někam dotáhnout. Jestli to teda český black/thrash někam táhne, tahle kapela se na vozíku rozhodně neveze. Dojem vylepšili coverem od Hypocrisy. V průběhu svého setu se také stačili rozrůst o 3. kytaru a taky vztáhnout trumf z rukávu - ve formě pokusu o čistější sborový zpěv - ale šlo opravdu o pokus, který dopadl neslavně. Nelze nezmínit také poněkud kontroverzní outfit - modré jeansové kraťasy se u black metalové kapely můžou vidět asi opravdu jen u nás (a možná v Německu - úsměv). (Corbow)

GENUINE RELIEF holdující podobné muzice na tom byli o poznání lépe. Dorazili na poslední chvíli, takže u nich lze odění odpustit - ale ne nezmínit - opět se objevily světlé kraťasy. GR se momentálně pyšní novinkovým CD, z něhož servírovali svou verzi melodického, přesto řádně tvrdého mixu death a black metalu. Pěkně sehraná parta odehrála precizní set, z kterého energie sršela na všechny strany. K pestrosti tentokrát opět přišpěly klávesy (minule v Dobříši absentovaly a možná to nebylo od věci - bey kláves mi to přišlo agresivnější...) a také prolínání tří vokálů - majoritnímu blackovému skřehotu (Štěpán) sekundovali basák Honza i kytarista Dan. (Johan)

BELLIGERENCE také mají natočený nový materiál, který by už brzy měl spatřit světlo světa na CD. Musím říct že to opravdu šlapalo, nový materiál na mne působil ještě víc kompaktně, moderně a energicky, dá se tomu říkat vůbec death metal? Malinko mám problém s monotoností zpěvu, ale to je detail. Nový matroš mám slíbený k poslechu ještě než vyjde, takže se už těším teď. (Márty) Jestli se tomu dá říci death metal? Nejspíš jo, ale jedním dechem je třeba dodat, že jde o death moderní, na hony vzdálený old schoolovým postupům. Mně zpěv přijde v pohodě a nakonec mě bavil i ten blackový přídavek. (Johan)

DOOMAS už jsme tu viděli a je příjemné zjistit, že se podstatně posunuli. A to k lepšímu! Přesto, z mého pohledu se stále jedná o podprůměrnou kapelu s totálně předvídatelnými postupy a aranžemi. Přitom je vidět, že je to baví a má to šťávu, škoda že to nezkusí trochu zpestřit, promakat a dát tomu koule. (Dharm) Ale jo, lepší než minule to bylo. Něco na způsob Crematory, takže prim hrály klávesy, z kterých se ale linuly typické, stokrát slyšené tóny. Ale kapela docela šlapala, a postupně dokázala před pódium pár lidí přilákat - zpočátku to vypadalao až trapně, když na ni koukala desítka zvědavců - nakonec se jich dostavilo zhruba padesát. (Johan)

Před týdnem jsem měl možnost vidět pořádající satany MATER MONSTIFERA na jejich premiéře s bubeníkem na Czech Death Festu, takže mohu srovnávat. Popravdě na CDF to bylo dost slabé, navíc zabito špatným zvukem. Dnešní vystoupení bylo jednoznačně o třídu výše. Zvuk byl sice ze začátku mizerný, přesto byla znát větší jistota. Pominu-li, z mého pohledu, nesmyslnost hrát sypačky neustále s virblem na první, nový bubeník je opravdu třída! Je super slyšet u českého bubeníka takhle poctivě zahrané všechny údery (a i sám si tím sypu popel na hlavu). Ale dost už o bicích, celkový dojem byl parádní, kapela hrála přesvědčivě, mělo to šťávu a až na song Vítej byly přehrány nejzásadnější hity kapely. Jestli ale něco získalo s bubeníkem novou dimenzi, tak skladba Beletseri. Možná to bylo vyrovnanějším zvukem, než na začátku, ale běhal mi mráz po zádech. Za mě se jednalo o nejlepší vystoupení MM co jsem kdy viděl a že už jsem jich viděl. (Dharm)

AVENGER koncertují zřídka a každé jejich vystoupení je malým svátkem. V pátek patřili spolu s Belligerence a Mater Monstifera na stupně vítězů. Z nového alba Bohemian Dark Metal zazněla titulní kompoice, z těch starších zásadní štychy jako Godless, Za branami a z Feast dvě zabijárny - Rituál hněvu a Radost z beznaděje. Je vidět, že to kluky v poslední době hodně baví, každý koncert si naplno užívají, a když jim je nakloněný i zvukař, je postaráno o parádní žážitek - slyšet byly i často neslyšitelné tympány. Pastvou pro oči je zejména řezník za bicími Čert. Drobné výtky můžou mířit snad jen k ne vždy dobře sruzumitelnému řevu, ale to je jen taková drobnůstka... (Johan)

GUTALAX nastoupili v bílých pracovních overalech pomatlaných oblíbenou krmí Štěpánky Hilgertové (nebo spíš její levnou náhražkou z některého obchodného řetězce) a spustili ten svůj tancovačkový grind. Maty se obejde bez textů, ale jeho hlasový rozsah, osm oktáv, absenci textů spolehlivě nahradí - pohybuje se od kvičení po robotický řev a nepotřebuje k tomu žádné efekty. Pobavily jak Matyho průpovídky, tak hlavně názvy skladeb - třeba Vykouření dařbujána vietnamskýho veterána nebo Polykání semena postaršího jelena. Úspěch měli pánové veliký, tancovali skoro všichni, kteří se v té době ještě udrželi na nohou. (Johan)

ARCH OF HELL byla spartakiáda a několik sestav prostných, což celkovou performanci Brňáků zvedalo o level výše, než předchozí bandy, ale falešné kytary, zejména v unisono záležitostech, to srazily opět dolů. Nepříliš početný dav pod pódiem se však dobře bavil a možná bylo trochu škoda i nekompromisního ukončení produkce, kvůli policejní hodině. (rozuměj, aby důchodci ze Svinů nevolali na služebnu městské policie, že: ".. na Rejtech se dějí hrozné věci a satanisti tam řežou kozám hlavy." Hlupáci, zasloužili by demontovat!!! Kozám se ten večer hlavy rozhodně neřezaly!! (Corbow) Z CD mě produkce AOH docela baví, ale naživo to bylo mnohem slabší.  Hlavně mi vadil hodně špatný ženský zpěv - ve studiu si s tím pohrají, leccos doladí, ale na živo to byla bída. A když k tomu připočtu nesmysly, které padaly zpěvákovi z pusy, posílám AOH za předvedený výkon do řady nemastných neslaných... (Johan)

Po skončení programu prvního festivalového dne zasedla módní policie a výbor ústavu pro jazyk český. Výsledkem pětihodinové diskuze bylo rozhodnutí, že už nebudeme trpět:

  • nestylové oblečení na pódiu
  • proslovy bez hlavy a paty

Prostě toho bylo za páteční den dost!
Takže tady jsou vysvědčení všech pátečních kapel, první známka je za oblečení (zejména barevné kraťasy jsou jistotou znamenající "pěkné" známky), druhá pak schopnosti frontmanů aspoň "něco" sdělit.

DESIRE FOR SORROW 4/2 (porota "ocenila" hlavně kraťasy)
GENUINE RELIEF 4/2 (porota "ocenila" hlavně kraťasy)
BELLIGERENCE 2/3 (porota ocenila neortodoxnost v obutí, bílé botasky jsou momentlně jednoznačně in, ale celkový dojem kazil bubeník v nějakých ošmajdaných keckách; Markéta se tentokrát pustila na tenký led a bojovala proti kapitalistům, kteří využívají k testům kosmetiky zvířátka)
MATER MONSTIFERA 1/2 (v rámci žánru bez výhrad)
AVENGER 2/2 (starý psy novým kouskům nenaučíš)
GUTALAX 1/1 (hnědá vypadá vždy dobře a k pobavení všech postačí názvy skladeb)
ARCH OF HELL 3/5 (zpěvák by měl vážně přemýšlet nad chirurgickým zákrokem - vyříznutí jazyka by jeho situaci vyřešilo)

Fotky: Oskar999, nothingface, Photomusic - děkujeme


Zveřejněno: 22. 06. 2012
Přečteno:
3543 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 06. 2012 11:15 napsal/a Johan
Fotogalerie...
doplněna.
26. 06. 2012 23:28 napsal/a immortal
To Asphyx:
Přesně tak!!! :-))
26. 06. 2012 13:32 napsal/a Asphyx
teda
ženský maj mít jen takový ty vyprsený trička a když black, tak jedině černý, ne?:))
26. 06. 2012 13:22 napsal/a Verča
Móda především
Prosím vás, klucí, vy jste fakt neskutečná módní policie. :)) Škoda, že jste nebyli na Czech Death Festu, zpěvák Crua už se preventivně omlouval, že má kecky, protože si ještě nestihl koupit kanady.. :D Asi bych se nad sebou taky měla zamyslet, mám na sobě červené tričko se sluníčkem, což bych si jako blackařka neměla dovolit, že.. :D
26. 06. 2012 13:03 napsal/a ARCH OF HELL
:D
Ano už na tom pracujeme, stačí akorát přestat chlastat před koncertem a bude to cajk :D Díky za report :)