ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MINISTRY – Relapse CD/LP 2012, 13.th Planet Records

Na začátku by asi ode mne bylo fér odkrýt karty. Mám rád Ministry, jsou mojí srdcovkou a jejich dvacet let stará deska  Psalm 69 patří do mého zlatého fondu, a nejen pro mě se stala milníkem. Svou nespornou kvalitu si udrželi i na albech následujících - Filth Pig a Dark Side Of The Spoon. Menší zádrhel nastal s nevýraznou Animositisomina, naštěstí se parta kolem Ala Jourgensena vzchopila a natočila v rozmezí let 2004 až 2007 brilantní trilogii (Houses of the Molé,  Rio Grande Blood, The Last Sucker), ve které Al vyhlásil boj tehdejšímu americkému prezidentovi G. W. Bushovi. Důležitější ale bylo, že všechny tři desky přinesly pořádnou porci muziky alá Ministry, a i po těch letech na scéně zněli Ministry svěže a nešetřili parádními vypalovačkami, které se směle zařadily vedle těch legendárních věcí z let devadesátých. A najednou prásk, v roce 2008 byl ohlášen konec činnosti. 

Určitě to chce kus odvahy dát plně funkční a úspěšnou kapelu k ledu a zároveň odejít na pomyslném vrcholu. Jenže jak potom pojmenovat návrat, který se koná doslova po pár letech? I tenhle krok odporuje tomu co nekompromisní Al Jourgensen kdy hlásal. Vydání nové desky se tím pádem stálo velmi očekávanou záležitostí, a to ani ne tak ve smyslu "budou noví Ministry", ale spíš co se tak mimořádného přihodilo, že po tak malém časovém úseku po ohlášení konci kariéry to nevydrželi a museli vydat novou desku? Podle kapely se má jednat o perfektní desku, podle mě se o ní nejedná.

Prezidenta Bushe se Al zbavil, ale naneštěstí se na světě dějí neustále různé křivdy a tak nejen předák Ministry má stále o čem zpívat a proti čemu bojovat. Ovšem v tomto směru se ne vše na Relapse daří, a chvílemi je textová složka  věhlasu kapely až nehodná. A tak když si na začátku Al postěžuje na všechny manažery, a konečně se po dvou minutách začne hrát, nalézám tu typický sound made in Ministry. Zdánlivě vše odsýpá, industriální spodek klepe, kolovrátkové kytarové riffy jedou, Al svým charakteristickým hlasem hlásá svá moudra, nacházím se zhruba v polovině alba a ono… nic. Nic to se mnou nedělá, ani po poslechu celé desky.

Ani po odložení a opětovném několikanásobném protočení Relapse nejsem o mnoho moudřejší. Výrazněji se do povědomí zapisuje pouze klipovka 99% Percenters, s nakažlivou kytarovou melodií, a pak už je to jenom pár fragmentů. Ať už se jedná o Kleptocracy se svým sborovým refrénem, nebo vůči zbytku pomalejší Bloodlust. Samozřejmě poslouchatelného je na desce toho mnohem víc, ale i ty nejsvětlejší momenty nedosahují kvality ani těch relativně slabších věcí z předešlých alb. Drtivá většina materiálu zaznamenaného na drážkách této desky na mě působí jako podruhé použitý sáček čaje, nebo jako kolekce skladeb, co se nevešly na alba minulá, tudíž nutnosti vydat Relapse nerozumím.


Ať je to ale jak chce, to, že člověk poslouchá Ministry, jde poznat z každé skladby, a tento originál se cení. To, že se nejedná o nijak mimořádnou desku, a v diskografii kapely se zařadí k tomu slabšímu, se stát může, jenže je zde to nešťastné načasování, a proto je na Relapse nahlíženo poněkud přísněji. Snad jediné pozitivum comebacku vidím v jejich ohlášeném návratu na pódia, a tak budu jenom doufat, že se v létě nebude konat nějaký exces, a v jaroměřské pevnosti zazní to pravé industriální peklo, které Ministry dříve uměli vytvořit.

Seznam skladeb:

  1. Ghouldiggers
  2. Double Tap
  3. FreeFall
  4. Kleptocracy
  5. United Forces
  6. 99% Percenters
  7. Relapse
  8. Weekend Warrior
  9. Git Up Get Out 'N Vote
  10. Bloodlust
  11. Relapse (defibrillator mix)

Čas: 58:22 

http://www.thirteenthplanet.com/ministry


Zveřejněno: 18. 05. 2012
Přečteno:
3539 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 10. 2012 16:30 napsal/a Honza
ferf
Ze začátku mě album zklamalo, ale po opakovaných posleších považuju Relapse za nejlepší desku z posledních 5 alb. Ministry hodně ztrazili v roce 2003 odchodem Paula Barkera, kterej kromě nápadů a skvělý basktary byl i mistr zvuku, ale jak říká sám Al: \"The old man still has it!!!\" Úvodní Ghouldiggers je skvělá, vtipná, neoposlouchatelná věc, která nakopne, když máte špatnou náladu, Double tap: intenzivní starý Ministry- skvělý sólo, slabší Free fall, Kleptokracy s optimistickým refrénem, melodická 99%, úžasná titulní věc relapse, trochu neministriovskej Weekend Warrior- ovšem s parádním sólem a kytarovými postupy, nářezová Get up..., pomalá, rytmická Bloodlust, remix Relapse - zbytečnej. Celkově je z alba cítit nadhled, ironická nadsázka a jakési frajerství, které jsem měl na kapele vždycky rád (i´m not dead yet, Defibrillatour atd.) Vždycky jsem měl na Ministry rád experimenty, ty tady (a vlastně od Animostitisomina dál) nejsou, ale deska mě baví a tak 5 písniček z ní je skvělých. Zatim jsem měl vždycky nejradši Filth pig, Dark side of the spoon a samozřejmě Psalm 69. Od Animosity dál přestali bejt Ministry progresivní, ale na každým albu bylo pár písniček, kvůli kterým stálo za to to poslouchat. Nejmíň jsem měl rád Rio grande blood, to je podle mě těžkotonážně metalový album s horším zvukem- místy dost odfláklý. I když Khyber Pass je super... No nic, Ministry rules forever.
21. 06. 2012 10:22 napsal/a fftn
Baví
Mně noví Ministry překvapivě chytli, i když jsem si po prvním poslechu říkal: \"Co to, sakra, je za diskotéku?\" Myslím, že recenzentovu rozladění dobře rozumím - je to zkrátka zase něco jiného, spíše taková senilně-rozjařená deska. Textová náplň je vyloženě mělká, ale přesto si nemůžu pomoci - baví.