Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Speed metal a gothic metal v Sasazu

Gothic metal už nějakou dobu neposlouchám, přesto jsem se rozhodl, že se na akci tohoto ražení vypravím, protože spojení výše zmíněného stylu s orchestrem by mohlo znít zajímavě. Samozřejmě se nejedná o nic originálního, už si to vyzkoušelo několik kapel, ale Nightwish Revival Praha jsem dosud neviděl, a tak jsem byl zvědavý, jak to v českých poměrech dopadne.

Sasazu je spíše taneční klub a je to na něm hned poznat. Šatna stojí třicet korun a celkové vybavení i zázemí klubu je někde jinde než u rockových klubů. Navíc celým večerem provázel moderátor v saku a kravatě, což se na metalovém koncertě asi jen tak nevidí. (úsměv)

Na velkém pódiu už bylo vše připraveno na show, včetně židliček pro orchestr. Po chvíli čekání přichází předkapela RIMORTIS. Na scéně se pánové pohybují již 11 let, nejedná se proto o žádné nováčky. Jejich speed metal, nebo chcete-li melodický metal, pěkně rozehřál přihlížející fanoušky. Vše hezky šlapalo, pomalejší písně střídaly ty rychlejší a bylo vidět, že tito muzikanti své nástroje skvěle ovládají. Zahráli třeba songy Deset kroků zpět, Zvony fantazie či Rimortis. Zpěvák se výborně pohyboval a celkově bylo vše živé a klapalo, jak mělo. Příliš speed metal neposlouchám, přesto mě to bavilo a neměl bych nic proti tomu, vidět RIMORTIS znovu.

Poté se začínají dolaďovat detaily na pódiu k hlavnímu programu večera. Vzápětí už přicházejí NIGHTWISH REVIVAL a rozjíždějí svoje vystoupení. Zpěvačka zpívá skutečně dobře, studuje také na hudební konzervatoři. I kapela hraje zajímavě, ale Nightwish ani Tarja to prostě nejsou. Jak jsem říkal, nejsem již jejich zapálený fanoušek, proto jsem nebyl tolik pohlcen emocemi, ale spíše sledoval kvality a celkové provedení. První polovinu zahrála samotná kapela. Mohli jsme slyšet i song Wishmaster, který mi udělal opravdu radost. Co se týče avizované fireshow, ta mě příliš neohromila. Jednalo se o pár plamenů a jisker, na první pohled zajímavých, ale nikterak monstrózních. Jako host vystoupil nějaký imitátor, který má na svědomí například Roba Halforda. Upřímně mě příliš svým hlasem neohromil. Líbil se mi jen v jedné písni, kde zpíval ve vyšších polohách a to mu zaručeně sedlo.

Následně přichází připojení houslí, které muziku určitě osvěžily. Houslistky své nástroje ovládaly a přidaly vystoupení něco navíc. A poté konečně přichází i avizovaný padesátičlenný orchestr a sbor. To byl důvod, kvůli kterému jsem na koncert vyrazil. Bohužel od začátku se symfonici trochu ztráceli za rockovou hudbou. Ta byla hlasitá a zbylí muzikanti po většinu času byli jen jakousi kulisou. Tím rozhodně nechci snižovat jejich hudební um. V každé skladbě se objevila jakási světlá chvilka, kdy orchestr vynikl, než byl znovu přebit. Nesilněji na mě zapůsobila slavná skladba Phantom of the opera. V ní bylo vše provedeno takřka dokonale a ladilo, jak mělo. Po této písni jsem byl doslova ohromen. Do konce setu přišlo ještě několik světlých okamžiků, ale žádný se Fantomovi opery nevyrovnal.

Sasazu udělalo akci ohromující reklamu a proto jsem od Nightwish Revival opravdu hodně očekával. To se však splnilo jen tak z poloviny. Myslím si, že u nás v Čechách nemáme zatím takové možnosti, abychom udělali spojení metalové a orchestrální hudby do takových rozměrů, jako je tomu v cizině, ostatně prostor Sasazu nelze srovnávat s velkými koncertními sály. Celkově se ale nejednalo o vůbec špatný koncert revivalu finské megastar a předkapela byla opravdu velmi dobrá...

Fotky s orchestrem vypůjčeny z webu NWR, autor Gattringer.

Galerie zde



Zveřejněno: 08. 03. 2012
Přečteno:
3681 x
Autor: Louluk | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 03. 2012 22:11 napsal/a Anonim
Srovnání NW Revivalů
Náhodou jsem objevil tenhle článek a tuhle diskuzi a nedá mi to a musim se k pár věcem vyjádřit. Za prvé koncert v Sasazu byl celkem dobrý. Všichni účinkující ze sebe vydali maximum a bylo vidět, že tomu všemu předcházela hromada práce. Jen místo konání koncertu mi přišlo naprosto nevhodné. Odporný disco klub Sasazu, kde se běžně schází jakési celebrity (čti sereblity), mi přijde jako nejméně vhodné místo pro tuto akci. Dost se to podepsalo i na atmosféře celého vystoupení. Publikum bylo docela mrtvý, což mě dost mrzí, když vezmu v potaz, jakou si s tím vším dala kapela práci. Snad jediná píseň, která sklidila úspěch byla Nemo. A ještě škoda, že Rimortis hráli, tak krátce. A ted k těm českým Nightwish revivalům. Oba (jak pražský tak i ten moravský) jsem viděl naživo 4x a musím konstatovat, že ten pražský je o několik tříd lepší. A to zejména, co se týče kytaristy a zpěvačky (to snad musí uznat každej), ale i v nasazení (přeci jen v tom moravskym NWR klávesák sedí a basák se krčí někde vzadu...to působí jako by na tom podiu ani nebyli) a v neposlední řadě výběrem písniček (přeci jen pražáci hrajou hodně z Wishmastra, zatímco moravácí sází spíš na balady), i když uznávám, že tohle je hodně subjektivní.
21. 03. 2012 13:20 napsal/a David Vaněk
To Immortal
Jasná, vpodstatě je vše vpořádku. Zahráli jsme i špatné koncerty, to se občas stane, jelikož také nikdy nezkoušíme. Jen když máme hosty, nebo záskoky. Ale problém je v tom, že když chce být někdo objektivní, tak prostě na ten koncert musí dorazit. Můžeš být objektivní k naší minulosti, popř. zprzněným nahrávkám z mobilu na youtube. Takto to jednoznačně je.
21. 03. 2012 09:58 napsal/a immortal
To David Vaněk
Zdravím. Respektuji Tvůj (Váš) názor, hlavně uznávám Vaše zapálení pro danou hudbu, to je velmi důležité pokud chce někdo muziku dělat a brát alespoň trochu vážně a profesionálně. Každopádně ale někdo (v tomto případě vaši pražští fans, ale i samotná kapela) musí respektovat můj (nebo něčí) subjektivní názor, že se prostě někomu nelíbíte, nebo se někdo někomu líbí víc než vy. V žádném případě a to už zde opětovně opakuji, jsem nekritizoval dotčený koncert (když jsem na něm nebyl), ale prostě jsem napsal svůj názor na NWR Praha a za ním si stojím. U revivalu je totiž kromě hlavní tj. hudební stránky resp. kopii originálu, potřeba i řádná pódiovka a image, což třeba dle Vašich videí u Vás dost postrádám. K moravskému NWR mám také jisté výhrady, ale co se týče frontwomanky to prodávají lépe (opět žádám o respekt k mému názoru). Nějaké revivaly jsem už viděl a slyšel a jako příklad kvality uvádím: špejblíky AC/DC, KISSrevival Praha, slovenský Beatles, Ozzyho a samotnou kapitolou je zábavovej Extraband revival, kterej je téměř tatáž kapela co hrávala po vesnickejch tancovačkách za komanče. U těchto mnou uvedených se člověk opravdu přenese do atmosféry koncertu originálu. Závěrem, já osobně revivalové kapely nějak extra nevyhledávám, beru je tak že jsou, i když jejich přínos je diskutabilní. Celá diskuse zde vznikla z nerespektování subjektivního názoru někoho od Vašich pražskejch fans, kteří ve své zaslepenosti a nacionálnímu cítění stříleli slepými a ještě k tomu na Moravu. Tím bych to asi uzavřel. Ať se daří a baví Vás to.
20. 03. 2012 08:50 napsal/a Kudrnac
David 19. 3. 2012 14:12:32
Ok, sice s vasim revivalovym pocinanim nesouhlasim, ale co se tvoji odpovedi tyce, tak : respect.
19. 03. 2012 14:12 napsal/a David Vaněk (kytarist Nightwish revival Praha)
Objasnění
Ahoj lidi, mě je nějak jedno jestli se někomu Nightwish líbí, nebo ne. Naší kapelu ta muzika celkem naplňuje, opravdu to máme rádi a moc si vážíme originál Nightwish s Tarjou i s Annete. Jinak, revivaly fungují podobně jako média (televize, rádio). Jsme jen nástrojem reprodukce hudby Nightwish. Co asi spousta lidí neví, tak aspoň my, nebo pořadatelé podstivě platíme organizaci OSA za provozování Nightwishácké hudby na veřejnosti. Tudíž vyděláváme peníze i samotným Nightwish. Jelikož část našich poplatků jde Nightwishům do kapsy. Je to úplně normální povolání, v našem případě jen koníček, který není proti nikomu. Stejně jako velcí skladatelé v minulosti svými kompozicemi dávali práci mnoha orchestrům. Tak Nightwish dávají práci nám, jsme jako jejich zaměstnanci. Dřív to bývávalo úplně normální, akorát v dnešní době už to nikdo pořádně neví a tak má o provozování cizí hudby zkreslené představy. Jinak mě opravdu trochu mrzí, že nás někdo kritizuje, když na tom koncertě nebyl, jelikož jsme se pro naší i vaší radost snažili udělat maximum. A to co se třeba nepovedlo, bylo ovlivňeno také tím, že nejsme milionáři a všechno si dovolit nemůžeme. Narážky na naší image bych rád obhájil takto: to že hrajeme revival, neznamená, že si hrajeme na Nightwish doslova. My máme stranou i svůj styl. Já osobně jsem prošel kvantem kapel, hrál jsem a hraju i v kapelách s vlastní tvorbou, (Deafening Silence (zde jsem byl i kapelníkem), Mindwork, Pessimist, Dirty Game, Desideria, Rimortis). Nyní hraju v Aleš Brichta Bandu. Náš klávesák je prakticky hlavní postavou v melodic-metalové partě (Desideria) a spolupracuje se spousty jinými kapelami. Naše Eliška je skutečná profesionálka, má vystudovaný operní zpěv na Pražské konzervatoři a pomalu dokončuje AMU. Má stálé angažmá v Plzeňském divadle a jezdí profesionálně zpívat i za hranice ČR. A basák s bubeníkem prošli neuvěřitelným kvantem kapel a mají obrovské zkušenosti. Jsme i dosti multižánrově zaměření. Nejsme omezeni jen na Nightwish. Ale proč by jsme si jejich hudbou neudělali radost, když tím nikomu vlastně neubližujeme, právě naopak. Přihazuji odkazy na youtube pro ty co tam nebyli: http://www.youtube.com/watch?v=Lshmm_gSVHY http://www.youtube.com/watch?v=1549r5ELpg4&feature=related