Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

ALTER IN MIND – Wake up! MCD 2011, vlastní náklad

Plzeňští ALTER IN MIND jsou nováčkem na tuzemské scéně. Vzhledem ke společným koncertům jsem měl možnost zhlédnout jedny z prvních vystoupení crossover metalové pětice a od začátku v ní byl cítit vysoký potenciál. Po roce působení kapela vydává debutové EP s názvem „Wake up!“, které je možné stahovat na oficiálních stránkách. Kapelu však můžete podpořit i koupí klasického nosiče, tudíž si ALTER IN MIND dali i práci s obalem a bookletem k „Wake up!“. Kromě textů je zde k nahlédnutí také několik fotografií.

Na placce samotné se nachází celkem sedm skladeb o délce téměř půlhodiny. Co zaujme hned po spuštění první skladby Running for the Time, je produkce – s debutovým nosičem jsem rozhodně neočekával až takovou zvukovou kvalitu. O tu se postaral v případě vokálů a strunných nástrojů sám kytarista ALTER IN MIND – Láďa Šalom, bicí byly nahrávány ve studiu U čmeláka s dohledem Ondřeje Fraňka. Zvuk je tedy jedním z největších kladů alba.

Hudebně ALTER IN MIND nepřináší do přetékající řeky stylů a motivů moc nového, ve tvorbě jsou znatelné vlivy kapel jako METALLICA nebo SYSTEM OF A DOWN (narážím například na počáteční pasáž třetího songu Lost Friend). „Wake up!“ je naplněno jak skladbami, jejichž hlavní motivy se po prvním poslechu posluchači vryjí do hlavy (Running for the Time, již jmenovaná Lost Friend), tak i nepříliš výraznými kompozicemi (dle mého se jedná například o The Final Cut nebo Do it my Way). Naživo i tyto skladby fungovaly výborně, energicky, avšak z desky mne nějak nedokázaly zaujmout, či lépe řečeno rozproudit.

Příjemným aspektem desky je vokální variabilita Tomáše Kofroně (zastávajícího mimo jiné kytaru/vokály v black metalových TROLLECH), který střídá čistý hlas s chraplákem, jenž mně osobně sedí o něco víc. Pokud však něco musím vytknout, je to výslovnost některých anglických slov, která občas malinko bije do uší. Nejedná se však o obecnou výtku, spíše narážím na určitých několik výrazů.

Když už jsem narazil na textovou složku „Wake up!“, zmíním, že se zabývá hlavně společenskými tématy a některé z textů jsou silně osobní (zejména Lost Friend, jež je věnována zesnulému příteli kapely a text není ani zaznamenán v bookletu). Z většiny textů čpí touha po životě bez zbytečného omezování.

„Wake up!“ je jistě dobrým odkopem od základní čáry. Instrumentální i vokální složka kapely je rozhodně kvalitní, nepředhání se navzájem, vše tvoří příjemný komplexní celek. ALTER IN MIND rychle nabírají zkušenosti z koncertů (jeden již proběhl i u našich západních sousedů) a festivalových vystoupení a jistě to bude znát i na dalších studiových počinech. Zatím je to na pěknou šestku.

Seznam skladeb:
  1. Running For The Time
  2. I Can’t See
  3. Lost Friend
  4. The Final Cut
  5. Wake Up!
  6. In My Head
  7. Do It My Way

Zveřejněno: 18. 01. 2012
Přečteno:
5204 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 04. 2012 17:01 napsal/a Opat
Dnes Plzeň
Dnes Alter in Mind, Snail a Gate of Illusions - Pod Lampou Plzeň - 20:00 - 90,-