Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

MANIFEST – Written In Blood CD 2011, Violent Media

Norsko ve světě hudby proslavily především blackmetalové spolky a to ať už muzikou samotnou nebo jinými nechvalně známými aktivitami v devadesátých letech. O tom, že se v těchto končinách vyskytují i velmi kvalitní kapely jiných stylů zajisté svědčí zpráva, že v pro někoho možná magické datum 11.11.11 (rozuměj 11. listopadu 2011) vyšlo na evropském kontinentu třetí plnohodnotné CD thrasherů Manifest (na scéně debutovali v roce 2005), nazvané „Written In Blood“ (že by inspirace Slayer? /smích/).

Jak už jsem nastínil, Manifest se prezentují řádně nasraným moderním thrash metalem, jehož devizou jsou úderné kytarové riffy, mohutné salvy bicích a kvalitní zvuk. V přiloženém info listu sami doslova uvádějí, že jejich album by sedělo fandům kapel jako jsou Sepultura, Slayer nebo Pantera, s čímž se můžu ztotožnit i přesto, že originalitou či kvalitou hudby pochopitelně úrovně těchto zmíněných uskupení prozatím nedosahují. I když kdo ví, našlápnuto mají dobře a možná, že se za pár let třeba do pozice legend rovněž dostanou. I Manifest ovšem umějí zpomalit, o čemž svědčí hodně hutná, ve středním tempu vyvedená, v pořadí pátá věc „Pitch Black Inside“. Vůbec bych řekl, že prostřední část desky je taková nejzajímavější, pestrá,  potvrzuje to třeba interesantní kytarové sólo v „A .45 To Pay The Rent“, sborový řev v sedmičce „Lullaby (Bedtime For Bastards)", po němž přijde další pěkné sólo a nejsilnější úsek pak uzavírá osmička „Letter From The Grave“, pomalá věc podložená vybrnkávačkou, s takřka až mluveným textem, což je velmi zajímavé zpestření, které bych ani sám nečekal, v pozadí se dokonce dá zaslechnout i tamburína, jenž vyvolává hodně zvláštní atmosféru; vlastně na celém CD můžeme sem tam najít různé, pro thrash netradiční zvuky, například v úvodu písně „Savage“, kde registruju nějaké bubínky a snad zvonky (že by tentokráte pro změnu inspirace Sepulturou?). Ale nenechte se zmást předchozími větami, i přes všechna ta menší vybočení je většina zde obsaženého materiálu opravdu řádně nabroušený thrash metal, akorát okořeněný dalšími zmíněnými ingrediencemi. Zpěv je povětšinou křičený (až na zmíněné skoro mluvené úseky), drsný a do muziky velice dobře zapadá.

Jelikož, jak jsem napsal v úvodu článku, do redakce nám dorazila promo verze alba, tak k dispozici nemám klasický booklet, ale pouze papírovou kapsu, tudíž nějakou větší představu o obalu si udělat moc nemůžu, titulní stranu zdobí náznaky lidské lebky potřísněné krví, na té zadní jsou pak uvedené názvy skladeb. Z přiložených materiálu jsem se dočetl, že producentem CD je Knut „Fug“ Prytz, který pracoval například s kapelami  Necrophagia, Bloodthorn nebo Keep Of Kalessin.

Seznam skladeb:

  1. Tonnie Von Adelaine
  2. They‘ll Have To Carry Me Home
  3. Food For Filees
  4. The Worst Is Yet To Come
  5. Pitch Black Inside
  6. A .45 To Pay The Rent
  7. Lullaby (Bedtime For Bastards)
  8. Letter From The Grave
  9. Irreversible
  10. Savage
  11. Written In Blood

Zveřejněno: 01. 12. 2011
Přečteno:
3452 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář