Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

O věcech spojených s touto kapelou jsem si povídal s její stále ještě novou tváří, zpěvačkou Inkou \"Inge\" Juřičkovou.

Jak jsem se dozvěděl z vašich stránek, tak Hysteria existuje již 10 let, přesto není tohle jméno na hudební scéně zas až tak profláklé, takže myslím, že na začátek určitě neuškodí trocha té historie…

Hysteria vznikla v roce 2001 a to v sestavě Richard Mastil - zpěv, basák Mira „Don“ Čevela, kytarista Marek Bartoň, bubeník Jenda Botek a kytarista Martin Přikryl. Na konci sezóny bohužel odešel kytarista Martin Přikryl. Je nutno podotknout, že mnoho vystoupení zkrášlila svým hlasem manželka Marka Bartoně Katka, zpěvačka skupiny Zahrada pro Tomáše. Skupina hledala nového kytaristu, až našla Ondru „Atamana“ Kozumplíka. Po déle trvajících neshodách odešel i Marek Bartoň s chotí Katkou. V tomto stádiu natočila Hysteria roku 2002 promo singl s názvem „Poslední večeře Páně“. Po ukončení práce ve studiu byl skupinou objeven mladý kytarista Peťa „Walker“ Procházka. Na začátku roku 2003, po epizodě, kdy se kapelou mihl klávesák Tomáš Mrkva, se přihlásil hráč na klávesové nástroje Martin „Placa“ Plaček. V lednu 2004 se nahrávala nová LP platňa „Ztracená tvář“. V dubnu 2006, po déle trvajících neshodách v hudebním směřování kapely, se s ní rozloučil klávesák Martin Plaček, ovšem v listopadu téhož roku přišel nový vládce černobílých klapek Tomáš Bílý. V roce 2007 kapela od února do dubna natočila, smíchala a zmástrovala CD „Prodavač stínů“. V září 2008 odchází klávesista Tomáš. V loňském roce byla nahrána dlouho očekávaná další deska  „Zeptal jsem se Krista“, avšak bohužel bezprostředně po jejím vydání oznámil zpěvák Richard Mastil konec svého působení v kapele. A tak se hledalo, až se nakonec  našlo… a v březnu 2011 začíná s kapelou zkoušet nová tvář - zpěvačka Inka "Inge" Juřičková. Doufáme, že další personální změny jsou v nedohlednu…(úsměv)

Na svém kontě tedy máte prozatím tři plnohodnotná CD. Můžeš nám říci něco bližšího o jednotlivých nahrávkách?

Ano, „Ztracená tvář“, „Prodavač stínů“ a zatím poslední CD „Zeptal jsem se Krista“. S každým CD se Hysteria zlepšuje, alespoň tedy podle odezvy fanoušků i řady kritiků. Hudební kostra písní je dílem Jana Botka, texty Richarda Mastila, producentem je Ataman a zbytek samozřejmě do všeho mluví (úsměv).

Zajímavostí vaší tvorby určitě je, že ve skladbách kombinujete spoustu hudebních stylů, takže pro nás pisálky je poměrně obtížné kapelu strčit do nějaké škatulky (úsměv). Jak byste vy sami definovali svou muziku, případně jí přiblížili někomu, kdo vás ještě neměl možnost slyšet?

Ne nadarmo naší hudbě říkáme „open metal“, naše muzika je prostě otevřena jakýmkoliv prvkům, které se nám zalíbí a nějakým způsobem nás osloví. Všechno se podřizuje našim pocitům a dojmům, takže jsme evidentně pořádně rozpolcené osobnosti (smích).

Jaké náměty textů pro své songy volíte, kde konkrétně čerpáte inspiraci při jejich psaní a kdo je autorem lyriky?

Tenhle dotaz by měl zodpovědět bývalý zpěvák Richard Mastil, jelikož texty byly v jeho kompetencích. Ovšem tento úkol teď spadá na moji hlavu, mohu tedy poodkrýt, co plánuji já. Od útlého věku mě bavila literární tvorba a vždy, když jsem měla nějaký silný, emotivní zážitek, měla jsem prostě potřebu ho ze sebe nějak dostat, to se mi dařilo pomocí veršovaných, lyricko - epických textů. Co se týče Hysterie, chtěla bych v prvé řadě upustit od tematiky posledního CD „Zeptal jsem se Krista“, kde bylo již řečeno vše a jen nerada bych se k tomu vracela. Jak jsem zmiňovala, jsem člověk, který velmi silně prožívá své pocity, zároveň jsem často zahloubaná, jako kdybych se snad pokoušela přijít samotné podstatě bytí na kloub (smích). I přes moje zapálení bude tvorba textů po někom tak nadaném, jako je Ríša, velmi tvrdý oříšek.

Jestli se nepletu, tak v letošním roce jste se objevili i na prestižním domácím festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích. Jak se vám vlastně povedlo na něj dostat a jaké jste si z něj odnesli dojmy?

Tuhle možnost nám zprostředkoval náš šikovný manager Adam Mastil, který se domlouval přímo s panem Daronem z Pragokoncertu. Zážitek to byl naprosto úžasný, všechny nás nakopl dopředu a dal spoustu síly. Pod pódiem byla obrovská masa skvěle se bavících a pařících lidí, kteří na nás chrlili tuny energie, ze které jsme čerpali snad po zbytek celé letošní sezóny, která byla opravdu náročná… Po koncertě jsme měli asi hodinovou autogramiádu a focení.

Jaká je vůbec obecně četnost a návštěvnost vašich vystoupení a který dosavadní koncert byste označili jako ten zatím nejlepší?

Tak nejlepší koncert byl jednoznačně Masters of Rock, právě díky počtu lidí pod pódiem. Celkově bych tak řekla, že na začátku sezóny byla návštěvnost našich koncertů tak trošku rozpačitá, ovšem v průběhu roku rozpačitost fanoušků polevila a tak se nám většinou z pódia naskýtal uspokojující pohled na zaplněné „hlediště“ a rozpařený kotel.

V letošním roce u vás rovněž proběhla velmi významná změna na postu vokalisty, kdy kapelu po mnoha letech opustil dosavadní pěvec Richard. Co vlastně bylo hlavní příčinou jeho odchodu?

To by vám nejlépe osvětlil sám Ríša, proto jen tak ve zkratce: Ríša nám řekl, že ho působení v kapele přestalo interesovat natolik, aby do toho vkládal tolik energie jako doposud. Jednoduše ho koncertování a dalších spousta náročných povinností s ním spojených, přestalo bavit. V osobní revině se však stýkáme i nadále.

Na jeho místo kapela, pro mnohé možná velmi překvapivě, angažovala zpěvačku, konkrétně tebe. Máš info o tom, co vlastně kluky přimělo k tomu, vyměnit z ničeho nic, mužský vokál za ženský? Žádný kvalitní zpěvák se nenašel?

Podle toho, co mi kluci říkali, zkoušeli hned několik zpěváků, ovšem zřejmě je svoji kvalitou nijak nepřesvědčili, že by byli schopni převzít roli frontmana v plné parádě. Tím bych nechtěla tvrdit, že já jsem svoji roli takto zastala, třeba jsou na ženské kladeny menší nároky (smích).

Novou frontwoman ses tedy stala ty, prozraď nám o sobě pár informací.

Moje hudební pouto se vytvořilo velice brzy, to především díky mojí mámě, která mě k hudbě vždy vedla, netušila ovšem, že budu lovit zrovna v metalových vodách (úsměv). Byla jsem vedena ke klasice, čili i k určité pěvecké technice, která je s klasikou spojena. Se svým hlasem jsem začala experimentovat až po nástupu do kapely, kde tak nějak obhroubl, aby se mohl přizpůsobit některým tvrdším pasážím, ovšem preferuji „obhroublost“ a klasickou techniku tak nějak půl napůl, nerada bych sklouzla do nějakého stereotypního zpěvu a vůbec stereotypní barvy hlasu jako takové. Abych to nějak shrnula, mám za sebou 13 let zpěvu, jak sólového, tak komorního a sborového, pod profesionálním vedením. V roce 2012 budu ze zpěvu absolvovat na uměleckém gymnáziu v Brně, asi 8 let jsem hrála na klavír, ale přes všechny tyto aktivity studuji jako hlavní obor malbu, kresbu a další výtvarné techniky, takže se dá předpokládat, že se některá z mé tvorby může objevit i na obalu nového CD Hysterie. V budoucnu se chci kapele věnovat naplno, což bude po absolventském koncertě konečně reálné, protože doposud jsem koncertovala nejen s kapelou, ale samozřejmě i s klasikou, například v Besedním domě v Brně. To by byla moje hodně ostrouhaná hudební historie…

V novém složení už jste dokonce stihli natočit i demo, na kterém jsi přezpívala některé skladby z posledního CD.

Demo jsme natáčeli na přelomu července a srpna, já s Peťoškem jsme to měli nahulákané za jeden den, druhý den na to vletěl Atamánek se svými působivými blitíčky. Natáčeli jsme ve studiu Shaark a jak to tak na natáčení bývá, skvěle jsme se bavili, obzvláště mně stačí k záchvatu smíchu opravdu málo (smích).

A na závěr našeho krátkého povídání se ještě zeptám, jaké máte pro nejbližší dobu plány a co nového pro své fanoušky chystáte?

Letošní nabušenou sezónu jsem zakončili „Zavíráním šoupátek“ 15.10. v Břestku, nicméně přes zimu se určitě ještě na nějakém pódiu objevíme, hlavním plánem je ovšem tvoření nového repertoáru, abychom měli příští rok opět čím zaujmout a samozřejmě, abychom mohli zrealizovat nahrávání dalšího CD.

Díky za rozhovor!

Taky děkuji (úsměv).

RECENZE

www.hysteria-metal.cz

www.bandzone.cz/hysteria

Zveřejněno: 20. 11. 2011
Přečteno:
4328 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář