Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

HYSTERIA – Zeptal jsem se Krista CD 2010, vlastní náklad

Ačkoliv obal tomu příliš nenasvědčoval, Hysteria se stala stálicí v mém přehrávači.  Kritikou obalu myslím především ztvárnění Krista se zalepenou pusou. Vypadá to opravdu komicky. Dalším odrazujícím faktem pro řadu jedinců může být oslovení posluchačů na zadní straně: Bratře či sestro v Kristu… Rovněž některé názvy skladeb mají odér křesťanství a tak  je pochopitelné vzedmutí temných duší, které tak často prolétají metalovým podsvětím. Přiznám se, že mě také dost pálily prsty při lisotvání bookletem.
    
Nicméně, pokud se přeneseme přes tyto věci, a zapneme mód tolerance, zjístíme, že Hysteria, co se týče hudby, je na tom více než dobře. Z beden se po krátkém intru vyvalí velice nakažlivý heavy metal nezprzněný klasickým ječákem. Naopak zpěv se drží ve střední poloze a je tak dominancí celé nahrávky. Škoda, že vokalista Richard Mastil po nahrání CD kapelu opustil. Samozřejmě v tomto stylu nesmí chybět i technicky vybavený kytarista a je nutno říct, že Petr Procházka svůj post zastává velice obstojně. Zbytek produkce mi pak spadá do průměru.
   
Na nahrávce se lze potkat se silnými refrény, častokrát znějícími ve sborech nebo dvojhlase. Také vyhrávky mají sílu a jsou nenásilně pojaty. Jen ta podobnost se západní konkurencí je příliš velká.  Sólo ve skladbě Válka mi nestačí je toho jasným důkazem. Je jako by vypadlo z nějeké vyhrávky Iron Maiden. A bohužel to není ojedinělý případ. Chápu, že je problém v dnešní době se tomu vyvarovat, ovšem opravdu není dobré, když se kopírují, byť nechtěně, motivy tak velkých kapel.
    
Rytmus se drží víceméně ve středním tempu, ale kapela umí  zrychlit či naopak zvolnit tempo podle potřeby či důraznosti na text. A troufl bych si říci, že právě prolnutí hudby s lyrikou zvedá nahrávku o něco výš. Je zde dán důraz na pocit a někdy to Hysterii pěkně vyjde. Kdo by čekal nějaké dojáky, tak je vedle. Není třeba se bát ani nějakých náboženských vtíravých záležitostí. Lyrika je skvěle posazena do tvorby a to že kapela zpívá v mateřštině rozhodně není žádný hendikep.
   
Zvuk nahrávky je na české poměry ucházející. Trošku mi padne do minulého desetiletí, což je i přes old-schoolový styl kapely trochu škoda. Netáhnou spodky a to v dnešní době vidím jako velkou chybu. Spolu s obalem se tedy stává nejslabším článek projektu. Jinak se ale CD velmi dobře poslouchá a myslím, že se k němu budu ještě dlouho a s radostí vracet.
    
Závěrem bych ještě dodal, že zpěvových linek se po odchodu Richarda ujala Inka Inge Juřičková. Měl jsem možnost slyšet její hlas v nové produkci  a musím uznat, že jí to skutečně zpívá. Jen nám kapela kapánek vyměkla. Určitě ale bude zajímavé jí sledovat dál. Síla tu je, jen jí proměnit v další kvalitní album.

Seznam skladeb:
  1. Vysvobozená
  2. Cítím lásku tvou
  3. Právo žít
  4. Proklínám
  5. Rudá nemoc
  6. Válka mi nestačí
  7. Věčné světlo
  8. Miluj své bližní
  9. Zeptal jsem se Krista
  10. Stmívání (Sága mrtvých očí)

Čas: 46:08

ROZHOVOR


http://bandzone.cz/hysteria





Zveřejněno: 16. 09. 2011
Přečteno:
3965 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 09. 2011 22:02 napsal/a Pavel V
Nechápu!!!
Nechápu celou tuto diskuzi. Recenze je subjektivní zhodnocení uměleckého díla. HOTOVO. Co tu řešíte? Osobně si nemyslím, že tato recenze je napsaná špatně a už vůbec nepůsobí odmítavě, záškodnicky nebo dokonce urážlivě. Ovšem co beru jako největší trapas, tak je vyjádření a nadávky členů kapely Hysteria recenzentovi zde v této diskuzi. To o něčem vypovídá.
19. 09. 2011 16:05 napsal/a skipi
to je flame :-)
jak n a forech jabkacu a droidu :-) add recka ) me osobne prisla recka v pohode....co proboho chcete psat o heavy metalu? Mozna rozbor pisnicek, ale tomu ja osobne moc nefandim, spise dam na celkovy dojem. Add webziny) je to mozna tema na cely clanek, nicmene ukazte mi kolem sebe cloveka, ktery posloucha metal a neni nejak primo spjaty se scenou obecne (hrac v kapele, poradatel, recenzent atd.) . ja znam dva :-) proto bychom meli byt schovivavi a byt vubec radi, ze pro fans nejaky webzine dela.
18. 09. 2011 22:06 napsal/a corbow
chtel jsem potvrdit ty irony
jako teda dlouuuuholetej ironak...ale objevil jsem nightwish....to je snad ctrl+c ctrl +v :))) do midi portu na klaveskach:) PS: jinak diskuze fakt o nicem
18. 09. 2011 22:05 napsal/a Ifa
to Pagan
Víš co, taknapsal jsem tohu už celkem dost, vypil hodně piv, Prošel nějakou tou kapelou, vydal nějakou tu kapelu. Četl recenze na sebe, psal recenze na jiné, prokecal hodiny o hudbě i psaní s kýmkoliv, všudekoliv a u čehokoliv. Chtěl jsem oject psa, ale utekl mi... No zkrátka v součtu mi to snad dává nadhled nad nějakou kritikou. A tahle situace je tak malicherná, že nemám důvod někoho urážet jen proto, že má k něčemu výhrady. Dokonce jsem se povznesl i nad tím, že člověk, kterému jsem vysekl v recenzi poklonu, mě hodí do stejného pytle duševních bídáků jako je Paroubek, Kalousek, Filip a jim podobní....:) Ale to víš, že až budu se šéfem MF v alkoholickém objetí, že si mu postěžuju....))))
18. 09. 2011 14:04 napsal/a DW
Oo
ještě jedy do toho..