Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

FALL A PREY – Atheist CD 2011, vlastní náklad

Fall a Prey jsou další ze služebně mladších a tudíž neokoukaných kapel z domácích luhů a hájů, na scéně působí od roku 2006 (některé zdroje uvádějí rok 2007, ale to myslím není rozhodující), hudebně se pak pohybují v thrashmetalovém ranku, obohaceným o prvky klasického „hevíku“. V letošním roce se mládenci uvedli svým debutovým CD „Atheist“, o kterém bych vám teď rád poreferoval.

Začínáme cirka minutovým intrem, které, jestli jsem to dobře pochopil, by vlastně mělo tak trochu simulovat výbuch jaderné elektrárny a připomenout nám neštěstí, jenž se událo v polovině osmdesátých let v ukrajinském Černobylu, na území tehdejšího Sovětského svazu (ostatně obětem této katastrofy a také obětem náboženských válek je tohle album věnováno), takže ani nepřekvapí, že můžeme zaslechnout pár ruských slovíček. Po té se na podkladu dalších hlasů už naplno rozjíždí bicí a skupina do nás začíná hrnout svůj thrash metal, hodně ovlivněný ikonami tohoto žánru z osmdesátých let a věřím, že pokud zavřete oči, tak především ti starší z vás se ve vzpomínkách bez problémů dokáží v mysli přenést do doby o 20 či více let zpátky, kdy thrashmetalové bandy válcovaly co se dalo a zmíněný žánr byl neotřesitelným králem. A jelikož v novém tisíciletí nastala poměrně velká renesance tohoto stylu, není divu, že i muzikanti mladších ročníků v něm našli zalíbení. Škoda jen poměrně propastného zvukového skoku mezi intrem a první skladbou, to by chtělo pro příště trochu lépe sladit, jelikož po povedeném mohutném úvodu bych s příchodem prvního songu očekával opravdovou hudební explozi, ale místo toho jsem někde o dvě zvuková patra níže (mám tím na mysli intenzitu zvuku, ne jeho kvalitu), takže to chvilku trvá, než si uši zvyknou, ale s nástupem dalších a dalších věcí je tento počáteční handicap zapomenut a můžeme si tak s chutí užívat pořádnou porci thrashe v old scholl duchu (i když si myslím, že by soundu neuškodil trochu hutnější a drsnější kabát a kytary by mohly o něco více řezat), doplněného sem tam různými dalšími zvuky, jako třeba v pořadí čtvrté a zároveň titulní „Atheist“, kde můžeme slyšet část modlitby z mešity. V následující „Calm Down“ dostává prostor k sebevyjádření i baskytara, šestka „Full Speed Ahead“ mi v úvodu a pak ještě jedné další krátké části připomíná legendární Kryptor, zpestřením je rovněž, řekl bych, celkem klasická metalová balada „The Trail“.

Co se zvuku týče (jehož výsledná podoba byla vytvořena ve studiích Davos Records ve Vyškově a Roott Studio v německém Mnichově), tak jak už jsem psal, myslím, že v určitých pasážích by mohl být trochu ostřejší, ta heavymetalová melodičnost do kousavého thrashe ne vždy úplně sedí, na druhou stranu kapela staví právě na kombinaci prvků těchto dvou žánrů, takže je to víceméně asi v pořádku a je to spíše otázka citu posluchače.

Čím skupina jistě hodně upoutá, je naprosto špičkově vyvedený obal, jedná se o lakovaný rozkládací digipack, za který by se nemusely stydět ani naše největší domácí hvězdy, sice chybí texty, ale jinak zde najdete všechny další podstatné informace.

Seznam skladeb:
  1. Countdown To Apocalypse
  2. City Of Ghosts
  3. Eye For An Eye
  4. Atheist
  5. Calm Down
  6. Full Speed Ahead
  7. The Trail
  8. Enter The War
  9. Rise Up
  10. Pretend God

Čas: 43:21

www.fallaprey.com
www.bandzone.cz/fallaprey




Zveřejněno: 15. 11. 2011
Přečteno:
3526 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář