Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Brno přikryl háv sychravý, který znamená tradiční podzim a romantické procházky šustícím listím, neočekávané přeháňky a mnoho oblačných depresivních dní.

Niviat:

Avšak hrstka odvážných temně laděných lidí se v tomto počasí vyžívá a ještě k tomu s radostí čeká na zimu. Zaujatě naslouchá jejím zvukům v teple klubu Favál a spolu s dalšími vzývá zimní božstvo svým tancem a potleskem... Waiting for the Winter, který pořádá brněnská skupina Arch of Hell, měl letos již své čtvrté pokračování. To svědčí o úspěšnosti i popularitě tohoto hudebního svátku, zaplňujícího příjemně jeden podzimní večer v roce. Hned z kraje začalo vše podivným způsobem, autobus vynechal zastávku u Velodromu a poskytl mi tak nečekanou procházku v ne zrovna teplém počasí. Klub vpustil nedočkavé návštěvníky v šest hodin večer za slušnou cenu sto třicet, která byla v předprodeji stažena o dvacet korun dolů. Našla jsem si místo u stolečku a už jen netrpělivě čekala, co dnešní noc přinese...

Program započal prakticky přesně ve stanovený čas, tedy o půl sedmé a to brněnskou progressive metalovou kapelou SYNAESTHETICS, která má na kontě již své první EP vydané v roce 2010. Kapela zahřála návštěvníky svou porcí hudby a přilákala své fanoušky před pódium.

Malé zklidnění a pohlazení po zjizvené duši nám přinesli brněnští CLAWED FOREHEAD, hrající skladby na pomezí vážné hudby a rocku s výraznou melodikou a příměsí folku ve složení housle, kontrabas, dvě violoncella a bicí. Překvapením pro posluchače je pak zařazení neobvyklého nástroje violy da gamba, na niž bravurně hraje Michal Tuček, který se také podílí na skladatelské tvorbě. V setu zazněly předělávky, ale také vlastní skladby, některé z nich doplnil zpěvem charismatický Tomáš Frgala. Vrcholem a pro mě potěšujícím coverem se stala písnička Ohne dich od Rammstein, při které mé tělo brázdila husí kůže. Tito skvělí muzikanti mají za sebou vydání jednoho alba At The End of Spring a to roku 2007...

Jako smršť na nás vletěli experimental metaloví ABSTRACT ESSENCE ze Vsetína. Na kapele fungující od roku 2004 bylo jasně vidět, že ví jak zaujmout a jak pracovat s publikem. Chrlila jeden hit za druhým a to ať už z poslední desky Manifest z roku 2009, či z těch starších. Celé vystoupení bylo doplněno oblekovým outfitem všech muzikantů, zpěvákovou nezaměnitelnou show a úžasným hlasem. Škoda jen, že bylo vystoupení ochuzeno o přítomnost basáka.

Velkým comebackem dnešního večera se stalo vystoupení brněnských metalových AMORTEZ na prkna, co znamenají tvrdý nářez a pekelnou show. S napětím jsem čekala, jak se popere kapela založená v roce 2003 s publikem očekávajícím plnou koncertní sílu z dob minulých. V podvědomí mi stále znělo pár skladeb z posledního CD Anno Diabolica z roku 2009, když... Očekávání mé i dalších fanoušků bylo splněno hned několikrát a bylo to cítit i z atmosféry v klubu. Jakoby krví postříkané oděvy a umělecky tančící slečny u tyče už jen dotvořily zbytek show. Dovolím si tvrdit, že Amortez jsou zpět mezi námi nevěřícími. Předposlední skupina na pódiu, avšak ne v myslích účastníků...

Táborští F.O.B. se svým death metalcorem, který se od roku 1995 vyvinul přes thrash – death – doom, éru schizo blast metalu (mix death a thrash metalu) až k současné definici, mě dostali do kotle. A to přesně řečeno do nějaké třetí řady, kde lítaly vlasy a vysoce silná gesta. Dynamika a rytmika mě natolik strhla, že nakonec proletěl vzduchem i nějaký ten můj vlásek. Nejdominantnější byl jako vždy zpěvák se svými neodmyslitelnými dredy, jehož pohyby jsou pro mě již tradičně známé a nedovedu si jejich vystoupení ani jinak představit. Uši si na tuto pecku opět zvykly a já se nemohu dočkat, až se dostanu k jejich poslednímu, ještě téměř horkému CD Tomorrow's Fires, které vyšlo pod METALGATE letos v dubnu.

Přišla chvíle, kterou všichni netrpělivě očekávali. Na pódiu se zjevila pořádající kapela, brněnští ARCH OF HELL, kteří po vydání debutového a zatím posledního CD One Day získali nálepku sympho/ melodic metal with death metal edge. Tato parta vzniklá roku 2006 zažila za dobu svojí existence velké rány ve složení osazenstva. Naštěstí ani odchod zakládajícího člena Swarma pro ně neznamenal definitivní konec. Díky partě lidí, která miluje muziku nadevše, se podařilo doplnit sestavu a pod vokálním vedením Petra z Amortez opět buší do srdcí metalových fanoušků. Jako překvapení si opět oživil minulost při jedné skladbě Swarm. Podpora, která se strhla pod pódiem, byla dokonalým poděkováním za tuto mimořádnou hudební akci, jež nemohla mít lepší tečku. Vyvážený zpěv, skvělé sehrání, prostě brána do pekla se skvělou muzikou, z něhož není úniku. Ale kdo by utíkal?

Čtvrté čekání na zimu bylo pohlazením na duši, lékem pro hudbychtivé uši a vymazalo veškerý sychravý splín tížící lidské mysli. Zima k nám sice ještě nevklouzla, ale my ji již mezi námi přivítali porcí kvalitních kapel a zážitků, které nás i v tom největším mrazu zahřejí.

Za fotografie děkuji Janu 'obrjenovi' Vašulínovi.

Více fotek na:
http://www.photomusic.cz/report/733-waiting-for-the-winter.html


Dave:

Večer zahájili domácí prog-metaloví SYNAESTHETICS. Kapela v čele se sympatickou zpěvačkou Damballou předvedla poměrně svižný výkon a jejich tvorba se jako otvírák hodila. Příchozí návštěvníky uvítaly houpavé rockové melodie s podmanivým vokálem rudovlasé zpěvačky. Synaesthetics podpořilo několik desítek příznivců uznalým potleskem a bedlivou pozorností. Písně z loňského EP jako 'Paranoir' nebo 'Butterfly On My Chest' rozhýbaly krční svaly mnohých. Pro mé sluchovody to ale nebylo nic, co by mě zvedlo ze židle.

Z metalového konceptu lehce vybočovala následující kapela nesoucí název CLAWED FOREHEAD. Toto hudební těleso tvoří dva hráči na violoncello (případně na violu de gamba), kontrabasistka, houslistka, bubeník a na tři písně se objevil zpěvák Tomáš Frgala. Ten kapelu trefně uvedl oznámením, že nám ukáží jak se dá hrát metal i na dřevo a žíně. A že nám to ukázali ve velkém stylu. Smyčcovým nástrojům rozumím asi jako prase vzduchovce, a tak jsem jen užasle zíral. Když hráči na violoncello a kontrabasistka vyhrocené a rychlé pasáže brilantně vybrnkávali na struny svých nástrojů, dral se mi do tváře neskonalý obdiv. Vše bylo podpořené jednoduchou, ale výraznou hrou na bicí a skvělou houslistkou Dominikou Pavliňákovou. Zpěvák Tomáš Frgala nejprve zaskočil při předělávce písně 'Memory Remains' od Metalliky, vynikající 'Ohne Dich' od Rammstein, při které běhal mráz po zádech, a také při jedné písni z pera bubeníka Jakuba Špiříka. Pro Clawed Forehead palec nahoru, výborně jsem se bavil.

Po této pohodičce se výrazně přitvrdilo. Postarali se o to ABSTRACT ESSENCE ze Vsetína. Ti koncertují v Brně poměrně pravidelně. Hned zkraje ale zpěvák Ondra Zbránek zdůraznil, že toto je předposlední koncert před odchodem do studia. Abstracti se na pódiu již těšili výraznému zájmu a podpory fanoušků v zaplněném sále Faválu. Rozmanitý metal, který si kapela onálepkovala jako experimentální, přivedl večer do zcela jiných sfér. Vzduchem začaly létat kadeře, které si klestily cestu přes zdvižené paroháče. Koncert byl okořeněný Ondrovým vytříbeným vtipem a troufám si tvrdit, že drtivé většině návštěvníků se koncert líbil. Zazněl i nový song 'Stalker', který se objeví na plánovaném albu. Dav si v závěru vytleskal i přídavek, což kapela kvitovala s povděkem. Energické hitovky 'I' či 'Assisted Suicide' neměly chybu.

Svůj první comebackový koncert si odbyli domácí AMORTEZ. Někdejší brněnská ikona black metalu se na několik let odmlčela a ve změněné sestavě se na scénu vrátila na domácím ledě. Zpěvák Izual a kytarista Bigger přivedli nového bubeníka i kytaristu Kozdiče (AOH) a v typických červenočerných kostýmech předvedli velkolepou show. Pekelný koncert ještě přiostřili dvě go-go tanečnice, které se svíjely na připravené tyči uprostřed pódia. Pro návštěvníky ryze metalové akce velice příjemné zpestření. Kapela čerpala ze svých starých alb Anno Diabolica (2009) a Waiting! (2007), ale zazněly i nové věci, které se dle slov kapely brzy dostanou na nové přenosné médium. Amortez už rozproudili krev v naprosté většině přítomných a večer získával na skvělých obrátkách. Závěrečnou peckou 'Waiting For Tonight' si Amortez zajistili velkolepý odchod.

Předposlední kapelou večera byli vzácní hosté z Tábora, deathcorová smečka F.O.B. Ti velice nedávno vydali svoji čtvrtou desku Tomorrow's Fires a její obsah návštěvníkům Waitingu naservírovali ještě z horkého talíře. Úderná, energická hudba neodolatelně sváděla k rozběhnutí čestného kolečka v circle pitu, ale lidé, postávající v kotli, zřejmě neměli tento pocit. Asi už jsem rozmlsaný z hardcorových koncertů, kde se při prvním úderů do bicích rozpohybuje celý sál. Odvykl jsem si na statické publikum, pouze házejíc hlavou s rukou ukazující paroháče. Sklopil jsem tedy uši, odolal jsem svým choutkám a užil si skvělý koncert. Hlasový fond zpěváka Marka Dostála je obdivuhodný. Jeho hlasivky musí mít vskutku tuhý kořínek. Písně na Tomorrow's Fires obsahují odzbrojující deathcorový drive plný sól a rozmanitého vokálu. Ať už se jedná o ječivý scream, hluboký growl přecházející až do prasátka, nebo čisté vokály. Vynikající výkon podal i při coveru legendární 'Ace of Spades' od Motörhead. Ke všemu po pódiu skákal jako šílený. Na závěr zazněla tématická 'Frozen' z předchozího alba The Dice a deathcorové představení bylo u konce. F.O.B. opět nadchli, a i když publikum nejevilo mnoho živých emocí, podporu ukázalo. Jinými slovy, F.O.B. zahráli skvělý koncert, pro nevhodné lidi.

Přišel vrchol večera a do sálu se přesunulo cca dvě stě návštěvníků. Waiting For The Winter ukončili domácí a pořádající ARCH OF HELL. Miláčkům brněnského publika se dostalo nevídaných ovací už při vstupu na pódium. Sedmičlenná hydra rozpoutala metalové peklo, na které všichni čekali. Za mikrofon se postavil znovu Izual, a spolu s kolegyní Terkou namíchali rozmanitý koktejl growlu a čistého ženského zpěvu. Kapela zatím stále využívá obrovské popularity alba One Day, z jehož písní byla tvořena většina setlistu. Kytaristé Childy a Kozdič, basák Michal a zpěvák Izual hojně využívali i rozšíření pódia. Pro dnešní večer byl totiž na obou stranách přistaven extra prostor pro kapelu. Uprostřed tak vznikl malý snake pit pro nejvěrnější fanoušky. Všichni členové kapely sršeli energií, nechyběly ani populární kraby v podání kytaristy Childyho. Publikum bylo jedním slovem fantastické. Kapela si každého omotala kolem prstu a fanoušci skákali, jak pískala. Z repertoáru kapely nemohly chybět pecky 'Cry For The Angel', 'Fateful' nebo 'Black Night'. Arch Of Hell si ale připravili i několik překvapení, které už tak tradiční nejsou. Nejdříve to byl cover písně 'End Of Heartache' od Killswitch Engage, kterou z větší části skvěle odzpívala Terka. Druhým překvapením byla výměna klávesáka. Na tři písně pódium opustila Janča a hrál hostující klávesák, jehož identita je mi neznámá. Tím posledním, a řekl bych nejlepším překvapením, byla píseň 'One Moment'. Při ní totiž kapela nechala fanoušky zavzpomínat na dávnou minulost, když pozvala bývalého zpěváka a zakladatele kapely, Swarma. S podstatně změněnou vizáží dobře odzpíval jeden z největších hitů kapely a znovu splynul s davem. Neslyšeli jsme ale pouze známé songy, došlo i na novinku s názvem 'Becouse Of You' a cover '28 Days Later' ze stejnojmenného filmu. Arch Of Hell jednoznačně potvrdili pozici čelní české metalové kapely a bez debat rozbili všechny případné pochyby. Na Favále se ukázalo, že to nejlepší opravdu přichází až na konec. Dokonalá třešnička na dortu po skvělém metalovém svátku.

Troufám si tvrdit, že čtvrtý ročník oblíbeného festivalu Waiting For The Winter byl tím zatím nejlepším. Beze zbytku nám pořadatelé vynahradili jeho absenci v roce minulém, a po letošním úspěchu se snad můžeme těšit zase za rok. Znamenitý výběr kapel, povětšinou výborné výkony a empatické publikum udělalo ze sobotního večera velice kvalitní zážitek.


Zveřejněno: 21. 10. 2011
Přečteno:
3590 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář