Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

REPULSE – Blinded CD 2011, vlastní náklad

Repulse je česká velmi mladá nadějná kapela, která vznikla teprve na konci roku 2009, v plné sestavě byla na jaře následujícího roku a po odehrání pár koncertů se rozhodla natočit debutové EP Blinded, které bylo pokřtěno v Praze v Chapeau Rouge 1.10.2011.

Album jsem vsunul do přehrávače již cestou domů ze křtu pln očekávání, jak zní Repulse na své první studiové nahrávce, když odvádí živě pěkně dravou a nadupanou show. Ale to co se na mne vyřítilo z repráků, jsem ani za mák neočekával.

Album otevírá velmi vkusné minutové kytarové intro Awakening. A jen co se do příjemného vybrnkávání maličko zaposloucháš, vyvalí se někde z útrob síla bicích, které, jak jsem později zjistil, dominují celému albu. První skladba The Scream of Memories je neuvěřitelná vypalovačka a hned naznačuje, co jsou vlastně Repulse zač. Hutný spodek, kytarová sóla, zpěvákův řev (který nabírá až deathové polohy), a jak jsem zmínil, mohutná bicí artilerie. Druhá skladba First Mistake nemá taktéž žádnou chybu. Jde zde slyšet výtečná práce basového hráče, která v určitých okamžicích vystupuje do popředí. Skladba je příjemně „useknuta“ tak, aby se vyvalila hitovka alba Silent Eyes. Nejdelší skladba EP a nejvíc zdařilá. Zatímco dosud se hrálo vesvižném tempu a s důrazem na nadupanost, tady se začíná kvílivými kytarovými tóny a agresivita se mírně snižuje. Mění se i poloha zpěvu na srozumitelnější, učesanější... a uprostřed se objevuje odlehčená pocitové kytarové intermezzo a co hodně překvapí, to je zpěv. Ne, není to zpěv, je to tajemný šeptavý hlas, který se opět znenadání překlopí v deathový vokál.

Rising Sky je další hitovka, která začíná v maidnovskou kytarou, která je vlastně slyšet po celou dobu skladby. Dokonce nejen tu, ale lahodí celému albu, ale nejsou to zas nějaká dlouhá přehnaná sóla, ale přesně tak akorát, abyste právě na nic jiného nemysleli, ale soustředili jste se jen a jen na hudbu. Tady se projevuje souhra obou kytaristů, kteří odvádějí každý svoji práci, ale zároveň se podřzují celku. U některých kapel bych si mohl myslet, zda jeden kytarista není už nadbytečný, ale u Repulse tomu tak určitě není. Konec skladby a opět ten mrazivý šepot. Poslední skladba Writen by Blood uzavírá album v rychlejším tempu, i když vlastně pomalé nebo nudné skladby zde není. Podobně jako na začátku Blinded, i tato skladba ukazuje Repulse jako natlakovanou a sebevědomou partu, která ví co chce a která to umí složit i zahrát na velmi dobré úrovni. Ostatně i zvuk je kvalitní, perfektně čitelný a dostatečně dynamický. Snad je ty bicí jsou trochu přetrigrované...

Škoda, že je to tak krátká nahrávka, klidně bych poslouchal dál, takže mi nezbývá nic jiného, než si dát repete. Pokud se někomu líbí thrash metal se zaběhnutím do deathových vod a s kořením ve formě heavy metalu, tak prosím. Jedná se o výborné album. Můj dojem je, že kluci to mají v hlavách v srovnané a mají dokořán otevřené dveře, ze kterých se odrazili do pořádného kovového světa a určitě je nikdo nebude odmítat, ale naopak.

Vkusný je i jednoduchý obal s motivem oslepeného obličeje. Kluci ale mohli přidat do bookletu jeden list, který by obsahoval texty.

Blinded mě přivádí k závěru, že epíčko je jen předvoj a pokud Repulse nebudou zaslepeni úspěchem prvního alba (přijde-li), tak jse můžeme dočkat kvalitního plnohodnotného alba.

Seznam skladeb:
  1. Awakening
  2. The Scream of Memories
  3. First Mistake
  4. Silent Eyes
  5. Rising Sky
  6. Written by Blood

Čas: 21:46

Sestava:
  • Martin Halma - zpěv
  • Tomáš Kolomazník - kytara
  • Tommy Barath - kytara
  • Adam Chotěbor - basa
  • Pavel Chotěbor - bicí

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/repulse







Zveřejněno: 22. 10. 2011
Přečteno:
3726 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 10. 2011 10:26 napsal/a skipi
bicman
OMG v 15ti deska, uz ted je to dobry, chlape vydrz a kapely ti budou ruce a nohy trhat :-) jinak EP slusny. Drzim palce....