Nejbližší koncerty
LLYR

Jihočeská grindová sranda-parta se za relativně krátkou dobu etablovala na tuzemské scéně, tudíž je na čase ji vyzpovídat. Odpovídá Maty, pán mikrofonu.

Poslední dobou mi přijde, že je vás všude plno. Koncertně jste vidět, CD Shit Beast se setkalo s kladnou kritikou, zkrátka momentálně patříte k nejvyhledávanějším grind kapelám naší scény. Jsi s momentálním stavem v kapele a vaší pozicí na scéně spokojen?

Díky moc! Je to paráda!!! Moc si to všichni užíváme! Zároveň se ale nenecháváme unést a děláme vše proto, aby to tak zůstalo i do budoucna.
 
Gutalax je poměrně mladá kapela, rok založení 2009. Ve svém infu píšete, že jste vznikli na základě kapely Lunetic Revival, což zní skvěle (úsměv). Představuju si to asi takto: songy Luneticů jste převáděli do grind verzí a měli z toho strašnou legraci; nebo se pletu? A proč zrovna Lunetic, že byste je poslouchali, když zrovna v Čechách vládli? Vychází mi, že ti tou dobou mohlo být tak třináct let?

Nene, kdepak. My jsme Lunetic poslouchali odjakživa, opravdu jsme se v nich našli, jsou to neuvěřitelní muzikanti, zpěváci, krásný kluci… Škoda jejich rozpadu na základě abnormální homosexuality a fetišizmu mezi členy kapely. Ale my je obdivujeme pořád, milujeme je, děláme celo-víkendové sedánky u mě doma, kde pijeme červené víno se sodovkou a s okurkovou slupkou na čelech si pouštíme jejich živé koncerty… No řekni mi, znáš snad nějakou extrémnější, fekálnější kapelu, než byli Lunetic? Já teda ne :D

A který song od Lunetic máš nejraději (úsměv)?

Miluju od nich každý song, jsou to prostě bozi!!!! :-* Ať je hudba tvůj lék… fuuuuu, z toho mám husinu i na nehtech!!!

Po prvé jsem vás viděl z jara v roce 2010 a tou dobou už jste hráli ve svých převlecích a ty jsi nosil prkýnko z hajzlu na krku. Tuto image používáte od začátku? A kdo to má na svědomí?

Jojo, od samého počátku. Gore grind je muzika hlavně o nadhledu, každý koncert by měla být řádná veselice a tancovačka, lidi mají rádi show a vystoupení je pak baví víc. Milujeme, když se fanoušci baví od samého počátku našeho setu.


Jak dlouho máte v plánu v těchto převlecích hrát, dokud to bude bavit lidi nebo vás? Jak bys komentoval výtku, že když vás někdo vidí 3x – 5x do roka, může to už zavánět nudou?

My si na nich hodně zakládáme, utvořili jsme na nich naší image, spousta fans si nás podle nich pamatuje Určitě neplánujeme za nějaký čas hrát bez nich. Dokonce bych si troufnul říct, že co bude Gutalax fungovat, budou vždy k vidění posraný hygienický oblečky (smích). Snažíme se každý koncert mít trochu jiný, hodně si hrajeme s maličkostmi tak, aby to pro fanouška, který je na nás po několikáté, nebyla rutina. Střídáme intra, střídáme playlisty, občas si dopomůžeme nějakým prostředkem (wc prkno, hajzlpapír, nočníček, a tak dál…), často si s náma zazpívají kamarádi, prostě aby to bylo pokaždé malinko jiné a jinak zábavné. Samozřejmě je to ale otázka vkusu.

Další takové téma jsi ty. Nedávno v reportu z AFODu si dovolil kolega Mafek napsat a rozčílit tvé fans,tím že komentoval tvůj hlasový projev slovy „vokál je na můj vkus až extrémně prohnaný přes krabičky a působí hodně nevěrohodně“. Tak jak to teda je (úsměv)? Musím se přiznat, že když vás vidím na živo tak koukám kde tu krabičku máš :-). Jestli jí nemáš, tak ti vlastně vysekl obrovskou pochvalu a tím pádem tě chválím i já.

Moc děkuju, pro mě to byl samozřejmě kompliment, protože krabičky nepoužívám, nikdy jsem nepoužíval a používat neplánuju. Vokál trénuju dlouho a pravidelně, tak jsem rád, že to má trochu účinek (úsměv). Pořád mám ale plno rezerv, kterých se chci zbavit, tak piluju jak se jen dá…

Gutalax ale nejsou tvá jediná kapela. Zpíváš i u vodňanských Macheta, tam používáš jinou hlasovou polohu a jedná se o jiný styl hudby. Jak tě působení zde naplňuje? Předpokládám ale, že Gutalax je pro tebe číslo jedna, nebo se pletu?

Tohle vůbec nemůžu říct, co je číslo jedna a co ne. Každá kapela je úplně o něčem jiném, tudíž mě obě naplňují jinak. I můj projev je rozdílný. Macheta je takový mix hardcoreu, death metalu a různých subžánrů. Každý v Machetě máme rádi trochu odlišnou muziku, takže výsledek je takový náš hudební kompromis. Teď jsme vydali nové EP, plánujeme malé tour s polskou kapelou Maigra, pravidelně děláme vlastní festík. Koncerty s Machetou jsou také úplně o něčem jiném, jiné kapely, jiní lidé, jiná atmosféra. Prostě dva velké rozdíly, které nejde srovnávat.

Zatímco u Machety zpíváš regulérní texty u Gutalaxu bychom asi nějaké slova zřejmě hledali marně?

Tak tak, texty jsou to poslední, o čem hudba Gutalaxu je. Ale je pravda, že v pár songách se dokonce objeví i nějaký slůvko… občas.. :D

Každopádně si necháváte záležet na pojmenování songů.  Názvy vznikají při hromadných kalbách nebo při dlouhých cestách na akce?


Hehe, ty vznikají prakticky pořád, v práci, doma, na koncertech, v hospodě, v posteli a na záchodě. Jakmile má někdo nějaký nápad, zaznamená ho a pak to na zkoušce či při dlouhých cestách na koncerty doladíme. Dáme si pár pivek, zakousneme kus buřta, navodíme patřičnou náladu a už se nápady jen hrnou :D.

Vždy když vyjde nějaká kapela jako vy s takovými názvy songů a image, tak mě napadne, co na to jejich rodiče (úsměv). Jak to u vás v tomto směru máte s podporou svých rodin a co říkají na názvy skladeb a na kravál , o vytváříte?

Ze strany našich rodičů je stoprocentní. Plně nás podporují, chodí i občas na naše koncerty a kupodivu neomdlívají (úsměv). Nedávno jsem si připravoval na náš set na Fekal party takovej falešnej průjem, nevěděl jsem, jaký potraviny zvolit, abych ho správně namíchal, moje maminka mi s tím ochotně pomohla, poradila a výsledek byl myslím že povedený. Zkrátka a dobře, z jejich strany máme podporu jak se patří! (Tímto oficiálně zdravíme výrobce naší krásy a velice děkujeme za jejich péči.)

Většinou hrajete na grind akcích, ale stalo se vám někdy, že jste se přimotali na akci ,kde jste byli tak trochu omylem a byli se svým uměním nepochopeni (úsměv)?

Jasný, takovýhle akce nás taky hodně baví, občas se objevíme na koncertě absolutně rozdílného stylu (a to myslím i mimo metal celkově) a to je pak neuvěřitelná prdel. Když vidíš lidi, jak absolutně nechápou o co jde, my tam lítáme jak hovada v posranejch hadrech, každým názvem songu jim otevřeme ústa o něco víc. Když víme dopředu, že bude akce v tomhle duchu, připravíme si extra fekální show, aby to prostě mělo grády. Párkrát se mi už stalo, že mě po našem setu odchytl člověk se slovy – jestli jsme normální a co to mělo znamenat  :D .

Všichni pocházíte s jihočeské Křemže, spádová oblast České Budějovice. To se na akce docela najezdíte, vzhledem k tomu že jste všichni mladí muži bez závazků čas na koncertování si uděláte vždy a v podstatě nabídky na hraní neodmítáte a zahrajete téměř všude?

Pokud někdo z nás nemusí být v práci, nebo nemá jiné povinnosti, či již předem domluvené aktivity, neodmítneme žádnou akci, ať je to kdekoliv a kdykoliv. Milujeme hraní a každý koncert je pro nás prostě velký zážitek! Na každou akci se moc těšíme a užíváme si jí jak jen to jde!

Koncertně jste už objeli kde co a zahráli si u nás téměř všude ale jedno velmi zásadní místo chybí. Sílí hlasy že trutnovské Bojiště by vám slušelo, myslíš že už čas dozrál a příští rok vás tam uvidíme?

Kdyby klapnul OEF, splnil by se nám sen, to mi věř!!! Pro každého muzikanta je sen zahrát si na nejlepším festivale (ve svém ranku) na světě, kterým OEF pro grind a celkově extrémní hudební tvorbu je!!! Jezdíme tam s klukama pravidelně už několik let, pro mě je to každým rokem jasná dovolená! Pro svojí úžasnou atmosféru a každoročním geniálním line-upem je zkrátka Obscene nejlepším hudebním zážitkem za rok! No a kdybychom na ty prkna mohli vylézt a zahrát, kuuuuurva, to by byla nádhera!

Jste mladí a hádám že i bez větších závazků, tudíž ideální stav se pokusit vycestovat na nějakou šňůru po Evropě. Přemýšleli jste, že byste něco takového zorganizovali, chuť by byla?

Něco už je dokonce v jednání na jaro 2012, řešíme to s Robem a jeho Antistar production, zatím je to ale v plenkách, takže co a kde přesně zatím není jisté. Určitě to bude po Evropě a určitě to bude na 10 dní… Zbytek budeme vědět za nějaký pátek. Každopádně se už teď moc těšíme, bude to pro nás něco úplně nového, plno nenahraditelných zkušeností, parádních koncertů, nových lidí, prostě bomba! Už aby to bylo (úsměv).

Jaké máte plány do budoucna, máte před sebou něco na co se obzvlášť těšíte? Koncertně nepovolujete a budete hrát co to jde?

Jasná věc, dokud to půjde, koncertně se chceme presentovat na sto procent. Takže plány jsou jasné, kromě již zmiňované tour, co nejvíc skvělých akcí, mezi tím co nejvíc steaků na grilu a piv v pupku. Kebab bude dál hledat kluka, Průduch bude dál hledat pejska, já budu dál hledat svůj penis, jediní Kojík s Pouříkem jsou spolu už dlouho šťastně zamilovaní, takže jejich plán je snad jedině to, aby jim nedošla vazelína.

Jsme na konci. Děkuji ti za tvůj čas a odpovědi. Máš-li něco na srdci, ven s tím.

Já taky moc díky za rozhovor!  Na srdci mám chlopně, ale ty si tam chci nechat. Pro všechny fanoušky mám jeden vzkaz – kakejte (úsměv). Papa a někdy někde na viděnou!

http://bandzone.cz/gutalax


Zveřejněno: 02. 10. 2011
Přečteno:
5470 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář