Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Deset let působili na scéně pod názvem Nupagadi, ale rozhodli se to změnit a přejmenovat se na Sakalu. Nejen o tom se rozpovídal kytarista Mitch.

Nelze začít jinak než o změně názvu. Deset let jste působili pod jménem Nupagadi a najednou ve stejném personálním složení se přejmenujete na Sakalu, s tím že Nupagadi končí. Jak dlouho jste o téhle změně uvažovali a co bylo jejím největším důvodem?

Tuhle myšlenku jsme nosili v hlavě zhruba půl roku, nicméně důvody pro změnu postupně přicházely min. čtyři pět let zpětně, důvod nejzásadnější ke změně byl samozřejmě hudební, protože nás táhlo trochu jinam, než kde jsme byli. Když  jsme začínali, neuměli jsme hrát, neměli jsme představu, co chceme hrát, bylo to hodně o chlastu a punku a v hospodě jsme vymysleli název Nupagadi. Léta postupovaly, my jsme se hudebně posouvali dál a dál, víc jsme se stylově profilovali a táhlo nás hodně do temna, emocí a syrovosti a k tomu už nám prostě nepasoval titul Nupagadi, protože to bylo tak trochu punk, agro a kdovíco ještě, jen ne to, co by se nám na sto pro líbilo.

Byli jste jednohlasně pro změnu, nebo někomu z vás se do toho nechtělo? Museli jste to mnohokrát prodiskutovávat, a kdo byl hlavním iniciátorem přejmenování?

Diskuse byly dlouhé a vyčerpávající, nejdřív byly pro dvě pětiny, pak se přidal třetí, jedna pětina byla zásadně proti, no a poslední nevěřila v produktivitu tohoto kroku. Nakonec jsme to v lednu prostě rozsekli a Sakala byla na světě.

Co vlastně Nupagadi a i Sakala znamená?

Nupagadi je jasný to je Jen Počkej, to je ten punk a prdel,  Sakala je jednoduchý a libozvučný slovo (není o Jardovi, kterej skákal na lyžích). Člověk si pod tím může představit cokoli, na tomhle jsme se dokázali shodnout a přišlo nám to nejvhodnější ke směrům,  ke kterým se chceme ubírat.

Za deset let činnosti jste natočili, pod názvem Nupagadi, pouze jednu regulérní desku, není to málo za deset let? Je to tím, že jste to nehrotili a co bude nebo se nenaskytla ta pravá příležitost?

Kromě tý jedný desky, proběhli ještě tři demáče s celkem 15 skladbama, pravda je, že my nejsme zrovna z těch, který by nedělali nic jiného než propagovali kapelu, sháněli koncerty…Hlavně jsme si tak trochu natáhli úvodní období, právě díky tomu, že část kapely začínala od nuly. A taky jsme asi neměli dostatek sebevědomí na to, někam se brutálně tlačit.

Se Sakalou budete mít taky interval jedna deska za deset let? (úsměv)

To netušíme, každopádně podle reakcí na promo CD a koncerty jsme už stopro přesvědčený, že ten krok byl naprosto správnej. Dneska je to všechno o čase, kterého není příliš, všichni chodíme do práce, většina má rodinu, někdo třeba splácí bydlení, není to žádná sranda, ale to na druhou stranu znají asi všechny kapely.

Od začátku Nupagadi ve stejném personálním obsazení, to je obdivuhodné. Měli jste někdy výraznější krize, případně celá léta kapela fungovala nebo byli i léta kdy jste stagnovali?

No, pravda, jsme opravdu velký kamarádi, pořád spolu zajdeme zapařit, atd, nemyslím si, že by to někdy bylo na nože, spíš to občas o stagnaci a tom, kolik je kdo tomu schopen obětovat a dát tomu novej impuls, tím myslím především skládání novejch věcí a udržování svejch hráčskejch schopností. 

U obou kapel se mi vždy líbí/li texty. Tím pádem jsem rád že používáte češtinu. Je to hlavně z důvodu, že chcete aby vám bylo rozumět, nebo vás angličtina nikdy nelákala?

Čeština byla jasná hned o začátku NPGD, jako Češi se máme rádi, chceme tak zpívat a zpěvák je dobrej textař, byl by hřích toho nevyužít, na promo Sakala, jsme zaexperimentovali, poslední tři texty jsou od basáka.

Jaký máte názor na naše kapely zpívající anglicky?

Nemáme problém, ať si každej zpívá co chce jak chce.

Jestliže tady neustále mluvíme o české UG scéně, tak mi přijdete jako opravdový underground. Moc se o vás neví, koncertně je to od vás poměrně slabé, čím si to vysvětluješ? Je to tím, že se nikam za každou cenu netlačíte a čekáte, že se někdo ozve sám?

Přesně tak jsme to dělali (nedělali) celejch 10 let. Teď se snažíme na tom zapracovat, muzice teď už věříme na 100%, nebojíme se prodat,  nicméně si uvědomujeme, se řadíme do hodně okrajovýho UG stylu, promo CD je novej začátek, musíme dostat do světa. V každým případě na všechno jsme sami, nemáme moc kontaktů, který by nám jakkoli pomohli. V rámci běžnejch životů je to prostě boj. Když máme možnost si kdekoli zahrát, tak do toho jdeme po hlavě s maximálním nasazením, protože nás to kurva baví.

Na dálku to vypadá, že to v Havlíčkově Brodě celkem žije a HC scéně se tam daří, pochází odtamtud nejedno známé jméno (Pop-porn, Našrot). Jaká je realita, koncerty jsou navštěvované a máte tam nějaký vyhlášený klub kde se dají dělat akce?


V Havl. Bronxu se toho za poslední roky mnoho událo. Obecně se dá říct, že celý 90tý a začátkem novýho tisíciletí byl po muzice větší hlad. To může potvrdit návštěvnost dneska už legendárních HB klubů Vagonu a Roxoru. Postupem času to upadalo (není problém jen HB ale obecně). Na druhou stranu se dá říct, že HB měl vždycky souběžně dvě scény, kde dala hrát živá „rocková“ muzika. Po Vagonu a Roxuru nastoupily kluby Effect a Starej Bar. V současnosti je možnost si zahrát na dvou scénách: na větší v klubu Oko (v prostorách bejvalýho kina) a na menší v tzv. Starym Bowlingu. Návštěvnost se nedá paušalizovat. Někdy je to výborný, někdy jenom dobrý a někdy to stojí za hovno.


Abychom zakončili téma živé hraní. Co festivaly, hráli jste letos na nějakém, v minulosti něco zajímavého proběhlo a plány v tomto směru do budoucna?

My jsme klubová UG kapela a od toho se odvíjí i živý hraní venku. Většinou se jedná o nějaký zahrady, stodoly, max náměstí. Na větší a známější open air fesťáky se necpeme a ani nejsme zváni . Nebráníme se tomu, ale s vědomím okrajovosti naší tvorby žádnou zásadní změnu nečekáme.
V každým případě je pro nás prioritou složit další materiál a zhmotnit ho ve studiu. Náš koncept je asi takovej, hrnout všechno na net zdarma ke stažení. Krom živýho hraní je to dneska další cesta jak to dostat mezi lidi.

Koho z české scény uznáváte a máte rádi?

V naší kapele je poměrně rozmanitý. Každý vyrostl na něčem jiným, ale obecně se dá říct, že na UG kapelách. Od Psích Vojácích přes Našrot, K25A, GNU, Deverovky. V současnosti se dá pouslouchat The.Switch, K25A, Pop-Porn, Thema11, Mother, Vypsaná Fixa, Tata Bojs ….

Je naopak něco co vás na naší UG scéně štve?

Kdokoli se rozhodně uspořádat akci, měl by respektovat muzikanty jak po stránce zázemí a ozvučení a samozřejmě i osobního přístupu, neděláme to pro prachy, ale protože to máme rádi. A ještě UG akcí ubývá. Dneska mladý kapely hrajou převážně stokrát ohraný HC, crossover a rádoby nu-metal.

Co posloucháte za muziku ze zahraničí, a koho byste pojmenovali jako vaše vzory případně inspiraci?

Každý člen kapely má svoje favority, ale dá se říct, že tohle jsou, na kterých se shodnou všichni: Deftones, SOAD, Kylesa, RATM, Metallica, „stará“ Sepultura, Pantera, Isis.

RECENZE

http://bandzone.cz/sakala



Zveřejněno: 23. 10. 2011
Přečteno:
3737 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář