Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

STÍNY PLAMENŮ – Výprava za pravdou špíny CD 2011, Werewolf Productions

Utopili jsme křesťanskou víru v odpadní vodě!

Už před dvěma roky signalizoval Morbivod, že by rád znovu nahrál materiál Ve špíně je pravda, který vyšel v roce 2001 a byl „postižený“ ne úplně ideálním zvukem a bicím automatem. A protože Morbivod je na tom s plánováním lépe než kdokoliv jiný, deset let staré songy jsou tu v novém zvukovém kabátku pod lehce modifikovaným názvem, navíc doplněny o tři raritní kousky z let 2000, 2007 a 2011.

Možná je to ostuda, ale původní nahrávku jsem neslyšel, tudíž nemohu sloužit srovnáváním. Ale třeba je to dobře, nahlížet na materiál jako na čerstvý. Většinou totiž těžko vstřebávám jednou známé skladby podruhé, byť třeba v lepším provedení, s lepším zvukem... Třeba Jilemnického okultistu jsem měl naposlouchaného z demokazety a když vyšel oficiálně, dlouho jsem se ním nemohl smířit (úsměv).

Ideové pozadí STÍNŮ PLAMENŮ je snad každému jasné; a jestli ne, tak alespoň ve zkratkách: kanalizace a její špína, kanalizace a její mytologie, kanalizace a boj proti jehovistům, kanalizace, čistírna, vodárna... Kladné postavy: Mistr Jímač, Syn Poklopů, Pán z Čistírny (druhým srdcem Satan). Záporné postavy: Paní z Vodárny, jehovisti a další příznivci Ježíše Krista (tzv. kristoslavi).

Stojím ve stínu šedé stěny
Na zvradlech pověstných smrtí zrádců
Tady teď končí poslední kroky
Do špíny stopených jehovistů

Od začátku do konce se hraje black metal plný nenávisti a zla, ryzí a syrový, ale zároveň neskutečně chytlavý a plný pozoruhodných melodií. V každé skladbě se objevuje nějaký silný motiv, který se bez nutnosti více poslechů usazuje v podvědomí a pak hraje v hlavě. Měl-li bych vybrat výrazné skladby, pak bych nejdříve ukázal na první Válku na zvradlech, ve které refrén podbarvený vyjící kytarou i výraznou baskytarou dokonale splňuje předchozí větu. Za pozornost určitě stojí Návrat Mistra a Rozhovor o důkazech, songy, v nichž vedou Syn Pokopů a oživený Mistr Jímač dialog, přičemž každého zpívá Morbivod odlišným hlasem. Už několikrát jsem psal, že Morbivodův vokál je přesně podle mého gusta – ostrý, ale zároveň skvěle srozumitelný; a pečlivost, s jakou Morbivod artikuluje je opravdu chvályhodná. Rozumět je každému slovu! Další hit je ukrytý pod číslem 6 a podle názvu (Zaplavili jsme boží sídlo odpadní vodou) je jasné, že se blíží vítězství sil špíny nad svatými. Vítězná píseň je svižná, možná jednodušší, ale o to silnější má náboj. A stejně silné okamžiky lze nalézt i v Morbivodním potrubí, zpočátku takřka heavymetalově znějícím songu s dlouho se opakujícím základním motivem a následným hymnickým refrénem.

Tři „nepůvodní“ skladby do konceptu alba bez potíží zapadají. Temná kanalizační hvězda (původně vyšla na albu Odpadní galerie a byla nazpívána anglicky) přináší několik nálad – ponuré pasáže ve středních tempech se střídají s old school blackem a nechybí ani na poměry STÍNŮ PLAMENŮ netradiční hopsavé momenty. Jedinou zcela novou skladbou je popis cesty do kanalizace, při které to dobyvatelé podzemí přehnali s benzínem a šlo jim o život.

Bál jsem se jako za starých časů
Nohy na ramenou měli jsme
Rachot se stupňoval hrůzostrašně
Výbuchy plynu ve stoce

Autobiografický text je doprovázen hodně rychlým black metalem plným kvílivých kytar, pekelně namrskanými bicími (některé údery zní jak tympány, ale prý se jedná o údery do kanalizačních poklopů) a brumlající baskytarou. Ostatně zvuk (celé nahrávky) je opět typicky „Morbivodní“, pěkně čitelný a ostrý. Závěr patří totálnímu zlu, Švédskem čpícímu výplachu Šedá pohřební zvradla (původně z alba Pokles do temnot kanalizačních hlubin) s překvapivým závěrem, v němž se do hlavní role pasuje brutální baskytara.

Příznivci tvorby Lorda Morbivoda budou s tímhle kompilátem zaručeně spokojeni, ti ostatní by mohli odhodit předsudky vůči zmalovaným postavám a zkusit do světa plného špíny proniknout. Stojí to za to a není to jen o bzukotu a řevu – melodií a různých vychytávek obsahuje tenhle materiál přehršel.

Seznam skladeb:
  1. Válka na zvradlech
  2. Výprava za pravdou špíny
  3. Návrat Mistra
  4. Rozhovor o důkazech
  5. Obsah stoky se řítí městem
  6. Zaplavili jsme boží sídlo odpadní vodou
  7. Morbivodní potrubí
  8. Místo pohřbu zbytků všech svatých
  9. Temná kanalizační hvězda
  10. Přehnali jsme to s benzínem
  11. Šedá pohřební zvradla

Čas: 46:18

ROZHOVOR


www.stinyplamenu.net
www.werewolfshop.cz

Zveřejněno: 22. 08. 2011
Přečteno:
3899 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář