Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ILLEGAL ILLUSION - Day Counting Night Counting CD 2003 - Pohoda Rcs.

Poslední věc od Pohody, neboli poslední studiový počin kapely I. I. ze zasraného malého města Bílovec (to jsem si nevymyslel, to tvrdí kapela, a má-li nějaký obyvatel tohoto města jiný názor, tak se omlouvám, páč jsem tam nikdy nebyl). V krabičce se nachází velice pěkně zpracovaný booklet obsahující jak anglické texty, tak překlady do pro mě srozumitelnějšího jazyka (českého). Cédéčko provází šestnáctistránková knížečka mapující pouť Ilegálů za 9 let existence včetně hory recenzí na všechny nahrávky. Pěkně mi to usnadňujou, nechybí recenze na desku, kterou právě poslouchám a protože mě to moc nebere, šlohnu tuhle větu Sparkmenovi, tuhle Rockshockmenovi a bude to jedna dvě. NÉÉÉÉÉÉÉ! Čtěte dál, to byla samozřejmě legrace, protože je to přesně naopak. Bere mě to s každým dalším poslechem víc a víc. Jednoznačně nejlepší banda od Pohody, své stájové kolegy (viz. recenze na sampler Pohody) převyšuje minimálně o onu pověstnou hlavu.

Hned při prvním poslechu upoutá povedený zvuk (recorded at Tonny Sound Studio, Pustějov, summer 2002, mixed and ingineered by Michal Sobotka; mastered by St. Valášek at Šopa Studio, Lipov, march 2003). Všechny tři nástroje (klasika ? kytara, basa, bubny, jen ve dvou skladbách dostává šanci trumpeta, a to ještě hodně svérázným způsobem) mají rovnocenné postavení, kytara s basou se pěkně doplňují, basa docela často působí jako ?druhá kytara? a v těchto okamžicích drží rytmus pestré bicí. Originální je i hlas nebo spíše hlasy zpěváka, který se pohybuje mezi čistým procítěným vokálem a hrubším křikořevem. V bookletu sice není uvedeno, že by byly použity nějaké umělé zvuky, ale mám pocit, že tam místama jsou.

Hned první skladba ?Šrafování? je pro Illegal typická ? střední tempo, střídání nadvlády kytary a basy, změny polohy zpěvu, podobně je tomu i ve dvojce. Nejedná se rozhodně o HC ani punk, vlastně nedokážu muziku I. I. zařadit do nějaké klasické škatulky ? snad je to crossover, snad alternativa (ke které by snad směřovalo zaměření Pohoda Rcs., která má v logu zaneseno HC ? punk ? alternativa). Když bych měl na některou skladbu upozornit v kladném smyslu, tak rozhodně na:

- čtvrtou ?Všech, kterých se to týká? ? asi nejpomalejší a nejemocionálnější věcička s depresivní náladou

- devítku ?Loket? , která je nejtvrdší a hozená až do metalu hlavně díky zvuku kytary.

Dvě písně se vymykají celkovému konceptu desky, jednak kraťoučká ?Hachuring ? the fish bite?, jednak předposlední ? The first 10? , která zavání rock n rollem a dovedl bych si ji na albu odmyslet.

Zajímavé jsou i texty, no zajímavé, spíš netradiční, protože mi připadají jako poezie nějakého smutného a trošku ujetého mozku (nemyslím to ve zlým), každý si to asi může vyložit po svém, ale já se klidně přiznám, že něčemu nerozumím, i když chci.

Pro orthodox-metal.fans tahle placka asi nebude, ale pro méně zatvrzelé jedince, kteří snesou složitější a řekněme i experimentálnější tvorbu,  můžu s čistým svědomím doporučit. Prodává se to za sympatických 220,- vočí, za což vodňanskou Pohodu musím naposled pochválit.

Čas: 40:25

Skladby:

1. Hachuring

2. Bikebiografitti - still

3. Crumpled paper balls

4. To all whom it may concern: volume 1

5. Hachuring ? the fish bite

6. Grapefruit state ? intermezzo

7. Placeboberry

8. Sultana / Off

9. Elbow

10. The first 10

11. Light blue-black fucking lost war

www.illegal.avizo.cz

www.rbpohoda.cz


Zveřejněno: 09. 06. 2004
Přečteno:
3639 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 06. 2004 11:42 napsal/a marty
hmmmm
asi to nebylo slyset :))))
09. 06. 2004 09:08 napsal/a p3tris
sultana / off
Nikde v recenzi není zmíněno, že se na téhle desce nachází jedna opravdová zvláštnost. Jsou to dvě písničky v jedný. Zkuste si při poslechu Sultana / Off poslechnout nejdříve jen levý kanál a pak jen pravý.