Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

Za Rosu Nocturna odpovídal bubeník Víťa.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina Rosa Nocturna byla založena v roce 2007. K samotnému zárodku došlo během jedné studentské pařby na jedné z brněnských kolejí, kdy kytarista Jenda potkal někdejšího klávesáka Shivu a zpěvačku Eve. Vzhledem k tomu, že všechny bavila podobná muzika a padli si do oka, bylo jasno, že to zkusí spolu po svém. Samotný název je inspirován latinou, resp. latinským vyjádřením pro Noční růži.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Aktuální složení je:
Tonda – kytara (aktivně cca 7 let) – dříve působení v zábavových a cover kapelách
Jenda – kytara (aktivně cca 7 let) – jeden ze zakladatelů skupiny, Rosa Nocturna je jeho první a zatím i poslední skupinou
Víťa – bicí (aktivně 5 let) – dříve působení v kapelách různého ražení – od folku, rocku, přes punk a hard-core
David – baskytara (aktivně až s nástupem do kapely Rosa Nocturna na jaře 2011; dříve několik let aktivně kytara) – dříve působení v kapele s Tondou
Marta – zpěv (aktivně od mládí) – dříve působení ve svojské etno/folkové skupině, stejně tak kromě zpěvu hra na housle

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka vznikala v červenci 2010 ve studiu UnArt ve Slavičíně. Míchání a mastering si vyžádali další dva měsíce. Na konci září 2010 byla deska hotová. Desku jsme vydali samonákladem, tedy DIY. Náklad 200 ks. Cena EP „V tmách“ je 50,- Kč (+ eventuelní dobírka), což už i tak je cena, která je pro kapelu se vstupními náklady silně prodělečná, nicméně toto jsme věděli a tak to prostě chodí. Cílem je dostat nahrávku mezi lidi. Prodává se zatím solidně, nejsme ani zklamaní, ani nadšení, cirka 1/3 nákladu je rozebraná. S nahrávkou jako takovou jsme spokojeni, s odstupem času samozřejmě člověk vyhodnocuje různé věci jinak, a udělal by tytéž věci rozdílně oproti minulosti, ale myslím, že z nás Franta Šebák dostal naše okamžité maximum, za což mu patří velký dík!

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty na EP skládala bývalá zpěvačka Eve, která zní i ze samotné nahrávky. Čeština nám vždycky přišla logická, jsme kapela z Čech a je škoda stavět se po bok „falešně“ anglo-amerických kapel. Čeština je navíc košatá a krásná. Tématicky se EP dotýká hlavně vnitřních pocitů a prožitků samotné Eve.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo Rosa Nocturna je dílo našeho bývalého klávesáka Shivy. Kompletní grafika na samotnou desku potom vznikala pod rukama obou kytaristů, Tondy a Jendy, v kooperaci s celou kapelou. Grafická stránka nahrávky a její výzor je jistě významná a nelze ji podcenit, aby byl zážitek z desky umocněn. Nicméně pokud je obsah nevýživný a jalový, ani sebelepší grafik úroveň nahrávky nepozvedne.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Stejně tak jako má skoro každý člen v kapele rozdílné předchozí působiště (žánrově), tak i samotná inspirace je různá. Kytaristé Tonda a Jenda mají velmi rádi speed a power metal „západního střihu“. Jenda navíc ještě poslouchá jazz a pop (Bjork) a příbuzné „přístupnější“ styly. Marta má ráda vážnou hudbu a keltské motivy. Basák David si rád poslechne big-beatovou klasiku typu Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath apod. No a já (Víťa) si nejraději poslechnu cokoliv zajímavého z tvrdších odnoží rockové a metalové hudby (prog, death, trash apod.).

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávkou jsme firmy neobtěžovali.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Skupina Rosa Nocturna má za sebou něco přes deset odehraných koncertů. Nejpovedenější byl doposud bezesporu křes EP „V tmách“ v brněnském klubu Brooklyn v listopadu 2010, neboť atmosféra byla naprosto uhrančivá!

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě takové ambice máme, pevně věřím, že se nám poštěstí, navíc čeština např. pro Polsko, Slovensko a další východní země není překážkou…

Plány do budoucna...

Bezesporu tvorba nového materiálu, došlo k obměně takřka poloviny kapely, a tento nový elán a svěží vítr chceme zúročit v nových písničkách. Budou trošku „hitovější“, kytarovější, ale propracovanost zůstane. Během letošního roku by měla vzniknout nová promo nahrávka s autorskými věcmi. Poté bychom chtěli naplánovat rozsáhlejší šňůru podzim/zima/jaro 2011 a 2012.

www.bandzone.cz/rosanocturna

Zveřejněno: 07. 05. 2011
Přečteno:
3740 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář