Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

ROSA NOCTURNA – V tmách CD - R 2010, vlastní náklad

Rosa Nocturna – to je další poměrně nové jméno z domácích luhů a hájů. Tato formace pocházející z Brna, která svou tvorbu označuje spojením rock – metal (v zásadě se s tím dá určitě souhlasit, obecný pojem metal bych rozšířil o přívlastky speed a power, muzika je obohacena o výrazné klávesové pasáže) vydala na konci loňského roku svou první oficiální nahrávku, konkrétně se jedná o EP pojmenované „V tmách“.

Takže pln očekávání vkládám CD do přehrávače. Začíná se velmi příjemným intrem, které ke zmiňovanému stylu muziky rozhodně pasuje, plynule přecházíme na úvodní skladbu „Splněná přání“, palba bicích, slibné, říkám si. Ale pouze do doby, než se z repráků ozve hlas zpěvačky Evy. Tak tohle tedy opravdu není to pravé ořechové. Neodvážil bych se přímo tvrdit, že vokalistka neumí zpívat, ale spíše se svým hlasem nedokáže moc pracovat a využívat ho tím správným a potřebným směrem. Tím pádem je její projev na celém EP více než jednotvárný, stereotypní a celý materiál hodně sráží. S tímhle bych tedy já osobně na veřejnost nešel. K tomuto tématu bych měl ještě dodat, že texty nejsou rozhodně špatné a jsou vyvedeny v jazyce mateřském. V celkovém kontextu recenze je tahle pasáž, týkající se zpěvu, v současné době pro další vývoj kapely už poměrně nepodstatná, souvisí už vyloženě jen s tímto albem, jelikož jak jsem se dozvěděl z přiložených materiálů, tak Eva již RN opustila. Co se týče čistě hudebního obsahu CD, tak ten se mi dosti líbí a nemám k němu prakticky žádné výhrady. Muzika výborně šlape, jednotlivé nástroje jsou dobře čitelné (natáčelo se ve studiu Un Art ve Slavičíně, v období červenec – září 2010), perfektní jsou výrazné klávesy, rovněž oceňuji schopnost změnit v pravý čas tempo skladby, díky čemuž působí hudba velmi svěže a stále si zachovává určitý náboj. Na to, že se jedná o první studiovou tvorbu skupiny, tak smekám klobouk, málokdy se totiž kapelám povede zařadit na debut takto povedené a propracované skladby.

Fro fanoušky, kteří si tohle CD pořídí je připraveno několik bonusů, jednak zde najdete spoustu fotek (promo i z koncertů), krátké video přímo ze studia, kde nahrávka vznikala a taktéž celé EP ve formátu MP3.

Moje resumé závěrem je asi takové – za muziku dávám bodů 8, za pěvecký výkon tak 2. Sám za sebe bych kapele doporučil, aby si při výběru příštího zpěváka či zpěvačky dala trošku větší práci a lépe si rozmyslela, koho za mikrofon postaví. Jak už jsem uvedl, hudební materiál je výborný a určitě si nezaslouží být devalvovaný nekvalitním pěveckým projevem.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Splněné přání
  3. Rosa Nocturna
  4. Naděje
  5. Půlnoc
  6. Pavučina života
  7. Andělé

Čas: 28:49

www.bandzone.cz/rosanocturna

Zveřejněno: 07. 05. 2011
Přečteno:
4563 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář