Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

HEAVEN GREY – Falling Mist CD 2010, vlastní náklad

Na začátku letošního roku dorazilo do redakce aktuální CD kapely HEAVEN GREY, která pochází z Lotyšska, konkrétně z tamního hlavního města Rigy. Tahle parta není na hudební scéně žádným nováčkem, původně vznikla už v roce 1993 (tehdy ještě jako deathmetalová), ale jakýsi druhý začátek a zároveň nová éra, hlavně, co se týče stylu muziky, započaly v roce 2007.

Pakliže přejdeme rovnou k nahrávce nazvané „Falling Mist“, dal by se zde obsažený materiál označit zhruba jako gothic metal (nebo gothic rock) s nezanedbatelnými prvky doomu. Většina skladeb se nese ve středním valivém tempu, ale nechybí ani rychlejší pasáže, místy je vše okořeněné nějakou menší odbočkou jiným směrem. Najdeme zde i zajímavé kytarové vyhrávky doplněné klávesovými plochami, kdybych měl pro představu a přiblížení tvorby Heaven Grey čtenářům použít nějaké přirovnání, tak bych určitě uvedl, že jsou zde zcela znatelné vlivy britských Paradise Lost. Hlavní – mužský – vokál není ani zcela čistý, ani se nejedná o klasický murmur, řekl bych, že jde o něco mezi, v každém případě je hlas spíše hrubšího charakteru a podle mě do muziky zapadá velmi dobře. V pořadí sedmá věc s názvem „Life“ je obohacena dámským partem, nejprve krátkým mluveným slovem, posléze přecházejícím do podoby operního zpěvu, který se doplňuje s mužským vokálem, musím říct, že to působí velice zajímavě a jsem sám zvědavý, zda kapela do budoucna třeba nebude uvažovat o začlenění většího množstí dívčích partů do své tvroby. Dalším zpetřením je pak zařazení violoncella. Vše je opatřeno absolutně bezchybným zvukem, jestli jsem to dobře vyčetl, tak materiál byl pořízen ve studiu, které nese název Kluv records.

Texty jsou rozložené takřka rovnoměrně, čtyři věci jsou v jazyce rodném, zbylých pět pak v anglickém, jedna ze skladeb se na nosiči nachází v obou jazyčných verzích, konkrétně se jedná o „Dríz“ („It’s Time“).

S materiálem na CD výborně koresponduje i námět obalu, na kterém je les zahalený mlžným oparem, ze kterého se právě do světa rozlétají ptáci.

Celkově nahrávku hodnotím veskrze pozitivně, kdybych měl přece jen něco málo vytknout, tak bych některé songy malinko zkrátil, aby dostaly větší náboj, ale to je spíše věc názoru, ono pakliže jsou v hudně obsaženy atributy doomu, tak se dá dopředu očekávat, že kompozice budou trochu obsáhlejší, navíc ty gotické pasáže to zase tak nějak vyváží.

Seznam skladeb:

  1. The Way Back Is Gone
  2. Zudusi Dzivida
  3. Following
  4. Dríz
  5. Prom
  6. Regret
  7. Life
  8. Upe
  9. It’s Time

Čas: 52:35

www.myspace.com/heavengrey

Zveřejněno: 02. 05. 2011
Přečteno:
3369 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář