Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Za zjevení lze na blackmetalové scéně považovat ruskou akvizici Nocra.

Proč? Protože je Nocra z Ruska? Ale kdeže, to není ten hlavní důvod... Nocra rovná se dvě pološílené dívky provozující tak obskurní muziku, že z ní dokonale mrazí. Před nedávnem slečny vydaly své druhé album The Haunting u české firmičky Agni Production a tak je nasnadě, že takhle atraktivní šanci na rozhovor jsme nenechali ležet ladem.

Zdravím do Petrohradu a bez dlouhých okolků poprosím o představení vaší skupiny Nocra, která není v našich končinách zatím příliš známá. Takže... kolik je vám let, jak jste se potkaly, kdy jste se začaly věnovat muzice a co má Nocra za sebou? (Co má před sebou si necháme na závěr.)

Lady S:  Zdravím! Dobrá, kde začít. Historie Nocry není tak dlouhá. Kapela byla založena v roce 2008. Tři roky, je to hodně nebo málo? Na začátku šlo o sólový projekt ve stylu syrového skličujícího black metalu. Tento projekt byl vytvořen jako výplň času během přestávky při práci na hudbě Astra Autisma. Kytary, basa, bicí automat a zkreslené vokály, nic víc. Ale jednoho dne se naše cesty zkřížily s Tesanou. Tak jsme se rozhodly zkusit napsat nějaké skladby společně. Mimochodem, před Nocrou měla Tesana zkušenost s hraním na bicí v deathmetalové kapele. První demo obsahovalo šest skladeb. Dvě byly ve stylu temného ambientu a čtyři byly melodický black metal se spoustou kláves. Každopádně, všechny skladby byly instrumentální, kromě "Inter vepres rosae nascuntur", kde byly hostující vokály provedeny Illunisem z německé blackmetalové kapely Beliar. I později jsme měly další song s hostujícím vokalistou, ale ten nebyl nikdy oficiálně vydán. Dále už používáme jen naše hlasy.

Tesana: Po úspěšném debutovém demu jsme dostaly první vážnou nabídku od amerického vydavatelství. Potom jsme začaly nahrávat naše debutové dlouhohrající album. Album s názvem "Enlightened by Death" bylo vydáno v prosinci 2009. Stylově bylo logickým pokračováním dema – melodický atmosférický black metal se spoustou kláves, střednětempými bicími, kytarovými sóly a trochu vzdálenými vokály. Ke skladbám z tohoto alba byly nahrány tři videoklipy a objevili jsme se na četných kompilacích… Tenhle příběh… byl logicky dokončen. Dostaly jsme se na novou úroveň a rozhodly jsme se vrátit k našim kořenům, ke kořenům black metalu. Jinými slovy, odklonit se od digitálního a čistého zvuku a více se přiblížit zvuku, který milujeme a oceňujeme. Ke zvuku poloviny 90. let. Výsledek je patrný na novém albu. 

Jak se to přihodí, že dvě křehké dívky začnou hrát takhle podivnou muziku? Měli jste třeba nějak složité dětství nebo dospívání, že jste se upnuly k temným záležitostem? Nebo v tom hrálo roli něco jiného?

Lady S.: Ne, žádné složitosti v našem dětství neexistovaly. Vyrostly jsme v bohatých rodinách a jezdily na vyjížďky v limuzínách s osobním řidičem.

Tesana: Fajn, trocha humoru… Ano, samozřejmě jsme si prošly obtížnými životními chvílemi, což bylo hlavním důvodem, proč jsme si vybraly takové hudební zaměření. Od dětství jsme misantropové, rok od roku nasáklejší nenávistí k lidskosti a křesťanskému stádu. Pravděpodobně nás takto ovlivnilo naše prostředí. Tesana vyrostla v náboženské rodině a byla od dětství násilně posílána do školy s křesťanským poselstvím, ze které byla o několik let později vyloučena pro rouhačské chování. Lady S. vyrostla v rodině, kde pro ni bylo jen bití… Ale víme, že všechno tohle nás dělá silnějšími a zatvrzele přežíváme, kráčejíce k našim cílům. Také hudba, kterou jsme vždy poslouchaly (ty nejčernější druhy metalu), sehrála důležitou roli ve formování naší tváře.

Lady S.: Nemohu říci, že obtíže jsou pryč. Život v Rusku nebyl nikdy jednoduchý. A je opravdu těžké tu být muzikant. To se týká i pirátství, mp3 souborů a celkově nedostatku respektu k autorským a lidským právům.

Co na to říkali vaši blízcí, když jste si pořídily kytary a bubny a začaly řvát do mikrofonu? Podporovali vás rodiče, nebo naopak lomili rukama, co že to jejich dcery provádějí?

Tesana: Když jsme se začaly vážně zabývat hudbou, už jsme nebyly ve věku a v pozici, kdy by nás měly zajímat názory příbuzných na tyto otázky. Principiálně, naši příbuzní byli připraveni na to, že se to stane, protože byli svědky našeho zájmu a vývoje… Jednoduše, neprotestovali, protože věděli, že jejich souhlas nebo zákaz by stejně neměl žádný vliv na naši kreativitu.

Lady S.: V našem studiu máme velmi dobré odhlučnění. Takže nemáme problémy se sousedy ani s policií…

Proč jste zůstaly jen ve dvou? Nenašli jste nikoho, kdo by měl podobný hudební vkus nebo jste ani nehledaly a měly od začátku jasno, že si vystačíte samy?

Tesana: Ano, vždycky jsme byly duo. Proč ne? Je tu několik důvodů. Zaprvé, pracujeme a žijeme jako jeden organismus a nacházíme složité najít přístup k jiným lidem.

Lady S.: Mimo jiné, když pracujeme spolu, vždycky si můžeme být jisté, že naše cíle budou uskutečněny včas a tak, jak my chceme. Je jednodušší uskutečnit myšlenky dvou lidí, než čtyř nebo pěti… A také, nedostatkem nápadů rozhodně netrpíme.
 
A co koncerty? Už jste hrály na živo, nebo fungujete pouze jako studiový projekt?

Tesana: Ano, samozřejmě, plánujeme jednou hrát živě. Budeme potřebovat využít výpomocné muzikanty… Nemyslím si, že koncert jen o dvou holkách by byl zajímavý jak pro nás, tak pro publikum… Ale teď máme hodně práce i bez toho. Máme hodně myšlenek týkajících se této záležitosti. Třeba po příštím albu vyjedeme na turné.

Lady S.: Uvidíme, co budoucnost přinese…

Jak probíhá tvorba vašich skladeb? Pracujete společně, nebo si každá připravujete doma materiál, který pak předkládáte druhé polovině projektu ke „schválení“?

Lady S.: Každá skladba je jinou záležitostí… Ale většinou já nahraju kytary a pošlu je dál. A když se sejdeme na zkoušce, Tesana už má připravené bicí party. Zůstává to na nás, přesně všechno připravit na nahrávání. Nezáleží na tom, co přijde jako první, text nebo hudba, je to o tom, že každá skladba je jiný příběh s upřímnými emocemi a nenávistí k sobě samým a ke světu kolem nás.

Album jste nahrávaly vlastními silami? Ve zkušebně? Nebo máte své vlastní studio? Vycházím z informací, že o zvuk se starala jedna z vás…

Lady S.: Astra Autisma a Nocra nahrávají v našem vlastním studiu. Utratily jsme spoustu peněz za nákup potřebného vybavení, ale stálo to za to, poněvadž to přineslo podstatně lepší zvuk, než v případě našich prvotních děl. Když pracujeme v soukromém studiu, nejsme limitovány časem a můžeme řídit celý proces, od zkoušení až po konečný mastering a nahrání master CD. A máme důvěru v práci v pohodlí a v domácké atmosféře. Samozřejmě, pro dokonalost není žádný limit a v budoucnu budeme potřebovat do studia více nového vybavení… A také se naučit více o sound engineeringu. Ale jsem si jistá, že teď už jsme na poloprofesionální úrovni.

Tesana: Lady S. je bohyně zvuku a řídí všechno od zapojení kabelů až po konečné úpravy. Někdy bych ráda pomohla, ale mou největší pomocí je – do ničeho se nemotat!

Také jsem si na youtube pustil váš nejnovější videoklip, který je přesně v duchu vaší tvorby – temný, zlověstný, neklidný… Kdo je jeho autorem a jak probíhalo nahrávání? Je to pro vás snadné – pořídit klip, nebo je to drahá záležitost?

Tesana: Naše videoklipy, stejně jako všechno ostatní týkající se naší kapely, jsou dítky našeho dua. Dějová linie, natáčení a stříhání klipů… Jelikož pracujeme bez pomoci, nestojí to až zas tak moc. Nápady na videa jsou naší produkcí. Jednoduše vydedukujeme to, co cítíme. Je to zhmotnění našich myšlenek do vizuálních obrazů. Brzy začneme natáčet nový klip a už máme celkový děj. Myslím, že dokončíme natáčení koncem jara…

Jaké fanoušky chcete svou muzikou oslovit? Existuje třeba v Rusku nějaká silnější komunita spřízněných duší, nebo míříte spíše do zahraničí? Můžete vyjmenovat nějaké kapely, které jsou takříkajíc vaší krevní skupinou?

Lady S.: Nemohu říci, že se snažíme přinést našim posluchačům nějakou ryzí propagandu. Každý si může najít v naší hudbě něco pro sebe. Ano, jsou tu hymny zášti vůči křesťanství, ale hlavní myšlenkou je boj ve světech uvnitř nás. Hudba Nocry tak přináší bolest, agónii a utrpení našim hořícím duším.

Tesana: Metalová komunita v Rusku? Hmm, o tomhle jsem nikdy nepřemýšlela. V první řadě nabíráme směr do zahraničí, protože v Rusku black metal přežil sám sebe ještě předtím, než se tu vůbec narodil. V Rusku máme hodně fanoušků a neolupujeme je o pozornost díky sociálním sítím. Snažíme si získat řádnou pozornost, ale nemyslím si, že budeme spolupracovat s ruskými labely. Naše práce je zaměřena především na zahraniční publikum, kde máme své spojence.

Album vychází u malého českého labelu Agni Prod. Jak to přijde, že ruská kapela zakotví v Čechách? Vybíraly jste z více možností, nebo jste dostaly jen jednu konkrétní nabídku?

Tesana: Jak už jsem řekla, původně jsme plánovaly vydat toto album u zahraničního vydavatelství. Dostaly jsme spoustu nabídek od různých vydavatelství z různých zemí. Ale podmínky českého vydavatelství nás zaujaly mnohem více, než ostatní. A rychle jsme našly společnou řeč s majitelem vydavatelství. Jsme potěšeny kvalitou produktu a vývojem vydavatelství. A doufáme v pokračování ve spolupráci s tímto vydavatelstvím i v budoucnu.

Co si od vydání CD v Čechách slibujete? A jaké máte plány do budoucna?

Tesana: Doufáme, že toto vydání bude potěšením pro fanoušky. Udělaly jsme obrovskou spoustu práce na tomto albu od prvního tónu až k obalu. A doufáme, že si teď od studiové práce trochu odpočineme a v klidu začneme časem připravovat skladby na další album.

Lady S.: Vedle Nocry, doufám, vyjde tento rok plnohodnotné album Astra Autisma. Práce jde dobře a už je připravených několik skladeb, ale… To je jiný příběh. Chtěla bych to udělat na vinylu nebo na kazetách. A tak promluvit proti mp3, pirátství a komerční hudbě.

Díky za odpovědi…

Lady S.: Děkujeme za otázky. Podporujte underground! Boycott mp3!

Tesana: …and kill the christians!

www.agni-productions.com
http://www.myspace.com/nocraofficial

Zveřejněno: 14. 04. 2011
Přečteno:
3586 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 04. 2011 08:31 napsal/a manafob
jooo
šoupnout je do Tabu - Šmucler by z nich měl radost :-)
14. 04. 2011 23:08 napsal/a Martin
:)
Vskutku úsmevné, dámy to majú zjavne v hlave v poriadku :))