Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Na otázky odpovídají dva členové kapely...

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Urscumug: Bylo to na přelomu roku 2005/2006. Název Katarze se nám zdál jako nejvýstižnější jméno pro kapelu, jaký jsme mohli zvolit (duševní očista způsobená nepopsatelným emočním zážitkem, v našem případě hudbou). Hudba je pro nás takovým přerodem a tedy i očistou od frustrace a špíny světa. Chtěli jsme hrát extrémní metal a zpívat o drsných, starých časech, ukrytých kdesi dávno v temné minulosti lidstva – v pravěku a i před ním. Co tenkrát bylo, jsou jen dohady, tak proč to všechno v textech neokořenit špetkou fantazie a mýtů z pera Roberta Holdstocka - autor je také zdrojem inspirace většiny textů kapely.

Revenant: Za tu dobu, co poslouchám extrémní hudbu, jsem nenarazil na nikoho, kdo by ji byl ochoten i hrát. Pak jsem poznal Urscumuga (kytara) a za krátko Kolobose (bicí). Konečně byla možnost realizovat svou opravdovou duševní stránku existence.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

  • Urscumug - kytara, 29 let, na kytaru hraje 15 let. Hrál na basu v pražské kapele Daimonion (rock/metal), krátce hrál na kytaru a basu s Infernal Blaze (black metal).
  • Revenant - zpěv & texty, 28 let, v hudbě se pohybuje 11 let.
  • Kolobos - bicí, hrál HC v kapele Val-muquabala, nyní hraje na bicí v kapele Sepsis(death metal).
  • J.C. - basa, nový člen kapely (od listopadu 2010), hrál u mnoha tuzemských spolků jak např.: Blasphemer, Elyseum, Infernal Blaze... V současné době se mimo Katarzi věnuje i svému sólovému projektu Absconditor, kde hraje na kytaru a zpívá a dělá prostě všechno.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Urscumug: Byli jsme pod nátlakem času a nedostatku peněz a to se také projevilo na výsledku. Čisté nahrávání zabralo 2 dny + nezbytný mix, master, a minimalistická produkce od zvukaře. Suma sumárum, měli jsme to hotovo se vším všudy za 6 dní. Spokojenost je brzdou pokroku, takže dneska bychom k tomu přistoupili jinak - hlavně by jsme se nevožrali den před nahráváním. Zkušenost č.1 ve studiu je všechno slyšet a kolikrát hlavně to co nechcete. Vydali jsme to v nákladu do 100 ks, pod vlastní režií. Boucháme to většinou na koncertech za  99,9 Kč.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Revenant: Texty zpočátku inklinovaly k pohanským a proticírkevním tématům. Později mě čím dál víc začala fascinovat tvorba Roberta Holdstocka: Mýtus jako příběh co se rozvíjí v tradici... Kde je začátek mýtu? V dobách kdy lidé ještě nenazývali bohy jmény jako Wotan, nebo Odin. Mohli to být hrdinové příběhů, které se opravdu staly a až ústní tradice jim mohla přisoudit nadpřirozené vlastnosti a podstatu. Takže čím víc jde člověk do minulosti, tím víc se blíží skutečnosti, která byla v těch dobách z hlediska přežití velice náročná. Je to pro mě veliká inspirace. Češtinu jsem zvolil, protože tak se nejlépe vyjadřuji.

Urscumug: Autorem všech textů je Revenant, krom songu 43 - ten text je můj a song je věnován slovenské armádě zahynuvší na maďarských hranicích těsně před přistáním doma. Vojáků bylo přesně 43, z toho přežili dva.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Urscumug: Autoři loga jsme my dva (Revenant a Urscumug). Booklet je pro nás hodně důležitej, kort v dnešní době počítačů, internetů a mp3, kdy už si hudbu moc lidí nekupuje. Navíc ta knížečka nese poselství kapely. Jedno bez druhýho nefunguje – dlouho jsme si s tim vyhráli.

Revenant: Loga máme vlastně 2, první zplodil Urscumug a druhé já. Obojí je naším vyjádřením. Na přední straně jsou kosti mrtvé srny, které jsme potkali cestou do zkušebny. Takže symbol zmaru vprostřed věčně se obnovující matky přírody. Grafika by měla vždy vyjadřovat postoje kapely.

Urscumug: Ta červená je zrdrcující. Uvnitř jsou texty, Erb kapely a seznam songů - no, nekupte to!

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Revenant: Kdyby šlo o to, co poslouchám a mám rád, byli by to nepochybně Nargaroth, Burzum, Drudkh, Immortal, Silencer a mnoho dalších. Inspiraci hledám především v přírodě...

Urscumug: Především Immortal, Helheim, Taake, DHG, Vintersorg, Marduk, Impaled Nazarene, Kampfar... a spousta ambientu, dark ambientu, industrialu, ale i psytrance. Zrovna teď dost ulítám na Triarii, taky si poslechnu starší Ministry a Neurosis. Z nových kapel mám rád Heimdalls wacht, Urfaust, Ved buens ende. A miluju Bathory - Quorthona můžu vždy. Inspirace je všude kolem, stačí mít otevřené oči a někdy hlavně zavřené...Rád chodim ven do přírody, ale je jí pořád čím dál míň, alespoň v blízkém okolí mého bydliště. Everything Dies!!

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Urscumug: Jen jsme kontaktovali tuším 3 firmy - Tryzna, Epidemii rec. (Martina znám osobně a CD od nás dostal, co s ním udělal mi však už není známo), IFA rec. Poslal jsem pár CD lidem, kteří si napsali. Měli jsme ohlas i v zahraničí - poslali jsme desku až daleko na sever - do Finska.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Urscumug: Něco mezi 30 - 40. Nejpovedenější budou asi ty poslední.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Urscumug: Určitě, když bude příležitost, tak se jí chopíme. Proč hrát „jen“ doma a ochuzovat potenciální fanoušky v zahraničí. Tím nechcem říct, že se nám tu špatně hraje.

Plány do budoucna...

Urscumug: Hrát, hrát a zase hrát, chceme se zaměřit víc na promotion – Udělat fota kapely, trička, nášivky, odznaky atd. Prostě udělat propagandu, tak jak má být. Nic nepodecenit, hrát a skládat nové a nové věci.

bandzone.cz/katarzeblackprogressivefolk
www.myspace.com/katharze


Zveřejněno: 07. 03. 2011
Přečteno:
4067 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář