Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY – Návaz CD 2011, Season of Mist

„A ještě mi tu nakonec zbyl jeden veliký otazník. Bude příští velká deska česky nebo anglicky?“ Tak jsem ukončil recenzi na skvělý poslední materiál SSOGE Osamělí. V navazujícím rozhovoru jsme téma jazyka také otevřeli. „Já si myslím, že pokud budeme hrát „venku“ nebo posílat promo CD zahraničním vydavatelským firmám, chce to angličtinu,“ pravila tehdy Hanka. A Radek po Relic Dances tvrdil: „Jazykem rocku je angličtina. Venku není (v rámci rocku/metalu) na češtinu nikdo zvědavý, co si budeme povídat. Navíc jsme většinu textů dělali přímo v angličtině a jejich české překlady bereme s rezervou. Mimochodem, zkusil sis to v češtině zazpívat? My jo, a docela jsme pobavili.“

Výsledek je oproti předcházejícím vyjádřením ve všech směrech opačný. Kapela míří do světa pod záštitou zahraničního (a nikoliv malého) labelu a prozpěvuje si k tomu mateřštinou. A čeština do etnického a pohanského doom metalu pasuje parádně (nevěřte proklamacím vydávající firmy, která kapelu v katalogu vede jako folkmetalovou; větší pitomost jsem dlouho nečetl). Hančiny (tu a tam jí některý kolega pomohl) texty jsou poetické, inspirované slovanskými božstvy, přírodou, živly... To sice není u kapely daného zaměření nic nového pod sluncem, ale na druhou stranu jsou slova poskládána moc hezky, poslech neruší a plynou úplně přirozeně.

Zato řazení skladeb považuji za velmi nešťastné. Když jsem album slyšel poprvé, přišlo mi nevýrazné a takové nijaké. A pak jsem přišel na důvod. Asi to platí obecně – zpočátku je posluchač pozorný, postupem času ostražitost lehce upadá a první dojem si vlastně utváří na základě začátku nahrávky. A Sajlenti hodili na úvod do placu dvě vcelku fádní kompozice, kterým chybí nějaký silnější moment, něco zarývajícího se pod kůži. Pocit napětí, mrazení v zádech a husí kůže přichází až s třetí Skryj hlavu do dlaní. Tahle skladba měla být na začátku a album by vyznělo mnohem výrazněji.

Ale abych byl spravedlivý... Návaz je velmi kvalitní počin, o tom není sporu. Celému materiálu vládnou takřka všudypřítomné skvěle zahrané a výborně nazvučené housle kouzlící jednu pěknou melodii za druhou. Hanka zpívá výborně – to se dalo čekat – a Pavel se taky neztrácí. Jistě, ve srovnání s ženským elementem nedostává tak velký prostor, ale s tím svým se vyrovnává se ctí; jeho projev je hodně pestrý – od čistého zpěvu přes nečistý k minoritnímu drsnému řevu.

Skladby Mokoš a Zlatohlav jsem již nakousl. Ve středních tempech plynoucí Mokoš mi přijde zbytečně natahovaná, nezabírají dlouhé bezeslovné vokály („áááá áááá áááá áááá“) ani obyčejné melodie, jen Hančin procítěný zpěv skladbu táhne z průměru. Zlatohlav potěší o fous více, minimalistické decentní pasáže v režii houslí i odlehčený ženský zpěv jsou příjemné, nástupy ostatních nástrojů ale vyznívají jaksi naprázdno a nezachrání je ani violoncello. S cimbálem na úvod Skryj hlavu do dlaní přichází razantní proměna. Najednou to jde, jako kdyby se kapela nejdříve rozehrávala a pak se do toho skutečně opřela. Krásné táhlé tóny houslí, nápaditý duet obou zpěváků, chytlavý refrén, drobné kudrlinky pro zpestření a hit číslo jedna je tady: skladba, která by měla být dávána k lepšímu na oficiálních profilech coby vodítko k tomuto materiálu, nikoliv Slava. Ta je, podle mě neprávem, terčem poměrně silné kritiky pro jednoduchost, plánovanou hitovost či dokonce kýčovitost. Nemyslím si to, jediné, co mi u ní nesedí, je pozice prvního singlu. Od zbytku materiálu se totiž diametrálně odlišuje... Ale proč by SSOGE nemohli nahrát jednu skočnou a veselejší skladbu? Navíc tak silnou a nabízející spoustu zajímavých momentů – ať už jde o prolínání duetu Hanky a Pavla s dialogem týchž nebo v pozadí se vyskytující sborové zpěvy.

Po rychlejším tracku nastává zvolnění, ryzí folklór Sudice obohacuje vklad Zuzany Lípové, která si střihla druhý, potemnělý hlas; už předtím se v songu Přísahám v podobné roli představila Míša Lipárová a aby těch hostů nebylo málo, jejich počet se zastavil na čísle 7, které ještě navyšuje počtem nespecifikovaný mužský sbor. Nejvíce „doom“ a „metal“ a nejvíce provázaný s minulosti kapely je song Dva stíny mám. Podle mě vůbec nejlepší věc, která se na Návazu nachází. K ostře riffující kytaře se posléze přidávají housle, violoncello, mužský chropot a později i Hanka. Dramatičnost skladbě dodávají časté změny nálady i citlivě zakomponovaný cimbál, o dalších klasických nástrojích nemluvě – houslové sólo je opravdu nádherné. Deska pomalu spěje k závěru, Pramen co ví opět nabízí hlavně houslové party, ale i violu, kontrabas, dvojhlasy i sbory. A pak přichází trocha smutku a samoty – Samodiva. V ví burácí kytara, nad ní se vznáší opar houslí a violoncella, opět nechybí cimbál ani pestré vokály, jen je škoda nedotaženého závěru, skladba i album skončí jakoby nic... chybí něco, co by tohle dílo výrazněji korunovalo, třeba na způsob konce písničky Skryj hlavu do dlaní.

Zvuk je precizní, křišťálově čistý, nahrávalo se v Grapow Studios (rockové nástroje) a ve studiu Českého rozhlasu Ostrava (klasické nástroje), další doprovodné záležitosti také snesou nejpřísnější měřítka, ať už jde o stylový graficky vytříbený obal (v případě limitované edice s přívěškem na krk – kdysi něco podobného nabízeli Root v Kärgeräs) či očím libá trička.

Závěr? Když budu Návaz srovnávat s předchozím česko-polsky napěným materiálem, musím konstatovat, že se Osamělí stále nacházejí na trůnu a novinka je překonat nedokázala. Neprohrála na celé čáře, to by ostatně bodové hodnocení nebylo tak vysoké, ale o fous resp. dva ano. Chybí jí více „dramat“, více smutku „smutného jak pondělí“ (úsměv), více skladeb typu Dva stíny mám, Skryj hlavu do dlaní resp. Osamělí nebo Tváří v tvář.

Seznam skladeb:

  1. Mokoš
  2. Zlatohlav
  3. Skryj hlavu do dlaní
  4. Přísahám
  5. Slava
  6. Sudice
  7. Dva stíny mám
  8. Pramen, co ví
  9. Samodiva


Čas: 48:42

www.ssoge.com
bandzone.cz/silentstreamofgodlesselegy
www.myspace.com/ssoge
www.season-of-mist.com
 


Zveřejněno: 11. 02. 2011
Přečteno:
3868 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář