Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

CONCRETE - Reo CD 2010, Cecek Records

Přesně tohoto jsem se obával... O Concrete jsem toho moc nevěděl, ale i to málo dávalo tušit, jakým směrem se jejich hudební pojetí bude pravděpodobně odvíjet. Po potvrzení si faktu, že styl jakým se profilují, je někde na pomezí HC/numetalu, a následném poslechu prvních tónů už bylo vše jasné. Bohužel. To, co se line z alba, jenž dostalo název Reo, mi radost nedělá. Je to totiž hudba, která byla svého času dost populární, ale ta doba skončila zhruba tak před deseti lety. Tenkrát i zakládající tvůrci žánru zjistili, že už není kde brát a je třeba inovovat neboť zakrnět se rovná sebevraždě. Kdo si toto neuvědomil, skončil v zapomnění, nebo jako kopie sebe sama. Potom teprve tato hudba v širším měřítku dorazila do Čech. 

Ano, Concrete vznikli zhruba v té době, v roce 1998, kdy byl tento styl na vrcholu. O to více mě udivuje, že za ta léta nejsou schopni reagovat a přijít s trochu vlastním ksichtem a stačí jim k životu tak málo. Na této osmiskladbové novince lze snadno definovat ono známé tvrzení "že někomu ujel vlak". Pár známých, hopsavých rifů, rádoby melodických refrénů, s nepříliš příjemně znějícím melodickým hlasem (proti tomu hrubšímu nic nenamítám). A na světě je další nemastná, neslaná záležitost. Tak strašně česká a nepůvodní.

Toto tvrzení se nevztahuje pouze na Concrete, ono to u nás s touto scénou je celkově dost na levačku, ale jakž takž se dá pár dobrých kapel vybrat, které za poslech stojí. Jenže ony spolky alespoň trochu reagovaly na okolní svět a šly s dobou, nebo uměliy vytvořit silné skladby, s dejme tomu trochu „hitovým“ potenciálem. Jenže ani jedno u Concrete ve větší míře nenacházím, náznaky ano, ale tak slyšitelné a předvídatelné, až běda. Jako zářní příklad snadno poslouží druhá věc Soused nebo čtvrtá Chceš to, jenž jsou v podstatě stylově správné, mají dostatečnou energii, ale abych se z toho dokázal dojmout, tak to bych musel přihmouřit obě oči a dělat, že jsem se zrovna narodil.

Jak lze z bookletu vyčíst, celý materiál se natáčel a míchal ve studiu Hostivař, ale po pravdě bych čekal o něco lepší výsledný efekt. Ne, zvuková podoba není špatná, ale je to jen průměr. Když si vzpomenu, co od tamtud umí vyjít, namátkou GOTF... jejich zvuk oproti Concrete doslova řeže...


Další věc, která není úplně ideální a kterou nejsem schopen pochopit, je, proč jsou texty v bookletu přeházené. Poslední dobou u tuzemských kapel velmi častý jev - že by u všech řádil šotek nebo to snad byl záměr? Texty jsou v našem mateřském jazyce, což je samozřejmě pozitivní zjištění, ale většinou jsou to jenom klasické nasranostní řeči.

Čas: 26:36

Seznam skladeb:

  1. Liqidace
  2. Soused
  3. Hledání
  4. Chceš to
  5. Co s tebou
  6. Minulost v nás
  7. Prachy
  8. Pevný bod - remaster

http://bandzone.cz/concrete

 


Zveřejněno: 19. 02. 2011
Přečteno:
3412 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář