Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

5. prosinec 2010, Praha – Exit Chmelnice

Stává se již dobrou tradicí, že rozjímavý předvánoční čas adventní přijíždějí do České republiky dokreslit svými vystoupeními melancholické metalové spolky z různých končin světa, ponejvíce samozřejmě z těch na sever od naší vlasti. I na letošní prosinec je pro české fanoušky připravena podobně laděná akce. A protože „dobří holubi se vracejí“, pódium v klubu Exit Chmelnice přivítá již potřetí v krátké době finské zasmušilce SWALLOW THE SUN. Na tomto exkluzivním večírku je doprovodí exotičtí Chilané MAR DE GRISES (kteří se již pražskému publiku rovněž představili – před dvěma roky po boku dalších slovutných doomařů SATURNUS) a třetím do mariáše budou islandští SÓLSTAFIR (ani toto jméno není českému uchu neznámé – loni na podzim předvedli excelentní výkon po boku CODE v Brně).

Headliner akce, SWALLOW THE SUN, si na doomové scéně vydobývá čím dál větší (a nutno dodat, že i zaslouženou) pozornost. V posledních letech se stali jedním z nesporných lídrů žánru, a to nejen díky pilné koncertní činnosti, ale především kvalitou svých nahrávek. Kritikou i fanoušky jsou považovaní za jednu z vůbec nejlepších kapel současné doommetalové vlny a generace vůbec. Na scéně působí od roku 2000, uzavírají tedy svou první dekádu, ale velmi rychle, přirozeně a plynule dokázali navázat na o generaci starší klasiky žánru, jako jsou MY DYING BRIDE, i na tradici rozvinuté a kvalitní doomové scény v domovském Finsku (SHAPE OF DESPAIR, SKEPTICISM a další), ovšem postupně přinesli řadu svých vlastních prvků, kterými osvěžili současnou podobu žánru. Sází na pestrost hudebního výrazu, umí přirozeně střídat tempa, nálady, vyhýbají se stereotypu a monotónnosti, naopak rádi čerpají ze „sousedních“ žánrů – na jedné straně se nebojí gotiky (která je v jejich podání velmi vkusná), na straně druhé ani deathu či death/doomu, poslední album přineslo dokonce i blackmetalové prvky. Jejich kladem je skvěle zvládnuté řemeslo ústící v precizní a velmi dotažené skladby (skladatelsky, zvukově, produkčně, hráčsky...). A ještě jedno velké plus – navzdory vší beznaději, marasmu a smutku, který patří k doom metalu obecně a k finským kapelám dvojnásob, umí SWALLOW THE SUN vlít do žil i záblesk jakési radosti a naděje. Naživo pak tato šestice dokáže svým uhrančivým projevem a muzikantstvím vtáhnout od první minuty, okouzlit intenzivní atmosférou a silnými hutnými melodiemi.

Velmi dobře nastartovanou kariéru mají i chilští MAR DE GRISES. Před šesti lety ohromili fantastickým debutem „The Tatterdemalion Express“, jenž se stal jedním z nejexperimentálnějších doomových alb vůbec... Představili se jako kapela, která se nebojí překračovat zaběhané postupy, zkoušet pevnost žánrových limitů a možností, být v dobrém slova smyslu provokatéry. Na jedné straně ctí tradiční doom metal a řada pasáží vypovídá o tom, že ho mají dokonale zmáknutý, na druhé straně nenechají posluchače či diváka dlouho ukolébat. Vedle doomu a melodického deathu tak u nich nalezneme kompletní škálu kořenících přísad – od křehkých a téměř relaxačních ambientních momentů přes bizarní harmonie a melodie až po hlukové stěny a kakofonie. Aktuální, již třetí řadová nahrávka „Streams Inwards“, která sklízí množství ocenění a pozitivních ohlasů i recenzí, zní velmi uceleně a vyzrále. Výraz kapely se ustálil, zhutnil, skladby mají pevnou strukturu a přitom je zde stále znatelná sympatická progrese a inovativnost. MAR DE GRISES se definitivně zařadili mezi lídry nové vlny doom metalu – dokáží vykouzlit stejně sugestivní atmosféru jako staří mazáci, ale zároveň nejsou žádným jejich revivalem. Dokáží vdechovat doom metalu vlastní čerstvé nápady a citlivě, chytře jej skloubit s nenucenou progresivitou, psychedelií, ambientem a dalšími velmi přirozeně využitými prvky. Navíc – jak ukázali při své minulé pražské zastávce – jsou to muzikanti par excellence, kteří se naživo nezaleknou ani velmi náročných pasáží a dokáží své umění přednést citlivě, precizně, působivě a připravit tak svým fanouškům velký zážitek.

Oproti introvertním, do sebe koncentrovaným SWALLOW THE SUN i hračičkovským MAR DE GRISES působí SÓLSTAFIR nejrozevlátěji z této koncertní sestavy. Ačkoli existují již šestnáct let, širší pozornosti se těmto kovbojům z Islandu dostává až v poslední době. Přitom jejich hudba je na jedné straně velmi originální až svérázná, na straně druhé má potenciál oslovit a zaujmout velmi široké a různorodé publikum. SÓLSTAFIR totiž prošli mimořádně zajímavým hudebním vývojem, od severských blackových a viking metalových kořenů přes post-black až k jakési vlastní verzi post-rocku či post-metalu – dlouhé skladby s rockovým drajvem, skandinávskou melancholií, názvuky psychedelie, hypnotické, sugestivní a přesto jako dělané pro živá vystoupení. Druhou příležitost (a první pražskou zastávku) jedné z nejzáhadnějších a nejnezařaditelnějších metalových kapel by si neměl nechat ujít žádný hudební gurmán, ostatně menu na celý večer je dostatečně bohaté, chuťově vyvážené a nabízející silné zážitky i emoce.

Vstupenky kupujte v běžných předprodejích. Bližší info o akci získáte na webu www.obscure.cz nebo tel. čísle 774 220 183.

 

Zveřejněno: 25. 11. 2010
Přečteno:
3289 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář