Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SULPHUR – Thorns in Existence CD 2009, Dark Essence Records

Kytaristé (nejen) z Vulture Industries, bubeník (nejen) ex-Aeternus, zpěvák a basák odnikud – to je sestava, která se podepsala už pod druhé řadové album skupiny norské Sulphur. Ta vznikla, kde jinde než v Bergenu, už v roce 2000, ale s debutem (kterému předcházely dva demosnímky) se pod Osmose přihlásila až v roce 2007; loni na podzim na něj navázala a k nám deska Thorns in Existence dorazila coby předzvěst vystoupení „Síry“ na 4. pokračování festivalu Phantoms of Pilsen 6.11.2010.

Suplhur jsou označování jako avantgardní death/black kapela, nicméně v jejich případě bych byl se škatulkováním opatrnější. I když oba zmíněné „tvrdostyly“ lze v jejich produkci vcelku snadno objevit, já bych se spíše přiklonil k označení dark a ještě přidal přídomek melodický. Sulphur se totiž nepouštějí do žádných zabijáckých divočin, naopak se většinou drží středních temp a dojem se snaží umocnit netradičními postupy, tak říkajíc avantgardními. Taková avantgarda jako Vulture Industries to ale není...

Úvod první skladby připomene hudbu z filmů pro pamětníky a poté se rozjede asi nejatraktivnější kompozice kompletu – Revelation, ve které je těch netradičních a neoposlouchaných momentů asi nejvíce. Temnou darkmetalovou muziku zpočátku určují příjemné kytarové melodie, ale postupem času se vynořují netrendové vyhrávky a „zlé“ programované zvuky. Zachmuřený vokál a strojová rytmika jsou také na svém místě a rozjezd se tedy povedl. Druhá True Father of Lies se zpočátku tváří jako typická rubanice, ale v polovině už posluchač netuší, co bylo na začátku... Tempo významně polevuje, muzika směřuje kamsi do artrockových sfér a táhlé kytarové tóny na hlavu porážejí konformní úvod. A to je záležitost, která probleskne při poslechu Thorns in Existence hlavou častěji – je to dobře, že se střídají vcelku fádní pasáže s těmi avantgardními a progresivními? Každý si odpoví po svém, mě to někdy přijde trochu na škodu, na druhou stranu nebýt obyčejnějších momentů, ztratily by ty neobyčejné svůj potenciál...

Sulphur nežijí jen z mixu černého a smrtícího kovu, tu a tam zavanou i thrashové větry. Podobně jako muzika je variabilní i zpěvákův projev – podle dostupných informací vše nazpívalo jedno hrdlo a je na místě Thomase Skinlo Høyvena pochválit. Pohybuje se od typického havraního skřehotu přes netradiční deathový zastřený řev po relativně čisté polohy a občas se pouští i do nebeských chorálů, čímž nemalou měrou přispívá k pestrosti materiálu. Ten sice postupem času trochu ztrácí kouzlo – jakoby už tady většina nápadů byla – ale stále dokáže zaujmout. Třeba v pochmurné baladě Luna Noctiluca, postavené na jednoduché riffové jízdě, kterou střídají atmosférické odlehčené úseky s občasnými teatrálními výjezdy. Pravým opakem je Into Nothingness, obyčejný černěkovový rachot s podivným začátkem a fádním závěrem do ztracena...; zřejmě nejslabší položka nahrávky. Naopak těsně před koncem se ještě jednou zablýskne na lepší časy, Throne of Illusion obsahuje uhrančivé melodie i zběsilá tempa, řev i recitaci a opět nechybí špetka umělých zvuků a náladotvorná melancholická mezihra. I závěrečná A Crimson Line se povedla, potěší v ní hlavně sáhodlouhé kytarové sólo táhnoucí se snad polovinou skladby.

Nahrávalo se (jak jinak) v Conclave a Earshot studiích za asistence mistra Bjørnara Erevika Nilsena z Vulture Industries a zvuk je precizní, jak je u produkcí tohoto pána obvyklé. Škoda nepříliš atraktivního obalu, i když modlící se kněží s vepřovými hlavami nejednoho odpůrce církve potěší (smích).

Seznam skladeb:
  1. Revelation
  2. True Father of Lies
  3. The Purifying Flame
  4. Hunting Sickening Seas
  5. Luna Noctiluca
  6. Into Nothingness
  7. Invented Visions of Eternal Salvation
  8. Ravner Beiter i Banesår
  9. Throne of Illusion
  10. A Crimson Line

Čas: 44:27

www.myspace.com/sulphur666
www.darkessencerecords.no


Zveřejněno: 27. 10. 2010
Přečteno:
3348 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 11. 2010 18:44 napsal/a Miloš
Sulphur na živo
Sulphur na živo PHANTOMS OF PILSEN 4.