Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Se zpěvákem a kytaristou Petrem jsme si povídali o festivalech, hudbě ale hlavně o nově vydané desce.

Ahoj Petře! Jak se dnes vede?

Po takom ťažkom víkende ešte nie som úplne v poriadku… Iste to väčšina z nás pozná. Iste nie som sám, komu nie je dobre.

No to asi všichni známe. Vzhledem k tomu, že jste během léta vypustili do světa vaši novou desku, budeme se asi primárně bavit o ní. Na začátku bych ale ráda shrnula uběhlé období festivalů. Kde všude jste hráli a kde se nejvíce líbilo?

Tento rok ich teda veľa nebolo. Pochodili sme české festivaly a jeden domáci. Najviac sa nám páčilo na Hell Fast Attack. Jednak kvôli krstu nového CD a jednak kvôli výbornej spoločnosti (zdravíme Ravenovcov a Hromovladov!) Na tomto festivale sa hrá parádne a verím, že všetko pôjde podľa mojich predstáv a budúci rok sa tam vyberiem ako divák.

No, ono je dost možné, že kvůli nízké účasti na letošním ročníku už další ročník nebude. Když už jsme u toho, jak se ty koukáš na návštěvnost koncertů a festivalů?

Je to dosť slabé, čo ma veľmi mrzí. Pre mňa je to smutnejšie vo chvíli, keď tak som ako hráč a nie ako poslucháč. Na tie veľké festy ako je BA príde samozrejme ľudí veľa, ale tie menšie sa veľkej účasti nedočkajú. Je to veľká škoda, pretože ja osobne som sa na takýchto festivaloch cítil najlepšie. Žiaden zhon, všade pohoda. Bude ma veľmi mrzieť ak pravé Hell Fast Attack zanikne.

Já jsem měla možnost vás vidět na Hell Fast Attacku, kde jste předvedli výbornou show a pokřtili novou placku.  Jak se vám tam líbilo? Proč jste jako kmotra vybrali zpěváka z ANCESTRAL VOLKHVES?

No kmotor bol jak Raven tak Cernorog. Cernorog nám pomáhal už v minulosti s textami a odspieval s nami aj nejaké songy, keď sme sa stretli na jednom pódiu. Roky sa kamarátime, navštevujeme, tak nám prišlo samozrejmé osloviť práve jeho. Raven je vydavateľ,  ktorého si vážime a ďakujeme mu za jeho snahu a taká osoba by mala tiež stáť pri oblievaní CD  slivovičkou! Opakovanie – matka múdrosti  – áno páčilo sa nám tam!

No a teď k novému počinu. První co mně zaujalo, je velice dobře propracovaný a nápaditý booklet. Jediné, co se mi na něm nelíbí, je nečitelné písmo snažíte se maskovat texty? Měli jste nějakou myšlenku, kterou grafik jenom dotvořil, nebo jste to nechávali čistě v jeho rukách?

Digitalwortex je veľmi šikovný človiečik. Pred tým ako sme sa mu ozvali sme už mali jasno v tom, ako sa bude novinka volať. Takže obal mal adekvátne doprevadzat názov. Netrvalo dlho a vytvorila sa predstava obalu. Návrhov bolo viac… ale keď sa to dalo všetko dokopy a slovne posunulo Digitalwortexovi, vedeli sme, že z toho vznikne niečo podľa našej predstavy. Riešili sme to počas nahrávania, takže času bolo fakticky dosť. Grafik sa sem tam ozval a oznámil, že má taký a taký návrh… Keď sa uzavrel obal, začal sa riešiť vnútrajšok bookletu. Opäť sme dostali viac námetov, z ktorých sme vybrali to, čo vidíš dnes… A nejasné pismo? Mne sa tento font nezdá  vôbec nečiteľný… Nemám najmenší problém s čítaním…  

Snažila jsem se přeložit název Sede Vacante Aeternum, ale nepovedlo se ani s pomocí všemocného google.com. Prozradíš mi prosím význam a smysl tohoto jména?

Sede vacante je „prázdna stolica“ alebo čas keď zomrie pápež a jeho miesto ostáva prázdne do doby, pokiaľ sa nezvolí nový. Aeternum znamená naveky. Viac sa k tomu písať nedá… ha ha

Tak to myslím dále ani není nutné vysvětlovat. Na albu nabízíte 8 nových skladeb, jednu předělávku starší a cover.  Než se dostanu k novinkám, zeptám se, proč jste si vybrali na předělání právě Destroying Your Desires z alba In Cold Being?

Popravde ani neviem… Chceli sme nahrať niečo z debutu. Ale prečo práve táto vec? Ja osobne som chcel nahrať „Father Hell - Mother Death“, ale všetci sme sa dohodli, že sa najviac hodí práve vyššie zmienená. Naspieval ju Robo, aby dostala ten černejší nádych. Chceli sme dať na prevažne deathový album aj jednu takúto vec.   

Je Der Tod Wuotans původně od Burzum srdcovou záležitostí a váže se na ní nějaká zajímavá příhoda, nebo jste si ji zvolili pro cover náhodně? Jak se to vlastně dělá, když chce slovenská kapela nahrát na své album cover od takové legendy?

Mimochodom túto vec sme nahrávali spolu s materiálom na „Anti – human“ album a ani neviem, prečo sme ju tam nedali. A s touto prerábkou prišiel ex člen Rudolf. Chceli sme prerobiť niečo nezvyčajné. Pre nás nezvyčajné. Boli rôzne návrhy, ale tento zvíťazil. Robo do toho dal svoje postupy a cover bol na svete… Táto vec nám ostala vlastne v zálohe. Volali sme vydavateľovi ohľadom práv od BURZUM. O všetko sa postaral on. Naozaj neviem čo všetko musel vybaviť a vyriešiť, aby sme to mohli publikovať verejne. Všetko je ale v poriadku a tento cover zdobí náš posledný album...   

Vzhledem k tomu, že jste i Sede Vacante Aeternum vydali u Metal Swamp, předpokládám, že s jejich podporou budete spokojení. Uvažovali jste o nějakém zahraničním labelu například z Německa, který by vám pomohl dostat se do zahraničí? Láká vás vůbec tato možnost?

Áno láka… A veľmi. To je vlastne aj hlavná myšlienka nášho snaženia, dostať sa von. A keď sa bude dať, tak nás tam dostane aj Metal Swamp… S Ravenom sme veľmi spokojní. Nemáme ani prečo nebyť. Všetko, čo bolo zatiaľ sľúbené, bolo aj dodržané. Takže z našej strany je spokojnosť na mieste.

Raven mi k nové desce sdělili jenom tolik, že je jiná než předchozí. A je to pravda v mnohém a taky to bylo první, co mně napadlo, když jsem ji poprvé slyšela. Přijde mi to tvrdší, techničtější a více deathmetalové než předchozí počin. Nebudu se ptát proč, protože mi odpovíš, že jde o přirozený vývoj kapely… Zeptám se tedy, jak deska vznikala, kde jste se inspirovali a zda všechno vyšlo podle vašich představ?

Viem si predstaviť trošku iný zvuk ale ja osobne som spokojný. A to verím, že aj ostatok bandy.  A inšpirácia? Linky sa nosili na skúšky úplné plynulo, tým pádom sa robili plynulo aj skladby. Neviem ako by som túto inšpiráciu pomenoval. Ale v mojom prípade bol cieľ nahrať resp. vytvoriť album pochmúrnejší a zároveň zákernejší ako boli prvé dva. Môj názor je, že sa nám to podarilo. Neviem či je smerovanie do death metalových vôd posun vpred aj pre fans, ale pre nás určíte. Aj keď samozrejme, technickejšie sa hrá taj BM. Proste bolo alebo je obdobie, keď nás bavilo hrať práve toto, čo sme vydali. Uvidíme, čo sa bude diať pri tvorbe ďalších skladieb…

Kdybych měla shrnout klady a zápory desky, vyzdvihla bych její ucelenost, plynulost navazování jedné skladby na druhou, výborné kytary a propracovaná sóla, střídání nápadů a témat, skvělý výkon hudebníků… a tak dále (nebudu pokračovat, abyste nebyli moc namyšlení). Trochu mi ale do uší zní zpěv, který je sice technicky dobře zvládnutý, ale působí na mně příliš jednoduše a monotónně v té záplavě motivů a sól. Je to záměr?

Pre mňa nebol zámer naspievať to monotónne a jednoducho. Opak je pravdou. Neviem do akej miery sa mi môj zámer vydaril, no ja osobne z toho pocit monotónnosti a jednoduchosti nemám. Snaha bola pôsobiť prirodzene k hudbe a textom a popravde si prvý človek, ktorý mi to vytkol. Ale beriem si to k srdcu a sľubujem, že na novej doske zo seba dám viac ako teraz!

No, pokud to byl tvůj záměr a jsi spokojený, tak kvůli mně určitě nic měnit nemusíš. Seznam koncertů máte zatím prázdný, nechystáte na podporu desky nějaké turné? Jaké má kapela plání do blízké budoucnosti?

Odpoviem krátko… S Ravenmom sa niečo rieši… Nechcem ale písať konkrétne, pretože to nie je na 100%. A čo sa týka záznamu koncertov, dáme to hneď do poriadku pretože živé vystúpenia samozrejme budú! Nebol totiž ešte čas prerobiť celkový image stránok ako takých…

Když jsme se bavili o odehraných festivalech, zavítal si někam během léta i jako fanoušek? Byla nějaká akce, která ti zůstala více v paměti či už z kladného nebo záporného důvodu?

Nebol som nikde... Je to možno hanba ale nepodporil som ani jednu akciu.  Zmenil som zamestnanie tak nebola možnosť vybrať si dovolenku. Budúci rok si už ale doprajem a iste pôjdem na nejaký festival ako divák... Už mi aj chyba tento druh dovolenky.

Všimla jsem si, že jsi svou duši zaslíbil jedné sympatické slečně. Kdy plánuješ zpečetění tohoto svazku a bude to v nějakém temnějším, metalovém duchu? Co malý pokračovatel death metalové tradice na Slovensku?

Keď svadba tak normálna.  Žiadne temnoty.  Klasická ožieracka a zábava ako má byť. Kedy to ale bude to fakt neviem… Možno sa pri čítaní týchto riadkov bude sympatická slečna tváriť trošku nasrane ale fakt neviem, kedy sa táto vec uskutoční. To iste platí aj o malom death metalovom pokračovateľovi. Zatiaľ sa nikam neponáhľam. Pár rokov si na tieto radosti ešte iste pockám...

Haha, tak doufám, že jsem ti doma moc nezavařila. Napadá tě ještě něco důležitého, co jsme opomněli? Pokud ano, můžeš to hned dodat. Pokud ne, tak ti poděkuji za rozhovor a přeji tobě, kapele i nové desce vše dobré.

Všetko dobré aj tebe, tvojmu foťáku a celému Fobia zine… Ďakujeme za príjemný rozhovor a verím, že sa Vám všetkým čitateľom bude naša nová doska páčiť! Majte sa dobre!!!

Bandzone profil

Zveřejněno: 28. 09. 2010
Přečteno:
3328 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář