Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

RADIATION – Radiation CD-R 2009, Randal Records / Biosfere Rekords

Je zajímavé, jak radiace v poslední době thrasherům šmakuje, hned dvě kapely si do názvu cosi s radioaktivitou souvisejícího vetkli. Na mysli mám našince Radiolokátor (jejichž logo zároveň zdobí typický radioaktivní symbol) a cizince Radiation. No cizince, Slováky, kterým je ve dvou skladbách dobře rozumět i v Česku, neboť se nebojí mateřštiny, kterou střídají s převládajícím světovým jazykem. V jednoduchém bookletu (slovo booklet je ale pro přeložený dvojlist příliš honosné) jsou všechny texty k přečtení a žádná velká paráda to není. Spíše naopak, tři hlavní témata válka, společnost a alkohol, jsou zpracována jednosuše (to je ale pěkný překlep, nejdříve jsem jej opravil, ale pak vrátil, protože toto nové české slovo, vzniklé složením slov „jednoduše“ a „suše“ je moc hezké – smích) a pobaví jen v případě úvodní Friday Offensive, ve které nejde o zmiňovanou válku, ale páteční alkoholový útok, který by měl začít po skončení šichty, případně „po sedmi hodinách ve škole“.

Stylovou škatulku už jsem nakousl, ale zároveň musím dodat, že jde o thrash metal totálně oldschoolový, připomínající doby, kdy styl teprve vznikal a často v něm docházelo ke křížení metalu s hard corem. Ostatně, kdyby mi někdo první demo (o nic většího nejde, přiznává to i kapela) Radiation pustil a nedodal ani slovo, hádal bych na nahrávku starou přes dvacet let. A své tvrzení bych opíral nejen o poslech hudební náplně, ale také o zvukovou stránku, která je špinavá jak oděv týdny nemytého tuláka. Home studio Kaktus holt neumožňuje vycizelovanou produkci, otázkou ale zůstává, jestli by o ni pánové stáli.

Spíše si myslím, že jim jde o to, aby nezněli moderně, ale naopak mají rádi staré časy a prastarou tvorbu německých thrashmetalových průkopníků Kreator či Tankard – právě předskakování Tankard zmiňují jako jeden z milníků nepříliš dlouhé existence. A když už jsme u vzorů – závěrečná skladba je poctou Sodom, z jejichž repertoáru je vypůjčená. Předchozích sedm tracků odsýpá v kvapíkovém tempu, hardcoreové jednoduché bicí ženou kapelu kupředu, party kytary i baskytary, které mají na výsledném vyznění stejný podíl, jsou agresivní a devastující. Škoda minima sól, která by riffovou vozbu občas odlehčila. Zpěvákovu nečistému řevu je sotva rozumět, příliš si s výrazem hlavu ani hlasivky neláme a huláká, jak se to zrovna povede.

Kdyby tahle nahrávka vyšla v roce 1988 jako dema Debustrolu a Kryptoru, byla by to událost a Radiation by rázem byli na vrcholu popularity. Dnes čertužel... A ač mi je počínání Mrože (kytara, řev), Vrany (baskytara) a Jančiho (bicí) vcelku sympatické, když srovnám Radiation s výše uvedenými Radiolokátor, kteří mnohem přesvědčivěji plují na retro vlně thrashového pravěku, nemůžu naše sousedy ohodnotit jinak, než průměrně.

Seznam skladeb:
  1. Friday Offensive
  2. War Machinery
  3. Zhnitý Svet
  4. Drunker
  5. Fuck That Shit
  6. Padlý Vojak
  7. Beer And Metal
  8. Outbreak Of Evil (cover Sodom)

Čas: 33:13

http://bandzone.cz/radiation

Zveřejněno: 16. 07. 2010
Přečteno:
3536 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář