Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

IFA je opět nesmrtelný, po celonočním přemítání nad smyslem života v cca v 9 hodin ráno vyhlašuje všem válku... a záhy - nečekán, nezván - mizí do Gorova stanu a uléhá vedle překvapeného plzeňského barda.

Podařilo se mu při tom probudit všechny obyvatele okolních stanů a Goro své plátěné přístřeší pro jistotu opustil... Zbytek rána se nesl v duchu "proč", "včera", "tolik", "blbě", "spát", "vodka s džusem" nebo "pojďte mi pomoc odvalit Ifu z mého mobilu". (Johan)

Úderem jedenácté hodiny zahájili své vystoupení táborští ARACHNE. Jejich old school death metal na plac příliš (po celonoční kalbě) vyčerpaných fanoušků nepřitáhl, a ač se trio snažilo sebevíc, odezva byla hodně vlažná. (Johan) Jako budíček to vůbec nebylo špatné. (Dharm) Na Arachne jsem byl celkem zvědavý, i když se přiznám, že jsem od nich mnoho nečekal. Nahrávkou, kterou disponují na Bandzone, mě příliš nezaujali, takže o to větší překvapení mi chlapci připravili v živé podobě. Pominu-li nevděčnou roli „otvíráku“, tak se jejich set příjemně poslouchal a rozhodně nikoho neurazil. (Yvor)

LLYR, jediná doommetalová kapela festu (no, nějaké deathové momenty by se v její tvorbě našly), se před polednem prezentovala vyspělejším vystoupením než předchozí "pavoukáři". Občas sice zahaprovaly kytarové vyhrávky, ale jinak pohodové vystoupení plné temných melodií (jednu kytaru třímala v ruce slečna) a pečlivě artikulovaného řevu (který občas doplňoval na dvojhlas basák). (Johan) Ačkoli to bylo velmi uspávající, musím uznat, že takhle kvalitní doom metal jsem v našich končinách už dlouho neslyšel. (Dharm)

Mladá blackmetalová krev z Prahy NAURRAKAR mě překvapila, nemile. Black metal v nejsyrovější podobě a s automatem postrádal jakoukoli šťávu, kterou jsem podle ohlasů čekal. Popravdě mě to vůbec nebavilo. Ale srovnám-li (blahé paměti) s předloňským duem Lingam a Samhain, tak jsou pánové nadějní. Zlo až za roh.(Dharm)

GENUINE RELIEF je mladá kapelka, která vznikla na troskách pražských Dalgoreth a která míchá death a black. Tady na AFODu mi ale celkový dojem zakalily hodně vytažené klávesy a zpěv skoro nebyl slyšet. To pak sráží celkový efekt. Muzika, ve které jsou i docela nápadité momenty, pak v celku nevyzní dobře... (Márty)

HECATE mě dostali. V první řadě při zkoušce, protože celkem dobrý zvuk a slibovalo to hodně. Bohužel tento dojem mi vydržel než se chopil mikrofonu zpěvák. Ve studiu se dají věci ošetřit, což na živo nelze. I pro mne to znělo fakt falešně. Měl by se držet jistoty a čisté party odeřvat, tam byl jistý. Celou kapelu to pak sráží o několik úrovní níž. (Manafob) Plzeňský bard Goro vyhrožuje, že už ho dlouho neuvidíme, neb je zrovna na přechodu...

Po slovenských, takřka neposlouchatelných, Hecate, to měli AGONY před domácím publikem vcelku snadné. Jejich hudba sice léta stagnuje a nepřináší vůbec žádný progres, přesto měli odezvu, se kterou se včera nepotkaly některé večerní kapely. Tuctový melodický death metal s klávesami, nevím proč, rozdivočel některé maniaky natolik, že se bez bázně vrhali z pódia rovnou na zem, přestože je nikdo nechtěl chytat. Naštěstí se nikomu nic nestalo, Agony přidali jednu netuctovou punk grind rock´n´rollovou pecku a odkráčeli středem. A podle Mrcyho slov šlo dnes o poslední koncert kapely. (Johan)

TRASHCANNED z Rakouska míchali death metal s řízným thrashem a po delší době to byla kapela, která mě potěšila. Na své mládí předvedli pánové a slečna solidní vystoupení, ve kterém nechyběly tvrdé pasáže ani melodická odlehčení. Největší pozornost na sebe strhávala mladičká kytaristka, která kromě zahrání většiny sól stihla pomáhat hlavnímu křiklounovi řádně nabroušeným řevem. Bez zajímavosti není ani český původ poloviny kapely, příjmení jako Sklenitzka, Cerny nebo Chmelar hovoří za vše... (Johan) No, zde si neodpustím rýpnutí, uznávám, že Rakušáci pojali svou živou prezentaci profesionálně, ovšem hudební náplň sakra nudila. Omšelé postupy a až nechutně předpokládatelné postupy mě opravdu nepřesvědčily. Na druhou stranu po Agony to bylo dobrý.(Dharm) Trashcanned se mi líbili moc. Zvuk sice dneska nebyl na jejich straně barikády, ale přesto mě zaujali. Vezmu – li v  potaz nízký věk kapely, tak musí i kolega Dharm uznat, že jim to nehrálo vůbec špatně. (Yvor)

TLOR a jejich show zná zřejmě každý. Na AFODu už párkrát zahráli a dnes předvedli to, co pokaždé. Nechci je nějak hanět, ve výsledku se jednalo o zřejmě nejlepší odpolední kapelu, ale nebýt Křečka a Dashy, nebylo by příliš zaujatých fanoušků. Mě to hudebně vůbec nebaví, ale živá prezentace předčí nahrávky a to je dobře. (Dharm)

S.D.O.S. potvrdili moje očekávání a jsou jednou z nej kapel letošního festu. Zvuk jak z desky. Hrálo se ze všech desek a samozřejmě prostor dostala hlavně ta poslední "Of Us". (Manafob) Ano, zatím jednoznačný vrchol festivalu. Vedle novinek For Hannah či Guilt is a vector of time se Doctor a spol. vrátili k Chain... skladbou Tekno-Prophet i k Triotu songem Shade Of Triotus. Strhující bezchybné vystoupení vehnalo i takovému raubířovi, jako je Ifa, slzy do očí (a to není vtip!). (Johan) SDOS??? Super zvuk, super muzika, super koncert… tečka (Yvor)

GREEDY INVALID propagují novou desku, ale jejich pódiová prezentace mi připadala na vlas stejná jako před lety. Kapelu sleduju již hezkých pár let a toto vystoupení mě nepřesvědčilo, že by se kapela ve své tvorbě šoupala dál a dál. Což je škoda. I když uznávám, že někomu stylové odklony či experimentování nemusí sedět. (Corbow) Nové album Anna míchá (k mé nevoli) češtinu a angličtinu v textech a i z AFODího pódia byly slyšet oba jazyky. Dovolím si lehce polemizovat s kolegou, Greedy Invalid se alespoň lehce posunuli, nicméně posun to je spíše k mainstreamu - dnes jejich hudba osloví nejen metalisty, ale bez potíží i rockové posluchače. (Johan) 

F.O.B. na "domácím" pódiu zahájili jistotou Obligation a od té doby měli fanoušky ve své moci. Mára poletoval po pódiu, největší alotria prováděl při coveru mocných "motorových hlav" Ace of Spades, ale i při ostatních peckách nevydržel chvilku v klidu. Vedle starších kusů Frozen nebo Dice představili "fobáci" dvě novinky s pracovními názvy Feeding a Bloodless. V předních řadách se vlnily dvě fanynky v krásně barevných tričkách kapely - a to ještě netušily, že nový textil má jako slogan Death Core Potential. Mix death a core zabíral, chytlavých momentů bylo dostatek, takže F.O.B. gut. (Johan) Mana pro mé uši!!! Kluky jsem si po delší době poslechl pořádně a byl jsem nadšen. Luxusní energické vystoupení, kterým převálcovali i následující kapely na celé čáře. (Dharm)

LYFTHRASYR (D) už několik let znám, několikrát jsme s nimi hráli a musím konstatovat, že do detailu propracované divadlo se hudebně absolutně nikam neposouvá. Po vydání The Recent Foresight zaplesalo nejedno blackové srdce a očekávalo se, že kapela zamaká kde ztrácí a na scéně bude nová hvězda. To se nepovedlo a dnešní vystoupení (přes veškerou show) mě těžce zklamalo. Alespoň jsme se mohli koukat na luxusního bubeníka, který opravdu umí. Abych ale nebyl zas tak kritický, song Rage Towards Apathy je naživo hodně solidní masakr.(Dharm) Tak tady musím s kolegou Dharmem opět nesouhlasit. Nevím, na jaké Toice Dharmík při setu Lyfthrasyr zrovna seděl, ale z mého pohledu bylo jejich vystoupení super. Super nasazení, výborná show a i hudebně nemám absolutně co vytknout. Pro mne osobně jedna z nejlepších kapel festu. (Yvor)

Rakouská parta IN SLUMBER, která se může pochlubit účastí na turné s Disbelief či Graveworm, byla před festem pasována na druhou hlavní hvězdu. Nicméně to, že si někdo zahraje s uznávanými kapelami ještě neznamená, že jde o pozoruhodnou záležitost. Jejich death / thrash metal směřoval spíše k průměru než někam výš. Mě přišli zajímavější jejich krajané Trashcanned. (Johan)

Hlavní kapela přijela z Dánska autem. Několik let smůlou pronásledovaní ILLNATH (vydání alba nahraného v roce 2006 se vleče dodnes, sestava nedrží pohromadě) překvapili hlavně nahlas puštěným metronomem, který byl během koncertu mezi ostatními nástroji dobře slyšet. Jejich melodický atmosférický black metal, přirovnávaný i k Dimmu Borgir, na mě ale příliš nezabíral – možná proto, že jsem kapelu ze studiových nahrávek neznal. Ale na druhou stranu musím uznat, že lidem se líbili, kotel měli náramný a zřejmě odehráli to, co od nich jejich fanoušci čekali. (Johan)

Pár vět závěrem… (Johan)

Počasí – Ctrl C, Ctrl V z loňska: pro většinu letních festivalů podstatná věc, která ale nakonec na návštěvnost AFODu neměla negativní vliv. I přes deštivý pátek dorazila většina fanoušků již tento den, v sobotu už nepršelo a několik váhavců ještě dorazilo. Návštěva stačila na pokrytí nákladů, což je vzhledem k potížím na předchozích letošních festech dobrou vizitkou pořadatelů.

Dramaturgie – lépe poskládané pořadí kapel než loni, pravidelné střídání stylů – v pořádku. Neodpustím si ale poznámku k výběru zahraničních kapel. Kromě té předem nejméně vychvalované (Trashcanned) stály tři hlavní kapely za starou belu. Možná mají Illnath, In Slumber či Lyfthrasyr jakés takés jméno směrem na jih / západ od našich hranic, ale na AFODu své postavení nepotvrdila ani jedna – v podstatě jim v sobotu natřeli frak jak SDOS, tak F.O.B., v pátek skoro všechny české kapely. O trapnosti Hecate ze Slovenska již řeč byla, skoro je člověku líto, že jeli z takové dálky, spousta lidí se jim smála nebo kroutila nevěřícně hlavou, co že se to z pódia ozývá...

Zvuk – různý. Některé kapely zněly opravdu parádně (SDOS, F.O.B., Dying Passion, Mortifilia...), u některých jakž takž, u některých byl zvuk diplomaticky řečeno nedobrý – hlavně u Agony, TLOR, Lyfthrasyr.

Organizace – Ctrl C, Ctrl V z loňska: vůbec netuším (smích). Ve čtvrtek večer jsem zajel do areálu a v neděli dopoledne odjel, aniž bych (kromě debaty s Yvorem – smích) nějakého pořadatele potkal (potřeboval). Ale za celý fest jsem neviděl, že by došlo k nějakému výraznému problému, takže snad vše fungovalo, jak mělo.

Proviant – ohledně kvality Gambrinusu loni remcali všichni, letošní změna na jedenáctistupňové Krušovice si zasluhuje velikánskou pochvalu. Pivo drželo pěnu a za solidní festivalovou cenu 28 Kč stálo. Výběr jídla (jako loni) v pohodě, vedle klasických klobás nabízelo bistro výborné a veliké steaky, guláš, bramboráky, polívku… ceny přijatelné, kvalita nadprůměrná.

Takže celkově? Proti loňsku trochu rozpačité... Jak naznačeno v „sekci“ Dramaturgie, zahraniční třetiligové kapely nenaplnily slova slibovaná v předfestových proklamacích a proti loňským pašákům Hollenthon vypadaly jak party diletantů. Do budoucna je třeba s výběrem kapel něco dělat, a i když je AFOD specifický fest (Ctrl C, Ctrl V z loňska: na kterém vládne takřka rodinná atmosféra, většina tváří se rok co rok vrací, aby potkala známé, které celý rok nevidí. Jistě, něco se vypilo, někomu nebylo po ránu extra dobře, někdo spal ve dne, někdo nespal vůbec, ale tak to má na letních veselicích být), bez nějakého zvučnějšího jména by příště mohlo být co do návštěvnosti hůř.

Nej kapely:

Dharm: FOB, Isacaarum a Belligerence

Marty: DYING PASSION, BELLIGERENCE, POPPY SEED GRINDER, SIX DEGREES OF SEPARATION, ILLNATH

Johan: SIX DEGREES OF SEPARATION, TROLLECH, TRASHCANNED, F.O.B., MORTIFILIA

 


Zveřejněno: 26. 06. 2010
Přečteno:
3342 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 07. 2010 10:43 napsal/a marty
doplneni reportu
je online...
08. 07. 2010 15:31 napsal/a marty
zvuk
vlastniho zvukare meli taky six degrees a tem to naopak hralo jako svine!!!
08. 07. 2010 12:33 napsal/a DW
Taky
mi nějak nic neříkaj..
08. 07. 2010 10:38 napsal/a IFA
Lyfthrasyr
Pozoruji jak se tady pěkně rozcházejí názory na Lyfthrasyr. Už v reportu dva protichůdné názory... Mně ta kapela přinejmenším pobavila. Přivezla si na fest jako jediná svého zvukaře a výsledkem byl nejhorší zvuk na festu. Navíc po hodinovém ladění...:) Jejich buzna vizáž také byla usměvná. Ale proti gustu... A muzika? Splašené čvacht, čvacht, čvacht, čvacht, čvacht, čvacht, čvacht, čvacht bum bác kví kví... prostě super...:)
05. 07. 2010 15:29 napsal/a DW
Přesně
tak a navíc mi zrovna odešly(a) sluchátka od skypu.