Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

POSITIVE MIND – Silence Gives Consent CD + DVD 2010, Flying Tones

Historie západočeské skupiny Positive Mind sahá zhruba dvanáct let zpátky. Původně metal – core band (MCD v letech 2001 a 2007) přehodil po příchodu J.J.Šimona (ex – Agnus Dei, ex – Space Jam Group, ex – Tryzna, ex – In_tense_if) výhybku k mnohem složitější muzice. Po třech letech aktivního koncertování a skládání nového materiálu zamířili Henry (zpěv – řev), Bárt jr. (kytara), J.J.Š. (kytara), Kopee-T (ex – SJG, baskytara), Patrick (ex – SJG, ex – AD, bicí) do neznámého studia Matylda a zaznamenali 11 nových skladeb a jednu starší, nicméně přepracovanou koncertní tutovku Lost Kids.

Zařadit současné Positive Mind do jedné stylové škatulky je úkol nadlidský, jako přibližné vodítko by mohlo sloužit několik termínů a žádný stejně není zcela přesný. Post hard core? Emo core? Experimentální crossover? Od všeho trochu... Natlakované pasáže se prolínají s uvolněnými, ostře řízlé kytary podporované salvami bicích a vzorně nazvučenou dunící baskytarou nahrazují uvolnění takřka artrocková. Úvod patří řádnému nářezu, Runing From Holocaust ubíhá rychlým tempem, stejně jako židovský atlet chystající se v předválečném Německu na Olympijské hry. Nejen tento text pojednává o závažných věcech, kromě zvráceností fašistického režimu se pánové  věnují třeba neradostným osudům opuštěných dětí, justičním zločinům, pravdám a lžím. Positive Mind nechtějí mlčet, protože „mlčení znamená souhlas“ (jak praví název alba) a oni často nesouhlasí. Možná škoda, že nejsou texty v češtině, bylo by to ještě působivější.

Ale zpět k hudbě, po úvodním razantním kusu následuje alespoň částečné zvolnění – v úvodu Lack Of Vigilance je do minimalistického podkladu poprvé využita čeština formou recitace z nějakého filmu, po níž se podobně vyjadřuje i zpěvák, leč v angličtině; druhá poloha skladby je ale řádně tvrdá, prim v ní hraje bzučící kytarová stěna a nad vším ční Henryho řev. Jakoby ležérně začíná Justice Core Inside, vedle kytarových vybrnkávaček se objevuje čistý uvolněný zpěv... ale tahle měkčí poloha opět netrvá dlouho a je vystřídána mnohem agresivnější. Skladba nabízí řadu nálad a patří k nejpestřejším na albu, nejen díky expresivnímu zpěvu, ale i kvůli metalizované kytaře. První instrumentální intermezzo opět sahá po citacích z filmu, tentokrát z Vyššího principu. Je zajímavé, jak naléhavě vybrané věty působí – až přechází mráz po těle. Další zajímavé kytarové hrátky v Cry For One potěší, stejně jako bublající baskytara a pochodový rytmus bicích. V Coming-out Of The Truth zaujmou emociálně vypjaté okamžiky a v popisu zajímavých momentů by se dalo pokračovat. Positive Mind se úspěšně vyhýbají stylovému klišé, každý song přináší něco trochu jiného, takže album nezačne nudit ani v druhé polovině, v níž se opět nachází instrumentální mezihra (tentokrát beze slov) či tutovka Lost Kids. Jedna skladba ale stojí tak trochu mimo – v Truth Hunter´s Engine se totiž kromě dalších citací objevuje hostující zpěvačka Ema Brabcová (ex – Khoiba, ex – Roe-deer), a ač nedostává příliš velký prostor, její projev vkusně zapadá do tíživé atmosféry alba.

Digital video disk obsahuje záznam vystoupení v Buena Vista Clubu v Plzni v září 2008. A nejedná se o žádné home video, ale pěti kamerami profesionálně sejmutý koncert s kvalitním zvukem. Pohyblivé obrázky potvrzují, že kapela je naživo ještě interesantnější než ze studiové nahrávky. Na pódiu se pořád něco děje, všichni jsou v neustálém pohybu a je evidentní, jak je hraní baví. Kromě koncertu je na DVD krátký profil kapely, částečně vtipně pojatý (příjezd jednotlivých členů skupiny na koncert v limuzínách za obletování fešných fanynek žadonících o autogramy), částečně vážně (krátké vstupy jednotlivých hudebníků).

Za pozornost určitě stojí i velkoryse  pojatá grafická stránka. Každý kotouček je zabalen v digipacku a oba společně pak v dalším přebalu. Zatímco obal k DVD je vcelku pochopitelně vybaven spoustou live fotografií, obal k CD je mnohem zajímavější – jako podklady pod texty jsou totiž použity velkoplošné malby české malířské špičky Václava Maliny.

Počin produkoval J.J.Šimon pro vlastní label tvořený Positive Mind a partičky kolem, Flying Tones, který pracuje na principu do-it-yourself. Má být lekcí pro všechny kapely, jež se domnívají, že k existenci potřebujou externí vydavatelskou firmu. /Citace z pečlivě zpracovaného čtyřstránkového (!) promo letáku)./

Seznam skladeb:
  1. Runing From Holocaust
  2. Lack Of Vigilance
  3. Justice Core Inside
  4. Justical Interlude
  5. Cry For One
  6. Coming-out Of The Truth
  7. Live For Today
  8. Holocaust Interlude
  9. Truth Hunter´s Engine
  10. Lost Kids
  11. Lucidity Lesson
  12. Earnest Uplift


Čas: 43:40 (CD) + 43:23 (koncert) + 7:58 (dokument)

www.positivemind.cz

http://bandzone.cz/positivemind


Zveřejněno: 06. 06. 2010
Přečteno:
3606 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 06. 2010 14:58 napsal/a Kerátor
přesně tak
Souhlas! Cítím to stejně! Plná deska, žádný hluchý místo... recenze to rozebírá zcela přesně, můžu se s tím jen ztotožnit! Album taky doporučuju, o tom bezdiskuze! Jedna z desek tohoto roku na tuzemský tvrdý scéně!!!!