Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Na rozhovor jsem si vyžádal občasného přispěvatele Fobia Zine, ale především velmi šikovného muzikanta Tomáše, alias Dharma

Ahoj Tome, jak se daří?

Ahoj Michale, daří se celkem dobře.

V současné době pilně zkoušíte s formací Genuine Relief. Ale ty osobně jsi kapel vystřídal již více. Mohl bys všechny tak nějak shrnout a stručně připomenout svou tvorbu?

Tak celé to začalo ještě na gymplu, kde jsme se třemi spolužáky založili svou první kapelu, každý se chytl jednoho nástroje a snažili jsme se hrát death metal. Na to, že to bylo v roce 2001/2, tak to znělo fakt hodně old-school, ale byla to sranda a chodili na nás všichni spolužáci, takže tenkrát nikdo nechápal, že celkem v klidu naplníme Rock Café (sraz několika tříd) apod. Jmenovalo se to Bloody Pickaxe. Z tý kapelu už teď hraju jen já a Štěpán (bicí Despise). Pak jsme se potkali v Nascent Rigor odehráli pár koncertů  ;) tam mě tenkrát zbystřil Otík a zlanařil mě do Rites Of Undeath. Na těch několik let v té kapele vzpomínám velmi rád, tam jsem se tenkrát hodně naučil. No a má kytarová pouť končí tříletým působením v Return To Innocence. Mezitím už jsem koketoval s bicími v kapele Dalgoreth. A od začátku letošního roku jsou pro mě bicí hlavním nástrojem a na kytaru asi nějaký ten pátek nesáhnu.

Právě ve formaci Return To Innocence jsi strávil poměrně dlouhou dobu.. Byl tvůj odchod způsoben touhou hrát na bicí, či v tom byly ještě nějaké další důvody, které by jsi mohl zmínit?

Můj odchod byl zapříčiněn především nesouhlasem s novým materiálem. Na bandzonu RTI by snad ještě někde mělo být sepsáno moje vyjádření. To nebylo o nástroji, jednoduše už mě to nebavilo.

Co má symbolizovat název Genuine Relief? A kdo s ním přišel? Vysvětli nám trochu jeho pozadí..

Pozadí sahá zřejmě až 3/4 roku zpět, kdy jsme končili s Dalgoreth a zavřeli se do zkušebny s tím, že buď dáme dohromady něco pořádného, anebo se rozpadneme. Na podzim jsme měli hotov nový materiál, který byl stylově o dost jinde. No a bývalý název Dalgoreth evokuje black metal, což nám vadilo, tak jsme se rozhodli najít nový název. Vybíralo se snad ze stovek variant, které se i kombinovaly mezi sebou. Co má symbolizovat úplně nevím, to je otázka spíš na bráchu. Mám pocit, že nám šlo hlavně o to, jak to zní, výklad necháváme na každém, ať si to přeloží, jak chce. Obě slova mají hodně významů, takže jsem zvědav, co se ještě třeba doslechnu za výklady/překlady.

Přesedlal jsi tedy definitivně z kytary na bicí. Můžeš nám popsat set, na kterém v současné době hraješ a jakou preferuješ značku?
A co třeba bubeníci, kteří tě nejvíce ovlivňují?

Značky, které používám: bicí a hw Mapex, virbl Black Panther, činely Anatolian, šlapky Axis, paličky Ahead. Set, na který zkouším je: 2 kopáky, virbl, 2 tomy, kotel, hi-hat, ride, 2x crash, 2x splash, 2x china. Živě hraju na jeden kopák. Z bubeníků, kteří mě nejvíc ovlivňují je ten na prvním místě asi právě Štěpán z Despise. Máme společnou zkušebnu, takže když se potkáme, radí mi co a jak (má opravdu dobrou techniku). No a z těch zvučných jmen bych ukázal asi především na Kolliase, Goulona, Donatiho atp.

Bubeníci jsou společně s (nezpívajícími) baskytaristy povětšinou nejméně vidět. Vyhovuje ti tato „schovanost“?


No, jak jsem zjistil, tak ta "schovanost" je jen pohledová, u bicích je naživo nejvíc slyšet, když udělají chybu. Ale i přesto mi to vyhovuje, je to příjemná změna.

Když jsme u toho, máš nějaký oblíbený klub, místo, kde se ti hraje nejlépe? A jestli ano, tak proč?

Bývávalo to Rock Café, ten klub jsem měl opravdu rád. Doufám, že se to dostaví a bude to opět ok. Tam byl vždy super zvuk. Dobře se hraje i v Exitu, tam bývá na podiu taky slušný zvuk, horší je to venku, ale už se to také zlepšilo. Z klubů mimo Prahu bych vyzvedl Milénium v Táboře, Lampu v Plzni, Favál a Fléda v Brně a Tančírnu v Ostravě. V těch bývá dobrý zvuk a příjemné prostředí.

Co nejhorší koncertní zážitek? Vybavíš si fakt otřesnou zkušenost?


Co se zvuku týče, tak to si pamatuju úplně přesně. V roce 2005 na kozlovickém open air festu s Rites Of Undeath, to nikdo neslyšel vůbec nic. S RTI to ale bylo o 4 roky později v pohodě, tak asi zamakali.
Zajímavou zkušenost mám také z rakouského Kaltenbach open air, kde jsme hráli s RTI. Že tam na nás nebylo moc lidí a že nebyli akční jsme pochopili, neznámá česká kapela. Ale že se podobně tvářili i na naprosto famózní vystoupení Gorefest, to jsem nechápal. Ti lidé nebyli schopni rozjet tam byť malinký kotel. Zkoušeli jsme je rozhýbat, ale nic.

Tak a teď se trochu odkloníme směrem, jenž asi příznivce české scény zajímá nejvíce. Podívejme se na tvé angažmá u legendárních brusičů Poppy Seed Grinder. Přiznám se, že jsem v metalu naprostý outsider, mohl bys mi prosím vysvětlit, jak ses k této kapele dostal a kdy?

K Poppy Seed Grinder jsem se dostal před nedávnem, cca 2-3 měsíce zpět. Samozřejmě mě tam opět dotáhl Ota.  PSG hledali bubeníka už déle, to jsem věděl jako spousta dalších, ale nevěřil jsem si na to. Yarda s Otou mě ale přesvědčili, ať to zkusím, tak jsem to zkusil a nějak to celé sedlo. Nemohu říci, že by to z mé strany bylo 100%, to zdaleka ne, ale pracuju na tom, co se dá a pokroky jsou myslím zřetelné.

Doslechl jsem se, že máš zakázány jakékoliv onanie, úlety či zbytečné bicí kudrlinky, je to pravda? Opravdu pojedete v PSG na jistotu a jakékoliv snahy o progresi přenecháte jiným spolkům? Dnes jsou nějaké ty technické vychytávky vcelku běžným a často vyžadovaným jevem.

Heh, je fakt, že PSG nechtějí žádné kudrlinky, je to rychlá a úderná hudba, kde pro to není místo a já to plně respektuju, ale přesto se najdou okamžiky, kdy se tam něco vyloupne a je to k lepšímu a spokojeni jsou ve výsledku hlavně PSG. Mně se to líbí, jak to je, občas něco pozměníme, ale nechci tam cpát něco zbytečného navíc, musí to odsýpat. Na kravinky a hraní mám Genuine Relief... Technické vychytávky jsou zřejmě častým jevem, přeci jen musí se to celé někam posouvat, ale vzhledem k zaměření PSG by to bylo myslím spíš na škodu a hlavně v té kapele nikdo takové tendence nemá.

Zpět k tvojí nyní domovské formaci GR. Jakým směrem se hodláte vydávat a co máte pro fanoušky připraveno? Máme tomu rozumět tak, že žánr atmo deathened black metalu už je v současnosti pasé?

Škatulky. To je věc, která bude tématem snad navěky. Dalgoreth byli atmo/black (aspoň myslím), teď se snažíme o moderněji pojatou fůzi death/black metalu, koketujeme s progresivnějšími prvky a zkoušíme do toho zapojit trochu elektrárny. Těžko říci, musí se to slyšet, rovnou ale říkám, nečekejte nic ve stylu Graveworm apod. Nová věc, kterou teď děláme je trochu techničtější ústřel, ani nejsme schopni to pořádně zahrát, ale hodně mě to baví, třeba to někdy vytáhneme. Do budoucna se budeme snažit hlavně zdokonalovat to, co jsem napsal výše.

No uvidíme čím nás překvapíte, pánové... Jak jsi již naznačil, v kapele působíš se svým bratrem Štěpánem. Jak to u vás probíhá? Sourozenecká nevraživost, či naprostá pohoda? A co když vyjíždíte ven, nepřichází klasický sourozenecký syndrom vzájemného štvaní se?

:) S bráchou myslím vycházíme úplně v pohodě. Ono je to hodně dáno tím, že mezi námi je ještě třetí brácha a to raper. Víc snad netřeba dodávat.

Joj, neměl těžší dětství?

Spíš my, kvůli němu :).

Asi nemá smysl se tě ptát, jaký je tvůj názor na současnou urban kulturu.. Koncem ledna  jste odehráli s kapelou první koncert v Matrixu . Jaké máš z vystoupení pocity? (Otázka Blesku): Byla divoká after party? Či jsou GR spořádaná kapela, která má k alkoholu jakožto tuze zlé droze přirozený odpor?

Urban=neřešim.
Tak ten koncert byl pro nás samozřejmě dost důležitý, první akce, navíc v Matrixu. My jsme ji pořádali, takže mimo náš výkon jsme se taky strachovali, kolik přijde lidí, jestli se klub zaplatí atd. Výsledek byl vcelku dost pozitivní, lidí bylo hodně a hodně chválili. Kritika z řad zkušenějších byla taky dost příznivá, takže paráda. Víme, kde ztrácíme a makáme na tom. Po koncertě si zapařili pouze ti, kteří neřídili, takže já a basák ne, ostatní si to myslím užili i v tomto směru. Jinak u nás v kapele si každý rád přihne, to k tomu patří.

Mimo účinkování v kapele také sem tam píšeš recenze. Je těžké udržovat si od věcí odstup jakožto hudebník? Co říkáš na zajímavou tendenci českých médií, ve kterých jsou ve velké míře přítomni lidé "přímo ze scény", zatímco ve světě není tak úplně zvykem, aby recenzent byl zároveň hudebník a kolega recenzovaných.. Dala by se podle tebe cz scéna považovat jako pavučina, která prostupuje naprosto vším?

No jo, občas něco napíšu, ale rozhodně nejsem reportér na úrovni (myslim jako Johan, Herdron apod.). Jsem jeden z těch muzikantů, co občas něco vyploděj pro zábavu. :-D A k té otázce, udržovat si odstup, tam je to jak kdy. Samozřejmě ono české "já na bráchu, brácha na mě" se u nás nechá vystopovat častěji, než jinde, ale tak už to je a vzhledem k tomu, jak je naše scéna malá tak se tomu nevyhneme. Problém pak je, když se to chce protlačit někam ven, ale nechci nakusovat obligátní téma posledních měsíců, takže tak.

Čas nás tlačí, takže se tě ještě optám na potěšení/zklamání v rámci české metalové scény. Vzpomeneš si na událost posledních dvou let, která ti udělala opravdu největší radost? Či máš z daného období nějaká oblíbená alba, která bys rád vyzdvihl?

Hehe, teď bych potřeboval Olivovu každoroční příručku, abych na něco nezapomněl. No první co mě napadá z těch podařených alb, tak rozhodně Mindwork a jejich Into The Swirl, parádní to počin. Dále bych zmínil nová alba Psychotic Despair, Oblomov a EP Ascendancy… Ze světové scény zmíním rozhodně The Faceless a Psycroptic, tyhle dvě kapelky fakt můžu. Naživo jsou taky parádní. No a událost, která mi udělala radost? Hm, třeba The Faceless živě..:-D Loňský Brutálek jsem si celkem dost užil.

Na závěr bys mohl čtenářům zhodnotit plány tvých formací. Kde se v nejbližší době chystáte hrát, kolik máte prozatím skladeb s GR atp.

Tak, v první řadě chceme konečně dodělat to demo, které se vleče, vůbec na to nemáme čas. Hodně to teď zdržuji já, protože kolotoč práce -> škola -> zkušebna a cvičení v PSG mě hodně brzdí v programování bicích na to demo. Na kapelním srazu se navíc vymyslelo, že to možná nepojmeme jako demo, ale pokusíme se o něco lepšího, takže možná už u prvotiny zainvestujeme a sednu si za bicí ve studiu. Ve chvíli, kdy to bude hotové, tak se zřejmě rovnou pustíme do příprav plnohodnotného alba. Songů na desku máme hotových 7 a pracujeme na dalších, zřejmě jich uděláme více a pak vybereme ty nejlepší. Mimo to chceme co nejvíce hrát, prozradím, že plánujeme menší tour po Čechách se spřízněnými Minority Sound, mělo by se to odehrát na podzim. S PSG je toho koncertě naplánováno více, mimo to se tam začíná pracovat na novém albu, které bychom měli nahrát příští rok a mezitím se bude i dosti koncertovat. Velmi se těším na AFOD, kde zahraju s oběma kapelami. S PSG určitě stojí za zmínku Way Of Darkness festival v Německu.

Tak a já ti už jen poděkuji za rozhovor a ať se daří!

Já ti též děkuji za rozhovor. Měj se fajn.

Zveřejněno: 01. 06. 2010
Přečteno:
3259 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 06. 2010 12:13 napsal/a yarda
:D
meleš.. vořechu.. přes držku.. jen počkej.. to bude dneska oslavička... kde že je u haluzny nejbližší pískoviště? :D
03. 06. 2010 23:38 napsal/a Dharm
:-D:-D:-D
Oto, dobře ty...:-D:-D:-D
03. 06. 2010 22:03 napsal/a macabre
motivacni techniky?
co to meles, vorechu? jaky moje motivacni techniky! dostanes pres drzku, jen pockej! :-D
02. 06. 2010 17:35 napsal/a DW
Ty
voe co se to zase stalo:D Prostě fandíme O.
02. 06. 2010 17:03 napsal/a Dharm
:-D
tyvole Oto, musim ti zvýšit prestiž...:-)) a Ondřej ať si píše techniky sám..:)