Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

AVENGER – Feast of Anger – Joy of Despair CD 2009 Deathgasm Records / Grom Records

Od vydání alba Avenger s názvem Godless uteklo předlouhých šest let. V roce 2006 se k mým uším ještě dostalo jejich promo a pak už jen spousta nepříznivých informací ohledně dění uvnitř kapely. Jeden čas to s touto úderkou vypadalo opravdu všelijak, vše se však nakonec ve zlo obrátilo a já poslouchám jejich novou desku s názvem Feast of Anger – Joy of Despair. Což je věc, ve kterou už jsem příliš nevěřil, ale především věc, ze které mám radost, protože k jejich tvorbě jsem vždy choval značné sympatie.

A hned zahájení v podobě Zrození múzy naplňuje očekávání měrou vrchovatou. Na úvod  skvostná valivá pasáž s masívními kytarovými stěnami a kanonádou bicích, která během chvíle přechází v pořádnou rubanici. Ta je sice na několik okamžiků nahrazena relativně klidným úsekem s brnkáním kytary, ale během chvíle se vše vrací k nejvyšším otáčkám a na samotný závěr pak opět nastupuje bezchybná valivost z úvodu. Začátek parádní a pro mne favorit celého alba, který i přes poměrně dlouhou stopáž ani na okamžik nenudí. Skladba, ale vlastně se to dá napsat o kompletní novince, působí majestátně, temně a atmosféra je jednou ze silných zbraní této nahrávky. Následující kus Jen pro tu dnešní noc… je znám z výše uvedeného proma (stejně jako Vitriol). Začíná ve volnějším tempu a já jsem si vzpomněl (rozhodně ne naposledy) na epické kousky Quorthona a jeho nedostižných Bathory. Ale i tady se zrychlí a ke slovu se zde pořádně dostane i tympán. Hlasy deliria jsou jakousi temnou předehrou dalšího válu Vitriol. Ten se nese v klidnějším duchu a je zde kladen větší důraz na členitost a atmosféru. A nemohu si pomoct, ale i zde slyším (zejména v úvodu) dotek zmiňované švédské legendy. Radost z beznaděje opět přenese dění do svižnějších zákoutí a bzukot kytar v kombinaci s uhánějícími bicími zní skvěle. Kdybych byl neznalým požádán o typickou ukázku tvorby Avenger, nabídnutím tohoto kousku bych rozhodně nic nezkazil. A to samé platí i o Rituálu hněvu. Ten dává díky tympánu a atmosféře (hlavně v refrénu) asi nejvíce vzpomenout na další legendu, tentokráte z českých luhů a hájů, která se letos po mnoha a mnoha letech připomíná novinkou. Ale i na Master´s Hammer jsem si při poslechu vzpomněl vícekráte. Zajat věčnou nocí je jakousi mezihrou plnou podivných zvuků a akustické kytary, která je tichem před bouří. Neschopen se rozjíždí pozvolně, ale postupně graduje a končí pořádným kvapíkem. A než se nadějeme, máme tu poslední kousek Oslava vzteku, který pokračuje tam, kde předchozí věc skončila. Od začátku až do samého závěru vysoký rychlostní stupeň.


O vydání novinky se postaral prověřený label  Deathgasm Records (USA) ve spolupráci se srbskými Grom Recorde (Evropa) a rovněž studio Hellsound bylo očekávanou volbou. Přestože zvuk oproti předchozí nahrávce kvalitativní posun zaznamenal, ještě bych zde nějaké rezervy viděl. Sázkou na jistotu je i Deather, který má na svědomí grafické ztvárnění přebalu. Obal je to povedený, ale hned po prvním pohledu na něj mě napadla Mekong Delta a jejich album Dances of death (díky podobnému motivu „houslisty“). Jako bonus se pak na cedlu ještě nachází klip  k Radosti z beznaděje. Jeho scénář rozhodně není nikterak objevný (hrající kapela obklopena svícemi), ale zato má profi kvalitu a neurazí.


Co napsat závěrem… Avenger mne potěšili. Jednak svým „návratem“ a jednak touto novinkou, kterou pro svoji osobu řadím mezi nejpovedeněší domácí alba letošního roku. Opravdu nenacházím nějakou zásadní věc, kterou bych tomuto albu vytkl. Pokud máte rádi kvalitně provedený a patřičně temný black/death metal staré školy s českými texty plnými rouhání, nenávisti a mizantropie, nemůže vás tato nahrávka zklamat. A aby toho nebylo z tábora Avenger málo, vyšel  v letošním roce u Doomentia Records ještě skvěle provedený vinyl s prvními demy (Minster of Madness + The Black Zone). Ale to už je zase jiná písnička… 

 

 


Čas: 42:48


Seznam skladeb:


  1. Zrození múzy (The birth of muse)
  2. Jen pro tu dnešní noc… (Just for this night…)
  3. Hlasy deliria (Voices of delirium)
  4. Vitriol
  5. Radost z beznaděje (Joy of despair)
  6. Rituál hněvu (Ritual of wrath)
  7. Zajat věčnou nocí (Captured by eternal night)
  8. Neschopen (Unable)
  9. Oslava vzteku (Feast of anger)

Bonus: Radost z beznaděje (video)

 

http://www.avenger-cz.net/

 

 


 

 

 

 

Zveřejněno: 17. 12. 2009
Přečteno:
3435 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 12. 2009 07:28 napsal/a loathsomE
-
když by O. zvolnil tak už bysme neměli žádnou dobrou bd kapelu v našich luzích a hájích, to přeci nejde tohle.. ovládej se přeci!!!
22. 12. 2009 15:15 napsal/a immortal
To jsi trochu přestřelil ne?
To O: ne trochu, ale dosti. Já bych sice dal osmičku, jelikož 9 je již téměř dokonalost sama, ale..., ale nezapomínej, že vždy jde o subjektivní hodnocení, ale Tvoje hodnocení nelze přijmout ani omylem. Tuhle kapelu znám jak vlastní boty, i naposlouchanou ji mám vcelku slušně. je to trochu jiné než předchozí počiny, hlavně co se týče tématu textů, ale je to dost dobrá placka, kapely v našich luzích a hájích ojedinělé. Tak zvolni, zvolni chlapče.
21. 12. 2009 11:26 napsal/a degrelle666
!!!
na hrubý pytel hrubá záplata
17. 12. 2009 16:17 napsal/a O.
DW:
No ale stejně jsem si uvědomil, že jsem to asi nenapsal úplně správně :)
17. 12. 2009 15:41 napsal/a DW
To
nebyla reakce na tvůj post Otíku .-)